Στην επικαιρότητα επανέρχεται το θέμα της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Τα παραπάνω αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs, ενώ αναφέρει η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Ιταλία και την Ισπανία γιατί εμφανίζει μεγαλύτερες πιθανότητες πολιτικής συνέχειας ενόψει των εκλογών του 2023.

«Ενώ η Ελλάδα είναι πιο πιθανό να διατηρήσει τη συνέχεια της πολιτικής της, δεδομένης της μεγαλύτερης πιθανότητας η υφιστάμενη κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε Ιταλία και Ισπανία», αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.

«Ωστόσο, λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση στα δύο πολιτικά συστήματα, η Ιταλία παραμένει η χώρα που αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων και ο δρόμος προς τις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης για την επανεμφάνιση των ανησυχιών σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους», προσθέτει η Goldman Sachs.

Οι προοπτικές της πραγματικής ανάπτυξης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου παραμένουν ευάλωτες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. 

Παρ’ όλα αυτά, το βραχυπρόθεσμο μαξιλάρι που παρέχει η υψηλή ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη από την Ευρώπη (Ταμείο Ανάκαμψης και πιο πρόσφατα REPowerEU), καθώς και η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δίνουν στις χώρες επιπλέον χρόνο να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές τους αδυναμίες.

Ακόμα, σημειώνει η Goldman, η σχετικά μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσης του κρατικού χρέους, όπου πρωταγωνιστεί η Ελλάδα με 21 έτη όταν της Ιταλίας είναι 7 έτη, αναμένεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της αύξησης των αποδόσεων στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Ο οίκος επισημαίνει ότι μπροστά τους οι χώρες του Νότου έχουν σημαντικές προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εξετάζουν το πόσο εκτεθειμένες είναι οι χώρες στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και κυρίως η Ιταλία. 

Η Goldman Sachs εξετάζει την έκθεση των χωρών του Νότου, ήτοι το επίπεδο των αποδόσεων πάνω από το οποίο το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά.

Η μελέτης της βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες του Νότου βρίσκονται αρκετά κάτω από το επίπεδο συναγερμού. 

Η Ιταλία είναι η χώρα που αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να πλησιάζουν ήδη στο εκτιμώμενο «ταβάνι» που είναι το 2,75% για τα εφταετή ιταλικά ομόλογα.