Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει παράταση - Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές

Οικονομία

Ημερήσιο ρυθμό 130.000 αιτήσεων θα πρέπει να καταγράψει σε μέσα επίπεδα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις 17 ημέρες που απομένουν για τη λήξη της φετινής προθεσμίας και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κανένας λόγος συζήτησης για ενδεχόμενη παράταση.

Το υπουργείο Οικονομικών αντικρούει καθημερινά την εντεινόμενη πίεση φοροτεχνικών και λογιστών για μια νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει», περίπου 4 στα 10 νοικοκυριά και 1 στις 3 επιχειρήσεις κρατούν αποστάσεις από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ λογιστές και φορείς της αγοράς επικαλούνται προβλήματα που παραμένουν στο σύστημα.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Από τις 25 Απριλίου που άνοιξε το σύστημα υποβολών, έχουν κατατεθεί συνολικά 4,3 εκατομμύρια από τις περίπου 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 που αναμένονται να υποβληθούν συνολικά εφέτος.

Στις ημέρες που απομένουν θα έπρεπε να υποβάλλονται σχεδόν 130.000 δηλώσεις την μέρα (ή πάνω από 150.000 κάθε εργάσιμη) που απομένει ως τις 26 Ιουλίου.

Πρακτικά, όμως, μόνο μία μέρα από τις 25 Απριλίου συνέβη να υποβληθούν 130.000 δηλώσεις Ε1 (στις 2 Ιουλίου) και όλες οι άλλες δεν ξεπέρασαν ποτέ τις 100.000 ημερησίως, με εξαίρεση στις 26 και 27 Ιουνίου, όταν υποβλήθηκαν 115.000 την ημέρα και στις 2 Ιουλίου όπου έγινε αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ για 522.000 υπόχρεους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι λογιστές

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, μέχρι τις 26 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.500.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για τις 423.000 δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.

Οπως επισημαίνουν οι λογιστές, λόγω προβλημάτων και λανθασμένων στοιχείων για τις μισές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις.

Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρουν, είναι επιβεβλημένη η παράταση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Η καταγγελία

Οι λογιστές εντοπίζουν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όπως:

  • Λανθασμένοι τόκοι από ορισμένες τράπεζες.
  • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1.
  • Εκκρεμεί ακόμα από τη ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.
  • Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Απογραφή.
  • Οσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269. Αν και λύθηκε το πρόβλημα, οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Πολλοί αγρότες φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.
  • Οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που εισέπραξαν το 2023 για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι δεν μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση γιατί δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του 2023.
  • Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση. Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.
  • Για τους φορολογουμένους που δεν έχουν ΙΒΑΝ, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα προβλήματα

  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες  δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κύριες κατοικίες.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Απομακρύνεται το σενάριο μείωσης επιτοκίων τον Οκτώβριο - Οι αγορές «βλέπουν» Δεκέμβριο

«Είναι προφανές ότι η πορεία των επιτοκίων είναι πτωτική», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά για το πόσο γρήγορη θα είναι δεν έδωσε καμία ...

Γιατί το target model δεν μας «κάνει» πια στην Ελλάδα

Το ευρωπαϊκό μοντέλο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2020 που η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 10 με 15 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα, ...

Οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για μείωση φορολογίας, αύξηση εισοδήματος και «φρένο» στα ενοίκια

Διπλή στόχευση αλλά με μία κοινή συνισταμένη, είχε το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξειδικεύτηκε μέσα σ...

Φόρτωση άρθρων...