Δεν έπεσε ως "κεραυνός εν αιθρία", η χθεσινή τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τα "σύννεφα" που έχουν μαζευτεί πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον έστειλε προειδοποιητικό σήμα... επαγρύπνησης προς πάσα κατεύθυνση για το παγκόσμιο χρέος, τον προστατευτισμό, τους πολέμους και την αναιμική ανάπτυξη, καθώς  συνιστούν ευθεία απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού βλέποντας το δημόσιο χρέος ολόκληρου του πλανήτη να πλησιάζει τα 100 τρισ. δολάρια λόγω ΗΠΑ και Κίνας, τα μέτρα προστατευτισμού που εφαρμόζει η Κίνα, αλλά και τις πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ουσιαστικά καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της κοινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η τιθάσευση των ελλειμμάτων, η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και η άμβλυνση της έντασης μεταξύ Δύσης-Ρωσίας και Δύσης-Μουσουλμάνων, αποτελούν αυτή τη στιγμή κορυφαία ζητήματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα καθορίσουν το momentum στις οικονομίες. Τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών του πλανήτη παρουσιάζουν σημάδια επιδείνωσης ενώ επιβραδύνεται ανησυχητικά η ανάπτυξη, γεγονός που ανησυχεί έντονα το ΔΝΤ. Από την άλλη, ο διεθνής οργανισμός δίνει και εξόχως κοινωνική διάσταση βλέποντας ότι η φτώχεια θα αυξηθεί και τα φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, θα ενταθούν προκαλώντας ανθρωπιστικές και οικονομικές απώλειες.

"Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή παγκοσμίως, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης οι οποίες δεν είναι επαρκώς καλές, αποτελούν λόγους για να είμαστε προσεκτικοί παρά την αναμενόμενη ήπια οικονομική προσγείωση", ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα. Μάλιστα, ανέδειξε ως επιπλέον αρνητικό παράγοντα και τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, οι οποίες ωθούν ορισμένες από τις ισχυρές χώρες να ακολουθούν προστατευτικές πολιτικές στη βιομηχανία τους, υπονοώντας τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Με βάση τα παραπάνω μίλησε για ένα δύσκολο μέλλον, καθώς οι συγκρούσεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο έρχονται σε μια περίοδο όπου οι προβλέψεις παραπέμπουν "σε έναν αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους". Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόλις κατά 3,2% και το 2025 κατά 3,3%.

Φυσικά, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι όλα τα παραπάνω δεν έρχονται σε έναν πολιτικά ουδέτερο χρόνο. Η κοινή Σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν το ισχυρό σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες εξελίξεις την επόμενη μέρα...