Έρευνα της HSBC αποκαλύπτει ότι το 97% των ευρωπαϊκών εταιρειών σχεδιάζουν να αρχίσουν μέσα στην επόμενη πενταετία τη μετάβαση σε επιχειρηματικά μοντέλα με κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης).
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εκδίδουν χρέος στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές προηγούνται των αντίστοιχων επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, το 24% των εκδοτών (16% παγκοσμίως) έχουν ήδη δεσμευτεί για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα σύμφωνα με την έρευνα της HSBC Sustainable Financing and Investing Survey 2021. Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των εκδοτών στην Ευρώπη (97%) και σε ολόκληρο τον κόσμο (94%) σχεδιάζει - μέσα στην επόμενη πενταετία - να ξεκινήσει να απομακρύνεται από επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία προκαλούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι επενδυτές απαιτούν από τις επιχειρήσεις να προβούν στις συγκεκριμένες αλλαγές, με σχεδόν όλους (99,6%) να δηλώνουν ότι είναι είτε «σημαντικό» είτε «ζωτικής σημασίας» οι οργανισμοί στους οποίους επενδύουν να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν το 11% (23% παγκοσμίως) όσων κρίνουν την προετοιμασία αυτή «ζωτικής σημασίας» υποστηρίζουν ότι θα απομακρυνθούν επενδυτικά από εταιρείες που δεν διαθέτουν αξιόπιστα σχέδια μετάβασης.
Οι ευρωπαίοι επενδυτές πρωτοστατούν παγκοσμίως ως προς τις δεσμεύσεις τους για ουδετερότητα άνθρακα, με το 38% αυτών να έχει ήδη ανακοινώσει κάποια σχετική δέσμευση. Το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στο 17%. Το 91% των Ευρωπαίων επενδυτών (43% πέρυσι) δηλώνει ότι διαθέτει σταθερή πολιτική για υπεύθυνες επενδύσεις ή θέματα ESG, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.
Το 27% των ευρωπαίων εκδοτών χρέους δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους
έχουν ήδη επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με το 50% παγκοσμίως. Το 72% των Ευρωπαίων εκδοτών δηλώνει ότι εξετάζει τη μείωση ή την έξοδο από ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε περιοχή παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, το 68% όλων των εταιρειών που ερωτήθηκαν στην Ευρώπη σκέφτονται να ξεκινήσουν ή να ενισχύσουν δραστηριότητες που θα επωφεληθούν από την κλιματική αλλαγή.
O Colin Bell, CEO της HSBC Bank plc και της HSBC Europe, τόνισε: «Η προσπάθεια για ενίσχυση της βιωσιμότητας γίνεται παγκόσμιο κίνημα με τους Ευρωπαίους επενδυτές και εκδότες χρέους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δείχνοντας το δρόμο για το πώς μπορεί να μοιάζει αυτή η μετάβαση σε πολλούς τομείς. Η μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών απαιτεί συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις οικονομίες και τις κοινωνίες, με τη βιώσιμη χρηματοδότηση να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας, ώστε να πετυχαίνουν τους στόχους ανάπτυξης και βιωσιμότητας που θέτουν».
Ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων επενδυτών δηλώνει τίποτα δεν τους εμποδίζει να προβούν σε επενδύσεις, οι οποίες βασίζονται σε κριτήρια ESG. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 88% φέτος σε σύγκριση με 54% το περασμένο έτος. Με τον παγκόσμιο μέσο όρο στο 64%, η Ευρώπη σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό σε αυτή την ερώτηση από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Από το 12% των επενδυτών οι οποίοι δήλωσαν ότι κάτι τους αποθαρρύνει για τέτοιες επενδύσεις, το 43% ισχυρίζεται ότι θεωρεί ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση ή το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις που εκδίδουν χρέος θα πρέπει να βελτιώσουν τις πληροφορίες που δημοσιεύουν σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, με το 38% αυτών, να χαρακτηρίζει τα δεδομένα που δημοσιεύονται «ανεπαρκή». Ανησυχούν επίσης για αναληθείς ισχυρισμούς σχετικά με περιβαλλοντικά κριτήρια, με το 66% των επενδυτών να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι ανησυχητικό. Υπάρχουν πρωτοβουλίες, για παράδειγμα στις βιώσιμες υποδομές, για τη δημιουργία συστημάτων επισήμανσης που θα δείχνουν ότι ορισμένα ζητήματα επαληθεύονται από ανεξάρτητους φορείς ως βιώσιμα. Το 64% των Ευρωπαίων επενδυτών δήλωσαν ότι θα ήταν πολύ πιο
σίγουροι για επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές, εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα επισήμανσης, σύμφωνα με την έρευνα.