Πέμπτη
24 Οκτωβρίου 2024

Γιατί πιέζονται τώρα τα χρηματιστήρια και συνεχίζει να ανεβαίνει χωρίς... ανάσα ο χρυσός

Οικονομία

Για τρίτη μέρα χθες είχαμε μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, με ορατό το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ, που θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνή αναταραχή.

Οι επενδυτές μετοχών φαίνεται ότι... μαζεύονται σιγά σιγά γιατί δεν ξέρουν τι μπορεί να ξημερώσει στην περίπτωση που εκλεγεί ο Τραμπ, ενώ η άνοδος χωρίς... ανάσα που σημειώνει ο χρυσός, μας προδιαθέτει για πολύ δυνατές... συγκινήσεις έως και πολύ άσχημες καταστάσεις. Όσο για το πετρέλαιο φαίνεται ότι κρατάει... δυνάμεις για αργότερα, καθώς το... κακό σενάριο για πολεμική εμπλοκή του Ιράν είναι στο τραπέζι.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Τις τελευταίες ημέρες ο "μαύρος χρυσός" βρίσκεται υπό πίεση και έχει υποχωρήσει στα 75 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο των αυξημένων αμερικανικών αποθεμάτων πέραν του αναμενομένου. Μια τέτοια εξέλιξη εκλαμβάνεται από τις αγορές ως σημάδι κόπωσης και περιορισμού της κατανάλωσης, καθώς φαίνεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει "κρασάρει".

Από την άλλη, η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ και οι δηλώσεις του, παραπέμπουν σε προετοιμασίες για δυνατά χτυπήματα. Άλλωστε, χθες, οι ίδιοι οι Ισραηλινοί έστειλαν το μήνυμα ότι τα χτυπήματα κατά του Ιράν θα είναι ανάλογα του χρόνου προετοιμασίας. Εν ολίγοις, το... καλό πράγμα αργεί να γίνει! Βέβαια, κυριολεκτικά πρόκειται για κάτι πολύ κακό, καθώς αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τότε τα πάντα μπορούν να συμβούν. Είναι πολύ πιθανό το χτύπημα κατά του Ιράν να το δούμε (ή να μην το δούμε) λίγες ώρες μετά το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Αφού ο Νετανιάχου έχει καθυστερήσει να απαντήσει στο Ιράν, γιατί να μην περιμένει και... δεκατέσσερα εικοσιτετράωρα ακόμη!

Το θέμα όμως δεν είναι το πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ, αλλά το πότε και με ποιον τρόπο θα επιλέξει να απαντήσει το Ιράν. Επιπλέον, αρχίζουν και δημιουργούνται και νέες εστίες έντασης, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία με την επίθεση τρομοκρατών κατά του Κέντρου Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας. Για παράδειγμα, μπορεί να αποδειχθεί ότι οι νεκροί τρομοκράτες ήταν εντεταλμένοι των Κούρδων και να ανοίξει και εκεί μέτωπο, με πολεμικές επιχειρήσεις του Ερντογάν στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο... Σουλτάνος δεν θα μπορεί να κατηγορεί τον Νετανιάχου ως... χασάπη, καθώς το ίδιο θα μπορεί να ισχυριστεί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για τον Ερντογάν!

Δεν μπορεί ο Ερντογάν να θεωρεί ότι ο Νετανιάχου είναι ο νέος... Χίτλερ όταν κυνηγάει τη Χαμάς και να μην του απαντήσει ο Νετανιάχου ότι είναι αυτός... Χίτλερ καθώς κυνηγάει εδώ και δεκαετίες τους Κούρδους που θέλουν να έχουν τη δική τους πατρίδα. Για τον Ερντογάν η Χαμάς είναι μια εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση και το ΡΚΚ τρομοκράτες. Για τον Νετανιάχου, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και οι Κούρδοι θέλουν τη δική τους πατρίδα. Έτσι, για να καταλαβαίνουμε πώς μπορεί να αλλάξουν οι προσεγγίσεις ανάλογα με την οπτική και τα συμφέροντα του καθενός.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ενισχύονται τα σενάρια αστάθειας, αβεβαιότητας ή και τρόμου για τις εξελίξεις κυρίως στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ανοικτό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει μόνη της ή να περιμένει βοήθεια μόνο από την Ευρώπη, εάν εκλεγεί στις ΗΠΑ ο Τραμπ και αρχίζει να... σφυρίζει κλέφτικα!

Μέσα σε όλα αυτά ο Πούτιν υποδέχθηκε τους ηγέτες των BRICS στο Καζάν, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και αυτός είναι... άνετος! Βρισκόμαστε πλέον κοντά στο σημείο μηδέν και το βλέμμα είναι στραμμένο στο Ισραήλ και λίγες μέρες αργότερα θα είναι προς τις ΗΠΑ. Συμπέρασμα; Είμαστε στα πρόθυρα κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις αμερικανικές εκλογές και επομένως, όσο λιγότερο είναι κάποιος εκτεθειμένος κυρίως στις μετοχές, τόσο το καλύτερο...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στεγαστική κρίση: Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τα πιο ακριβά ενοίκια – Η θέση της Αθήνας

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα μέσα ενοίκια σε μια πρωτεύουσα έχουν φτάσει σε τριμηνιαία υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ άλλες πόλεις είναι πλέον μεταξύ των ακριβότερων στην Ευρώπη. Ο μέσο...

Φόρτωση άρθρων...