Με συνεχείς θετικούς αιφνιδιασμούς σε σχέση με τους δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κρατάει... ζεστές τις αγορές και να φέρνει πιο κοντά τις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ανακοίνωσε ότι φέτος πάμε για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4%, αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνιστά έκπληξη και αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας των κρατικών ομολόγων, αλλά και στην επίσπευση των αποφάσεων των οίκων αξιολόγησης για το αξιόχρεο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη έως το 2028, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας στο 130% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός μάλλον είναι συντηρητικός με βάση τη δυναμική της οικονομίας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια, γιατί δεν ξέρουμε τις μας ξημερώνει στον ευμετάβλητο και... άγριο κόσμο που ζούμε.

Η ανάπτυξη της χώρας τρέχει... σφαίρα, ενώ έτσι όπως πάμε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι μικρότερο από αυτό της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ! Επιπλέον, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα και δεν είναι ο... παρίας της Ευρώπης, ενώ η κυβέρνηση εκτός από τον θετικό αιφνιδιασμό των αγορών, με τις συνεχείς υπερβάσεις των στόχων στα έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει στραμμένο το βλέμμα και στις παροχές.

Σημειώνεται ότι το 2025, κατόπιν σχετικής... αδείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούμε να ξοδέψουμε επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ, όταν πριν από μερικούς μήνες υπολογίζαμε ότι οι έξτρα δαπάνες της επόμενης χρονιάς δεν θα ξεπεράσουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Πετάμε...