Διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών διαδικασιών αλλάζει, ή καλύτερα -ψηφιοποιεί- την διαδικασία των ελέγχων και συγκεκριμένα, τον τρόπο που θα ενημερώνονται οι ελεγχόμενοι. Κάθε έγγραφο της εφορίας θα «περνάει» στην μερίδα του φυσικού η νομικού προσώπου στο Taxis και ο υπόχρεος θα ειδοποιείται με email ή και sms για να δράσει... αναλόγως!
ΠΗΓΗ: moneypress.gr
Όλα τα έγγραφα της Εφορίας, είτε πρόκειται για κοινοποίηση ελέγχου, είτε για καταλογισμό πράξης φόρου θα επιδίδονται μόνο ψηφιακά στο Taxis ή με e-mail και θα θεωρούνται ενεργά μετά από 10 ημέρες. Καταργούνται δηλαδή τα έγγραφα ειδοποιητήρια που θυροκολλούνται ή επιδίδονται με τον κλασικό τρόπο στο φορολογούμενο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη διάταξη στο νομοσχέδιο που θα τεθεί (ίσως και σήμερα) σε δημόσια διαβούλευση «η κοινοποίηση ενός εγγράφου θεωρείται πως έχει πραγματοποιηθεί μετά από 10 ημέρες από την ανάρτηση στον λογαριασμό του φυσικού ή νομικού προσώπου ή από την αποστολή του στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Πρακτικά δηλαδή καταργείται η έγχαρτη αλληλογραφία που εφαρμόζεται έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στο λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να λάβει γνώση του εγγράφου.
Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ήδη για μια σειρά ειδοποιήσεων της ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. όταν εξοφλείται μια δόση της φορολογίας εισοδήματος η ΑΑΔΕ στέλνει email στον φορολογούμενο με το οποίο τον ειδοποιεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσει» την απόδειξη πληρωμής της δόσης). Η επικοινωνία με τις «κλασικές» μεθόδους (επιστολές, επιδόσεις κλπ.) θα γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Σημαντική παρέμβαση γίνεται και στα πρόστιμα που επιβάλλονται για φορολογικές παραβάσεις και συγκεκριμένα σε υπότροπους, δηλαδή σε όσους επαναλάβουν το αδίκημα για το οποίο τους έχει ήδη καταλογιστεί πρόστιμο. Σήμερα οι ποινές για τους υπότροπους είναι διάσπαρτες σε διάφορα άρθρα της φορολογικής νομοθεσίας. Με ειδική διάταξη που περιλήφθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η ποινή εφαρμόζεται ορίζοντα και συγκεκριμένα «διπλασιάζονται οι κυρώσεις σε περίπτωση υποτροπής και τετραπλασιάζονται σε περίπτωση νέας υποτροπής».
Εξάλλου, τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση στο διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Όμως, με προσθήκη την τελευταίας στιγμής δίνεται η δυνατότητα στην εφορία για ένα επιπλέον χρόνο, πέραν της διετίας.
Όπως αναφέρει η σχετική διάταξης «εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στην διετίας, υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί νέα εντολή ελέγχου για το ίδιο αντικείμενο μόνο μια φορά και για έναν ακόμη χρόνος. Εφόσον και πάλι δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν επιτρέπεται νέος έλεγχος με το ίδιο αντικείμενο».