H Fitch Solutions εκτιμά ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες της, με αποτέλεσμα να διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,9% το 2025. 

Οι επενδύσεις, που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η κατανάλωση θα στηρίξουν τη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, καθώς η ανάπτυξη αποκτά ρυθμό.

Οι κίνδυνοι παραμένουν επικεντρωμένοι γύρω από τις αβέβαιες εξωτερικές προοπτικές, αν και η ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία αναμένεται να απομονώσει την οικονομία από τις ευρύτερες ανησυχίες για βιομηχανική δυσπραγία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Το ελληνικό ΑΕΠ του β’ τριμήνου, με αύξηση 1,1%, ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες μας, γεγονός που μας οδήγησε να διατηρήσουμε αμετάβλητη την πρόβλεψή μας για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,9% το 2025. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την απότομη αύξηση της συσσώρευσης αποθεμάτων, η οποία αντιστάθμισε τη σημαντική επιβάρυνση των καθαρών εξαγωγών που δημιουργήθηκε από την αύξηση των εισαγωγών. Η συσσώρευση αποθεμάτων αντανακλούσε το αισιόδοξο κλίμα των Ελλήνων παραγωγών για την εγχώρια οικονομία, καθώς αύξησαν την παραγωγή τους ενόψει της ισχυρότερης ζήτησης στην εγχώρια οικονομία. Αυτή η δυναμική έχει φανεί στη βιομηχανική παραγωγή, η οποία παρουσίασε δύναμη χάρη στην αναζωογόνηση της παραγωγής ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει το 36,6% της βιομηχανικής παραγωγής. 

Η διολίσθηση των τιμών της ενέργειας για τους Έλληνες παραγωγούς θα συνεχίσει να διευκολύνει τα ισχυρότερα στοιχεία παραγωγής βραχυπρόθεσμα, τα οποία θα συμπέσουν με τη συνεχιζόμενη ισχύ των υποκείμενων παραγόντων ανάπτυξης. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr