Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Επιδόματα για τις νέες μητέρες: Πως τα ποσά των παροχών ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ

Οικονομία

Ποσό που υπερβαίνει ακόμη και τα 15.070 ευρώ μπορεί να εξασφαλίσει ως στήριξη από το Κράτος μία νέα μητέρα, διεκδικώντας σειρά επιδομάτων.

Σε αυτό το «πακέτο» ενισχύσεων δεν συνυπολογίζονται παροχές όπως το επίδομα τέκνων, ενώ μόλις πρόσφατα τα ποσά ορισμένων εξ’ αυτών «φούσκωσαν».

Ο λόγος για την ειδική παροχή μητρότητας –που επεκτάθηκε και σε περισσότερες δικαιούχους- το επίδομα γέννησης, ενώ υπάρχουν και τα επιδόματα κυοφορίας – λοχείας.

Ξεκινώντας από την ειδική παροχή μητρότητας, το καθεστώς χορήγησης της εν λόγω ενίσχυσης από 1ης Ιανουαρίου 2024, άλλαξε: Διευρύνθηκαν οι μητέρες – δικαιούχοι, ενώ από τον τρέχοντα μήνα αυξήθηκε και το χορηγούμενο ποσό, που διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα.

Αύξηση και διεύρυνση δικαιούχων για την ειδική παροχή μητρότητας

Συγκεκριμένα, το χρηματικό ποσό από τα 780 ευρώ αναπροσαρμόστηκε στα 830 ευρώ, μηνιαίως. Η αύξηση αυτή του ποσού της ειδικής παροχής μητρότητας, οφείλεται στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Ο αριθμός δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας, όπως προαναφέρθηκε, διευρύνθηκε, καθώς μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες αλλά και αγρότισσες, πλέον θα έχουν και εκείνες το δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλες πλέον οι μητέρες, είτε είναι επαγγελματίες, αγρότισσες ή μισθωτές, έχουν και το δικαίωμα μετά την γέννα να εισπράττουν ποσό 830 ευρώ για 9 μήνες, άρα συνολικά 7.470 ευρώ.

Πόσο «φούσκωσε» και το επίδομα γέννησης

Μόλις πρόσφατα αυξήθηκε και το επίδομα γέννησης, το οποίο είναι σε συνάρτηση πια και με τον αριθμό των τέκνων.

Συγκεκριμένα, τα νέα ποσά είναι:

– Για το 1ο τέκνο 2.400 ευρώ

– Για το 2ο τέκνο 2.700 ευρώ

– Για το 3ο τέκνο 3.000 ευρώ

– Για το 4ο τέκνο και άνω 3.500

Για τα δίδυμα το ποσό των 2.400 ευρώ θα καταβάλλεται εις διπλούν.

Σε όσες γέννησαν από τον Ιανουάριο και μετά, που αυξήθηκε το σχετικό επίδομα, η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί.

Η 2η δόση καταβάλλεται μετά από 5 μήνες. Για παράδειγμα, μια οικογένεια που το 2023 απέκτησε το δεύτερο παιδί και έλαβε τις 2.000 ευρώ, ενώ το 2020 είχε κάνει το πρώτο παιδί, θα επιδοτηθεί με άλλα 700 ευρώ για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, με καταβολή της αύξησης στις 30 Απριλίου.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται στη μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ (σ.σ.: έως 80.000 ευρώ συνολικό οικογενειακό εισόδημα).

Τι ισχύει με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας

Από τον ΕΦΚΑ καταβάλλονται για τις 119 ημέρες της ειδικής άδειας μητρότητας τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) του πρ. ΙΚΑ τα οποία υπολογίζονται με βάσει το μέσο όρο αποδοχών των τελευταίων 30 ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος αποδοχών της εργαζόμενης χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί το αντίστοιχο τεκμαρτό ημερομίσθιό της, με βάση τις τελευταίες ασφαλιστικές κλάσεις του πρ. ΙΚΑ. Εφόσον βρεθεί η αντίστοιχη ασφαλιστική κλάση, η εργαζόμενη δικαιούται να λάβει το 50% του ημερομίσθιου της κλάσης στην οποία κατατάσσεται (συν 10% για κάθε προστατευόμενο παιδί).

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει το δικαίωμα αυτού του επιδόματος η μισθωτή μέλλουσα μητέρα είναι να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο προηγούμενα χρόνια από την ημέρα τοκετού και να μην εργάζεται κατά τον χρόνο της επιδότησης.

Άνεργες γυναίκες που κυοφορούν αλλά διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα και είναι εγγεγραμμένες στην ΔΥΠΑ μπορούν επίσης να επιδοτηθούν από το τ. ΙΚΑ για άδεια μητρότητας.

Το επίδομα κυοφορίας μπορεί να προκαταβληθεί. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει η δυνατότητα 56 ημέρες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού, να εισπράξει η μητέρα το ποσό επιδότησης κυοφορίας από το ΙΚΑ, αφού προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Από την άλλη, για να εκδοθεί η απόφαση επιδότησης λοχείας (επιδότηση 63 ημερών) πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ο τοκετός και η ασφαλισμένη πρέπει να προσκομίσει την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

Αν η εργαζόμενη επιλέξει να ασφαλίσει στο δικό της βιβλιάριο υγείας το παιδί, η ασφάλιση στο Τμήμα Μητρώου πρέπει να προηγηθεί της έκδοσης του επιδόματος λοχείας καθώς έτσι μπορεί να πετύχει προσαύξηση του επιδόματος 10%.

Το επίδομα λοχείας καταβάλλεται πάντα μετά τον τοκετό. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η μητέρα καλύπτει τις προϋποθέσεις, έχει δικαίωμα εντός 6 μηνών από τον τοκετό, να εισπράξει τα επιδόματα μητρότητας από τον ΕΦΚΑ.

Στο τέλος της λοχείας, καταβάλλεται και από την ΔΥΠΑ ένα συμπληρωματικό ποσό, ούτως ώστε, για το διάστημα των 119 ημερών η εργαζόμενη μητέρα να συμπληρώσει το σύνολο των αποδοχών της.

Μηνιαίο επίδομα μητρότητας (κυοφορίας- λοχείας) ύψους 150 ευρώ δικαιούνται για 4 μήνες αυτοαπασχολούμενες γυναίκες άμεσα ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ – πρ. ΟΑΕΕ ακόμη κι αν είχαν ήδη διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα...

Φόρτωση άρθρων...