Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Νέα ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο - Εξώδικη επίλυση με έκπτωση 20% έως 80% στις προσαυξήσεις

Οικονομία

Νέου τύπου ρύθμιση που θα διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από μαζικές προσφυγές που μοναδικό σκοπό έχουν την ελάφρυνση των ποινών της εφορίας, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που καταθέτει προς διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με τις νέες διατάξεις, εγκαινιάζεται μια νέα δυνατότητα εξώδικης επίλυσης χιλιάδων φορολογικών διαφορών, η οποία θα προσφέρει και σημαντική μείωση προστίμων για όσους αναγνωρίζουν την οφειλή τους και δεν προσφύγουν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φορολογικό έλεγχο.

Η νέα δυνατότητα δεν συνιστά «περαίωση» αλλά επιχειρεί να κάνει «by pass» στα δικαστήρια. Θα αρκεί ο φορολογούμενος να καταθέσει μία δήλωση ότι αναγνωρίζει την οφειλή όπως αυτή προκύπτει να την πληρώσει, μετά τον έλεγχο που δέχτηκε από την εφορία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο φορολογούμενος θα μπορεί να μειώσει τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί, σε ποσοστό από 20% έως και 80%.

Πώς θα λειτουργήσει

Η αίτηση πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον φορολογούμενο και μέσα στην ίδια προθεσμία που υπάρχει για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της ΔΕΔ ή προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων (30 ή 60 μέρες αντίστοιχα).

Η διαδικασία αυτή εισάγεται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συνιστά την μετεξέλιξη της (επιτυχημένης) Επιτροπής Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών του νόμου 4714/2020, η λειτουργία της οποίας κρίθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική κατά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα τη σχετική διάταξη θεσπίζεται η δυνατότητα του φορολογουμένου να αναγνωρίσει την ύπαρξη και το ποσό της κύριας οφειλής του σε διάφορα στάδια μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, αλλά πριν από την πρώτη συζήτηση της προσφυγής του στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

Μέχρι τώρα, αυτό δεν προβλεπόταν στον κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Ο Φορολογούμενος είχε δυνατότητα να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τα ποσά της κύριας οφειλής του μόνο αν εκκρεμούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια. Συνήθως δηλαδή μετά από χρόνια και αφού είχαν συσσωρευθεί μεγάλες προσαυξήσεις στα πρόστιμα.

Με το νέο καθεστώς, διευκολύνεται η πληρωμή για τον φορολογούμενο και η είσπραξη για το δημόσιο, καθώς θα μπορεί ταχύτερα να αποδεχθεί τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Δόσεις και εκπτώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο σύστημα η έκπτωση προστίμων θα φτάνει πλέον στο 80% για εφάπαξ εξόφληση, το οποίο θα μειώνεται σταδιακά ανάλογα με τις δόσεις, σε έως 30% και 20%, για όσους επιλέξουν εξόφληση σε 2 ή και έως 3 έτη ενδεχομένως (24 δόσεις και άνω).

Με βάση το ισχύον καθεστώς σήμερα, προς εξέταση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης έρχονταν φορολογικές διαφορές κατόπιν ελέγχου, μόνον εφόσον εκκρεμούσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα προβάλλει έναν τουλάχιστον από τους εξής πέντε πιθανούς λόγους ή ισχυρισμούς:

1) Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρέλευσης του χρόνου εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.

2) Παραγραφή λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

3) Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου, λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.

4) Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.

5) Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων γενικώς, αναλόγως και του τρόπου εξόφλησης. Με το σύστημα αυτό, όποιος φορολογούμενος έχει την δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό, έπαιρνε έκπτωση 75% στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και στα πρόστιμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...