Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει αλλά και ό,τι ανεβαίνει μπορεί να πάει και ψηλότερα", λέει ένα ρητό των αγορών, το οποίο μπορεί να ταιριάζει στην παρούσα συγκυρία, αλλά μπορεί και να διαψευστεί.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης γνωρίζει δόξες, ενώ και η δική μας... πτωχή, πλην τίμια κεφαλαιαγορά, εξακολουθεί να προεξοφλεί ένα διαρκώς πιο ενισχυμένο success story.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Πολλοί απορούν με τη διαρκή άνοδο των κεφαλαιαγορών, η οποία εν μέρει οφείλεται στις προσδοκίες για ικανοποιητική κερδοφορία των εισηγμένων, αλλά και σε ένα ράλι προσδοκιών για συνεχείς και σταθερές μειώσεις των επιτοκίων.
Στοιχείο προβληματισμού για τους επενδυτές αποτελεί το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ιστορικό μέσο όρο. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι δείκτες κινούνται προς νέα υψηλά επίπεδα, ενώ ο χρυσός και το κρυπτονόμισμα bitcoin, κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό. Η τιμή της χρυσής λίρας πωλείται σήμερα πάνω από τα 450 ευρώ και αγοράζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 542 ευρώ!
Πολλοί αναλυτές κορυφαίων τραπεζών και επενδυτικών οίκων (π.χ. JP Morgan, Morgan Stanley κλπ.) εστιάζουν στις τιμές των μετοχών, σημειώνοντας ότι αποτελούν "φούσκα", αντίστοιχη με αυτήν της... ένδοξης περιόδου 1996-2000.
Ήταν τότε που η επενδυτική φρενίτιδα δεν αποτελούσε χαρακτηριστικό μόνο της Ελλάδας (ο Γενικός Δείκτης έφτασε σχεδόν στις 6.400 μονάδες), αλλά και των ξένων αγορών.
Η εκτίναξη της Wall Street οφειλόταν στην... τρέλα που είχε κυριεύσει τους επενδυτές με τις εταιρείες της υψηλής τεχνολογίας, του δείκτη Nasdaq, ενώ τώρα, «παίζει» πολύ το story της τεχνητής νοημοσύνης.
Η κατάσταση στις αγορές παραπέμπει σε εποχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτά που επικρατούσαν τη δεκαετία του 2000 ή του ΄90. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, αλλά και σε κάποιο σημαντικό βαθμό στην Ευρωζώνη, η άνοδος των τιμών των μετοχών σχετίζεται με μερικές δεκάδες δυνατές εταιρείες, που δικαιολογούν τις αποτιμήσεις τους με βάση τα μεγέθη του ισολογισμού τους. Όταν οι μετοχές μεγάλων εταιρειών έχουν αυξημένες σταθμίσεις στους δείκτες κεφαλαιοποίησης, τότε ανεβαίνουν και δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα ευφορίας.
Από τη στήλη έχουμε αναφέρει αρκετές φορές την τελευταία περίοδο, ότι κάποιοι «τραβάνε» προς τα πάνω τις μετοχές, για να πουλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς φοβούνται ανατροπές στις Ευρωεκλογές και πολύ περισσότερο στις
Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ. Όμως, μέχρι να φτάσουμε στον Ιούνιο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, υπάρχουν άλλοι προβληματισμοί, οι οποίοι απασχολούν τους επενδυτές.
Αυτό που δεν μπορούν να... χωνέψουν πολλοί, είναι η ταυτόχρονη άνοδος των τιμών των μετοχών και του χρυσού. Οι μετοχές βρίσκονται ψηλά και συνεχίζουν να παρουσιάζουν θετικό προφίλ, ωστόσο, όταν ενισχύεται ο χρυσός, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό, τότε αυτό παραπέμπει σε οικονομική αβεβαιότητα, ανασφάλεια, κρίση και ανατροπές σε γεωπολιτικό επίπεδο. Και ευφορία και προβληματισμός μαζί, δεν... κολλάνε!
Συμπερασματικά, παρακολουθούμε το... αφύσικο φαινόμενο να καλπάζουν οι μετοχές και η τιμή του χρυσού, αλλά περιμένουμε και έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων. Υπάρχουν θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη, επειδή θα υποχωρήσουν τα επιτόκια, αλλά δεν ξέρουμε τι... καιρό θα κάνει τη μέρα των Ευρωεκλογών και φυσικά τι θα σημάνει μια ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες...
Έρχονται νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Έλεγχος τιμών από το e-Καταναλωτής για 3.500 κωδικούς προϊόντων
Σκρέκας: Επιχειρηματικότητα και καινοτομία σημαίνει ευημερία και ανάπτυξη για όλους
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις