Τρίτη
01 Οκτωβρίου 2024

Γιατί είναι κρίσιμα τα επόμενα 3+4 χρόνια και δεν επιτρέπουν πολιτικά «πειράματα»

Οικονομία

Χθες, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο της περιόδου 2025-2028, το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη για τη χώρα έως το τέλος του 2028, ξεπερνώντας δηλαδή τη συμβατική θητεία της τρέχουσας διακυβέρνησης.

Η επίτευξη των στόχων της τριετίας 2025-2027 θα αποτελέσει γερό πάτημα, ώστε να επιτευχθούν οι αντίστοιχοι στόχοι που θα τεθούν μεταγενέστερα και θα αφορούν την περίοδο έως το 2031.  Θα έχουμε μπροστά μέχρι τότε δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας το 2027 έστω και σε συνεργασία με κάποιο κόμμα και μια επιπλέον θητεία μετά τις εκλογές του 2031 θα σηματοδοτήσουν (υπό κανονικές συνθήκες και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει... γκρεμιστεί ο κόσμος) την επιστροφή της χώρας στην πλήρη κανονικότητα το 2035.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το ελληνικό success story της τελευταίας πενταετίας έλαβε χώρα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και έως το 2027. Από κει και πέρα, μπορεί να προκύψουν... θέματα ως προς την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά, στις εκλογές του 2027, δύσκολα θα υπάρξει άλλος νικητής, πλην του Μητσοτάκη, έστω και αν μια νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν οδηγήσει σε συγκρότηση αυτοδύναμη κυβέρνησης. Αυτή που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας το 2031, πρέπει να εμπνεύσει τις αγορές σε σχέση με ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο σε εντελώς νέες συνθήκες. Το 2032 ξεκινούν οι αποπληρωμές του μεγάλου χρέους των 230 δισ. ευρώ που λάβαμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αν υπάρξουν πολιτικά "πειράματα" και... μαγκιές τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή εμμονές σε ιδεολογικές αρλούμπες τύπου ΠΑΣΟΚ, τότε η χώρα θα μπει σε νέο μνημόνιο, το οποίο δεν θα έχει φυσικά τα χαρακτηριστικά αυτών που περάσαμε, αλλά θα βάζουν και πάλι τη χώρα στον... γύψο.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και εξειδικεύτηκε από τον υπουργό και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Θάνο Πετραλιά αντίστοιχα, τα έχει όλα. Στέλνει το μήνυμα προς τις αγορές ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι το 2028 η Ελλάδα θα ανήκει στο "κλαμπ" των χωρών του... Τσάμπιονς Λιγκ με αξιόχρεη βαθμίδα επιπέδου ΑΑ.

Το πρόγραμμα προβλέπει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα πολλαπλάσια από το μέσο όρο της Ευρώπης, σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα και αποκλιμάκωση του χρέους. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος με το οποίο αντιμετωπίζεται πλέον η χώρα, είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσθετες δαπάνες 4 δισ. ευρώ έως το 2028 και "μαξιλάρι" 500 εκατ. ευρώ το 2026 και το 2027, ενώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος περίπου 2,5 δισ. ευρώ για νέες ελαφρύνσεις. Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν και η κυβέρνηση έχει τιθασεύσει με εμφανή αποτελέσματα την ακρίβεια, τότε, δεν μπορεί να απειληθεί η κυριαρχία της ΝΔ το 2027, η οποία αποτελεί προ-απαιτούμενο για την πολιτική σταθερότητα αλλά και εγγύηση για την ομαλή και αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση.

"Κλειδί" για την πορεία της χώρας αποτελούν η ανάπτυξη, το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημόσιο χρέος. Ειδικότερα, στο τέλος του 2028 πρέπει να έχουμε ονομαστικό ΑΕΠ 272 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πολύ συντηρητικές προβλέψεις, κάτι που προϋποθέτει ποσοστιαία αύξηση 2,2% φέτος, 2,3% το 2025, 2% το 2026 και 1,5% το 2027. Σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 2,4% του ΑΕΠ από το 2025 και μετά, το δημόσιο χρέος πρέπει να βρεθεί στο τέλος του 2028 στο 133,4% από 153,7% φέτος. Η επίτευξη των στόχων αυτών θα επιτρέψει την υποχώρηση του λίγο κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2032, δηλαδή στα επίπεδα που βρισκόταν 25 χρόνια πριν!!!

Από την άλλη πλευρά, εκτός από τους "ψυχρούς" δημοσιονομικούς στόχους, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση, στην οποία περιλαμβάνονται ζητήματα όπως οι μισθοί και η ανεργία. Έτσι, το 2027, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να βρεθεί στα 950 ευρώ και ο μέσος στα 1.500 ευρώ, ενώ η ανεργία από 9,7% φέτος εκτιμάται ότι με συντηρητικούς υπολογισμούς θα υποχωρήσει στο 8,5% το 2028. Σε κάθε περίπτωση, για να... βγουν οι προαναφερόμενοι αριθμοί, πρέπει να συντρέχει η ικανή και απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής, δεν τίθεται προς συζήτηση οποιαδήποτε άσκηση λαϊκισμού, τυχοδιωκτισμού, αλόγιστων παροχών και ανεύθυνων αποφάσεων οικονομικής πολιτικής. Και ο νοών νοείτω...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣτΕ: Δεν θα αποζημιωθούν από το Δημόσιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις μειώσεις των ενοικίων κατά την πανδημία

Έχασαν τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εταιρείες οι οποίες εκμίσθωναν επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα, κ.λπ.), όπως και οι ιδιώτες που νοίκιαζαν διαμερίσματα...

Φόρτωση άρθρων...