Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τους

Οικονομία

Μόλις εφτά ημέρες απομένουν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους και βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο προστίμων.

Η «κλεψύδρα» για την υποβολή των δηλώσεων τελειώνει, όπως και για τους φορολογουμένους που δεν έχουν ακόμη υποβάλει τα χαρτιά τους. 

Μέχρι τώρα υπολείπονται περίπου 1.500.000 δηλώσεις. Φέτος η επιστροφή του φόρου θα γίνει άμεσα, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων την 26η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • 5 στις 10 δηλώσεις θα είναι μηδενικές
  • 3 στις 10 δηλώσεις θα είναι χρεωστικές με μέσο φόρο €1.519
  • 2 στις 10 δηλώσεις θα είναι πιστωτικές με μέση επιστροφή €314
  • 8% αύξηση σε σχέση με πέρυσι
  • 2,48 δισ. ευρώ χρεωστικά και 327,5 εκατ. πιστωτικά

Ζητούν παράταση

Σε αυτές τις συνθήκες, οι παράγοντες της αγοράς ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής, καθώς, όπως υποστηρίζουν, υπήρχαν διάφορα προβλήματα που καθυστέρησαν την κατάθεση των δηλώσεων, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών πάντως να ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπεται παράταση.

«Το σενάριο που ακούγεται είναι να δοθεί παράταση για λίγες μέρες, τύπου μία εβδομάδα, το οποίο δεν θα βοηθήσει κανέναν», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο φοροτεχνικός Μαρίνος Αμπελιώτης.

Όσοι δεν καταθέσουν τη δήλωσή τους εμπρόθεσμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από €100 έως €500 (συν πρόσθετους φόρους/ προσαυξήσεις).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί το target model δεν μας «κάνει» πια στην Ελλάδα

Το ευρωπαϊκό μοντέλο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2020 που η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 10 με 15 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα, ...

Φόρτωση άρθρων...