Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Πλανήτης

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα έδωσε το μήνυμα για μια μείωση πριν το τέλος του έτους. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη δείχνουν οριακή υποχώρηση σε ετήσια βάση ενώ παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μετά την αύξηση κατά 0,3% τον Απρίλιο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψε ετήσιο ρυθμό 3,3%, υποχωρώντας οριακά από το 3,4% του Απριλίου. Και τα δύο ποσοστά ήταν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αγορών που ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και ετήσιο ρυθμό 3,4%.   Η διαμόρφωση του πληθωρισμού σε τροχιά επιστροφής προς τον στόχο της Fed για το 2%, αναμένται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς να επιτρέψει κάποια χαλάρωση της πολιτικής πριν το τέλος του έτους.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, αλλά παραμένει αυξημένος», αναφέρεται στη δήλωση της Fed. Αυτό εκτιμάται από τις αγοράς ωε μια θετική εξέλιξη με δεδομένο ότι η προηγούμενη διατύπωση ανέφερε ότι υπήρξε «έλλειψη περαιτέρω προόδου» όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Για την περίοδο έως το 2025, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής βλέπει τώρα πέντε συνολικές μειώσεις που αντιστοιχούν σε 1,25 ποσοστιαίες μονάδες, από έξι τον Μάρτιο. Εάν οι προβλέψεις διατηρηθούν, το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 4,1% έως το τέλος του επόμενου έτους, υψηλότερα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις του Μαρτίου.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε με την πρόβλεψη  για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο, ουσιαστικά ένα επίπεδο που ούτε ενισχύει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη. Αυτό αυξήθηκε στο 2,8% από 2,6%, δείχνοντας ότι το αφήγημα για υψηλότερο επιτόκιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα" κερδίζει έδαφος μεταξύ των αξιωματούχων της Fed.

Σε άλλο σημείο της Περίληψης των Οικονομικών Προβλέψεων της επιτροπής νομισματικής πολιτικής,  οι συμμετέχοντες αύξησαν τις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό το 2024 στο 2,6% ή στο 2,8% όταν εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια. Και οι δύο προβλέψεις για τον πληθωρισμό ήταν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από ό,τι τον Μάρτιο.

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed είναι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Υπουργείου Εμπορίου, ο οποίος παρουσίασε αντίστοιχες ενδείξεις 2,7% και 2,8% για τον Απρίλιο. Η Fed εστιάζει περισσότερο στον πυρήνα του πληθωρισμού ως καλύτερο μακροπρόθεσμο δείκτη.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα αποπέμπει τον υπουργό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Αντιμέτωπος με το πρώτο σκάνδαλο ηθών στην κυβέρνησή του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέπεμψε χθες, Παρασκευή (6/9) τον ως τώρα υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμά...

Ζελένσκι: Έχουμε ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω σε Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ

«Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους προέδρους, την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Ουκρ...

Φόρτωση άρθρων...