Τετάρτη
16 Οκτωβρίου 2024

Γιατί η ΝΔ πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως το «κόμμα» των ιδιοκτητών ακινήτων

Οικονομία

Προ ημερών ψηφίστηκε ο νόμος για τις αλλαγές στο Κτηματολόγιο, ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά χιλιάδες ιδιοκτήτες ώστε να ξεμπερδέψουν με την ελληνική γραφειοκρατία και να βρουν οριστικά άκρη με την κατοχύρωση των ιδιοκτησιών τους.

Οι πολίτες στις περυσινές εκλογές ψήφισαν τον Μητσοτάκη για να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην οικονομία και το κράτος. Αναγνώρισαν δε ότι μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, στην Ελλάδα δημιουργήθηκε πλούτος για όλους. Γιατί όταν ο κυρ Θωμάς με το ένα διαμέρισμα στην πόλη, το πατρικό σπίτι στο χωριό και μερικά στρέμματα χωράφια, είδε την περιουσία του να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2019, τότε θα ψηφίσει αυτόν που δίνει αξία στον ιδρώτα του.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν στην εκρηκτική αύξηση της αξίας των ακινήτων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ιδιοκτητών, ασχέτως αν η ιδιοκατοίκηση υποχώρησε από το 85% το 2007, κοντά στο 73% σήμερα. Χάθηκαν ακίνητα λόγω χρεών, ενώ περισσότερα νοικοκυριά και μεμονωμένα πρόσωπα βρίσκονται στο ενοίκιο.

Η δέσμευση χιλιάδων ακινήτων από τράπεζες και funds, τα οποία είναι κλειστά σήμερα, αποτέλεσαν τη βασική αιτία για να "φουντώσει" η στεγαστική κρίση. Η κρίση αυτή αποτέλεσε μια νέα αφετηρία για την κυβέρνηση σε επίπεδο αποφάσεων. Έβαλε περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και γενικώς ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες ακυρώνουν σε σημαντικό βαθμό τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της. Κάποιος μπορεί να επικαλεστεί λόγους ανωτέρας βίας που ανάγκασαν την κυβέρνηση. Αποδεκτό.

Ωστόσο, από την άλλη, έχουν προκύψει πολλά έκτακτα θέματα, για τα οποία η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ο νόμος για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και την εκτός σχεδίου δόμηση, βολοδέρνει εδώ και ενάμισι χρόνο μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση νομοθετεί, το ΣτΕ απορρίπτει και η αγορά βρίσκεται σε σύγχυση.

"Παγώνουν" αγοραπωλησίες, δεν υπάρχει ασφάλεια επενδυτικού δικαίου, το... αναπάντεχο για έναν άτυχο ιδιοκτήτη καραδοκεί και εν τέλει, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Επιπλέον, τα γενικά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026, κάτι που ίσως είναι αμφίβολο. Εδώ κάναμε 30 χρόνια να ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο και θα κάνουμε μόλις 2 στο θέμα του καθορισμού των χρήσεων γης και των όρων δόμησης σε ολόκληρη την επικράτεια; Απολύτως εύλογο το ερώτημα και προφανώς είναι πολύ λογική η αμφιβολία.

Από την άλλη, στο θέμα των οικοδομικών αδειών παρατηρούνται καθυστερήσεις μηνών, ενώ οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ήταν ότι μέσα σε μερικές ημέρες όλα θα λύνονταν. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει στο μέτωπο της ανάπτυξης. Η οικοδομή αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητα εκτός σχεδίου. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις στην κλίμακα των ενοικίων. Στη ΝΔ πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν βελτιωθεί πολλά πράγματα, αλλά ο μέσος πολίτης, έχοντας να αντιμετωπίσει και τον βραχνά της ακρίβειας, δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί με τις εκπτώσεις ή τα "κολλήματα" κάποιων στην κυβέρνηση.

Η πολιτική στο θέμα των ακινήτων πρέπει να είναι φιλολαϊκή και ταυτόχρονα αντι-γραφειοκρατική. Πρέπει πολύ εύκολα να χτίζει κάποιος, αλλά τηρώντας τους πλέον αυστηρούς κανόνες. Ακόμη και στην εκτός σχεδίου δόμηση, ένας ιδιοκτήτης πρέπει να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη έναντι φυσικών φαινομένων. Το Κράτος οφείλει να ελέγξει πέραν του άρτιου της κατασκευής αν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης πυρκαγιών ή και τις απαραίτητες υποδομές για την αποτροπή πλημμύρας. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι παρουσιάζει πολύ σημαντική φθορά.

Η αυτοδυναμία το 2027 είναι αδύνατη. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να προσέξει ιδιαιτέρως τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να ξαναπάρει την πρωτιά στις επόμενες εκλογές. Δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουν συνειδητοποιήσει μέσα στην κυβέρνηση, τα... φάλτσα αλλά και την απογοήτευση που έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες. Και πρέπει να ξέρει, ότι όταν ένας θιγόμενος ιδιοκτήτης έχει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τόσο άλλα προβλήματα, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε... τιμωρό! Για προσέξτε εκεί στην κυβέρνηση, εάν δεν θέλετε να τρέχετε και να μη φτάνετε...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και για τα μπλοκάκια - Κερδισμένοι 25.000 εργαζόμενοι

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τα μπλοκάκια προανήγγειλε, ο Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Στην κατάργηση τέλο...

Παραμένει διοικητής της ΑΑΔΕ ο Γιώργος Πιτσιλής

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την ανανέωση της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθώς και ότι θα δοθεί η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ για προσλήψεις ...

Φόρτωση άρθρων...