Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί οι αγορές βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί και τι φέρνει ο νέος προϋπολογισμός

Το τρίτο τρίμηνο και κυρίως ο Σεπτέμβριος, αποτελούν σημείο καμπής για τις οικονομικές εξελίξεις, με φόντο την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η οποία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Η πτώση των τιμών των ομολόγων και των μετοχικών αξιών σηματοδοτεί τη διατήρηση του κόστους χρήματος σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα. Τα Ελληνικά ομόλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, κρατάνε... χαρακτήρα και μάλλον πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις και αποδόσεις τους κατά την τελευταία, εξόχως πιεστική συγκυρία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά αναβαθμίσεων και ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελεί ισχυρή ζώνη άμυνας, ωστόσο, αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί, τότε το θετικό momentum γύρω από το Ελληνικό success story, θα υποστεί ρωγμές, οι οποίες αν μη τι άλλο είναι φυσιολογικές.

Από την άλλη πλευρά, η πίεση στα ομόλογα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (έχει υποχωρήσει κατά 12% από τα υψηλά 10ετίας) εκλαμβάνεται περισσότερο ως μια τεχνικού τύπου εξέλιξη, καθώς λόγω της επενδυτικής βαθμίδας, πολλά funds μειώνουν τις θέσεις τους και στρώνουν το έδαφος για την είσοδο των κεφαλαίων που έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και εισέρχονται σε αγορές αξιόχρεων οικονομιών. Σε κάθε περίπτωση, αν στραβώσει πολύ το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον, τότε είναι προφανές, ότι τα funds αυτά θα είναι πιο φειδωλά στις τοποθετήσεις τους.

Επιπλέον, σε σχέση με τις εγχώριες εξελίξεις, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει το δέλεαρ των τοποθετήσεων στις τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται ακόμη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τελευταία "κατάλοιπα" της... επάρατης περιόδου των μνημονίων! Πολλά funds πουλάνε μετοχές και ομόλογα προκειμένου να αυξήσουν τη ρευστότητα τους και να τοποθετηθούν στα placements του ποσοστού του ΤΧΣ, ενώ σημαντική ρευστότητα "ρούφηξε" και η δημόσια πρόταση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank.

Με βάση τα παραπάνω, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών και των διαχειριστών προκρίνει τη μείωση των θέσεων και τη διατήρηση ουδέτερης στάσης σε σχέση με τις τοποθετήσεις σε ομόλογα και μετοχές. Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών αναμένει ξεπούλημα των ευρωπαϊκών μετοχών μέχρι το τέλος του έτους, ενώ και το 2024, τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι λογικό να αμφιβάλλουν όλοι για την πορεία της κερδοφορίας των Ευρωπαϊκών εταιρειών, η οποία το 2024 εκτιμάται ότι θα εξασθενίσει στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Με το πετρέλαιο να κινείται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, τα επιτόκια να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και το... απρόβλεπτο να καραδοκεί λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας (π.χ. άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου), όλοι κρατάνε μικρό καλάθι. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι οι επενδυτές αναμένουν ύφεση στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη για τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί, όμως, έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να συμβεί. Ας είμαστε συγκρατημένα (απ)αισιόδοξοι!

Σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος είναι βασισμένος σε πολύ συντηρητικά σενάρια.

Η κυβέρνηση ό,τι υποσχέθηκε το έπραξε και το ίδιο θα συμβεί το 2024. Έφερε συμπληρωματική προϋπολογισμό για τη φετινή χρονιά, λόγω των συνεπειών από την καταστροφική θεομηνία στη Θεσσαλία, αλλά και τις πυρκαγιές σε Έβρο, Ρόδο, Αττική, Βοιωτία κ.ά. Ταυτόχρονα, η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, απολύτως ευθυγραμμισμένο με τον ετήσιο στόχου του προϋπολογισμού. Τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά επίπεδο ασφαλείας και δεν ανησυχούμε, καθώς οι υπερβάσεις είναι μεγάλες. Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, με "ατμομηχανές" τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Βέβαια, στην Πλατεία Συντάγματος κρατάνε και... πισινή, μήπως στραβώσει κάτι στο διεθνές περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει το ιερό τοτέμ της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Άλλωστε δεν υπάρχουν εθνικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές δεν αποτελούν μια διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πακέτα παροχών. Άλλωστε, οι αγορές μας βλέπουν κάθε... δευτερόλεπτο και οποιαδήποτε... κουτσουκέλα μας, θα την τιμωρήσουν. Πάντως, κάτι τέτοιο με κυβέρνηση Μητσοτάκη και με γνωστές τις αντιλήψεις του Κυριάκου περί αξιοπιστίας, δεν προβλέπεται ούτε με... σφαίρες!

Το νέο στοιχείο του προϋπολογισμού του 2024 είναι ότι για πρώτη φορά θα υπάρχουν αυξήσεις συντάξεων ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Στον χορό μπαίνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από 14 χρόνια... πείνας. Αυξήσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο, αυξήσεις και τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς, οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο, όπου η ακρίβεια καλπάζει και προκαλεί προβληματισμό όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών θα γίνει με μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όλα αυτά θα συμβούν σε μια χρονιά, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέβει κατακόρυφα και πιο συγκεκριμένα στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι 0,7% φέτος.

Το 2024 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Επιπλέον, η κυβέρνηση είναι λογικό να ανησυχεί για την "κοιλιά" στις εξαγωγές (η πτώση των εισαγωγών είναι ταχύτερη), ενώ γρίφο αποτελεί η επόμενη χρονιά για τον τομέα του τουρισμού. Ο χειμώνας εν πολλοίς θα κρίνει πόσο χρήμα θα μείνει στις τσέπες για να ξοδευτεί σε διακοπές το επόμενο καλοκαίρι.

Στήριγμα για το νέο προϋπολογισμό θα είναι οι επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%, ενώ οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα "τρέξουν" με 6,2% και η ιδιωτική κατανάλωση με 2%. Μ΄ αυτά και με τα... άλλα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται κοντά στο 3% ανεπίσημα, αλλά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατεβάζει τον πήχυ στο 2% και κάτι. Πάντως, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσθέσουν στο ΑΕΠ περίπου 2,5% το 2024. Ευτυχώς, που υπάρχει και το "ζεστό" χρήμα των... κακών Ευρωπαίων!

Η πρώτη εισαγωγή τράπεζας στο Χ.Α., τον 21ο αιώνα!

Η εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τιμή 7,20 ευρώ είναι ιστορική και... σημαδιακή, καθώς πρόκειται για την πρώτη είσοδο τράπεζας τον 21ο αιώνα!

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών στο Χ.Α. και η διοίκηση της ταχύτατα ανερχόμενης τράπεζας, έχει πολλούς λόγους για να είναι παραπάνω από ικανοποιημένη. Η ζήτηση για μετοχές έφτασε τα 548,6 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε υπερκάλυψη της ζήτησης για τις νέες μετοχές κατά 3,7 φορές. Αν εξαιρεθούν οι μετοχές που ζήτησε ο κύριος μέτοχος της τράπεζας (Ireon Investments) και άλλοι βασικοί επενδυτές, τότε η υπερκάλυψη των προς διάθεση μετοχών, διαμορφώνεται στις 5,1 φορές. Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Alpha Bank και Εθνική, ενώ η διοίκηση της Optima Bank θα ανακοινώσει τα αναλυτικά στοιχεία της κατανομής στις διάφορες κατηγορίες επενδυτών αύριο.

Η εισαγωγή των μετοχών στο Χ.Α. είναι κομβικής και ιστορικής σημασίας γιατί ο τραπεζικός κλάδος γίνεται πιο πολυπληθής και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου, λόγω των αναβαθμίσεων, οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές. Μετά από 13 χρόνια απαξίωσης, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει γυρίσει σελίδα και η εισαγωγή της Οptima Bank στο Χ.Α. αναμένεται να δώσει νέα πνοή. Οι τράπεζες καλούνται στη νέα μεταμνημονιακή εποχή να υποστηρίξουν την κερδοφορία τους και να κάνουν τη διαφορά, ως μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας, μέσα από τον πακτωλό πόρων από τοι Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Το turn around story έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε success story...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ας αφήσουμε πίσω τις χρόνιες στρεβλώσεις

Στην οικονομία, οι άνθρωποι ενεργούν αντιδρώντας σε κίνητρα και ευκαιρίες και όχι στην διεκδίκηση επιδομάτων και μόνιμη δια βίου αντιπαραγωγική απασχόληση.

Φόρτωση άρθρων...