Τη συνέχιση της ταχείας μείωσης του δημοσίου χρέους η οποία ενισχύει την εκλαμβανόμενη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, ανάγει σε πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεσή του, που αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2024.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΓΠΚΒ Γιάννης Τσουκαλάς εκτιμά ότι τα οριστικά στοιχεία για το 2024 ενδέχεται να δείξουν πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, Αυτό, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να διοχετευθεί για νέες παροχές και ελαφρύνσεις. Επεσήμανε ότι οι μειώσεις φορολογικών βαρών θα πρέπει να εστιάσουν στους μισθωτούς, με νέες παρεμβάσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, ενώ κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίστηκε για 13ο και 14ο μισθό, προτείνοντας νέα πιο ισχυρά κίνητρα αποδοτικότητας στο Δημόσιο.
Ο δημοσιονομικός χώρος που ενδέχεται να προκύψει από την ευρωπαϊκή συμφωνία για τις αμυντικές δαπάνες θα μπορούσε, ανάλογα με το εύρος του, να αξιοποιηθεί για κοινωνικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται στην έκθεση.
Ακόμη, το ΓΠΚΒ προσεγγίζει τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι αμερικανικοί δασμοί σε μια βάση υπολογισμού με τα στοιχεία του 2018, όταν και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ ως τότε πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε αντίστοιχη πολιτική, συμπεραίνοντας συνοπτικά ότι οι κλάδοι χάλυβα και σιδήρου, και αλουμινίου, οι οποίοι αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, επέδειξαν αντοχές.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι στην παρούσα συγκυρία, ελληνικές εξαγωγές ενδιάμεσων προϊόντων προς την ΕΕ-27, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τελικών προϊόντων που εξάγονται από την ΕΕ-27 προς τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από τη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.
«Κλειδί» οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα
Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΠΚΒ, διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει χτίσει ένα συμπαγές τείχος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, συνεχίζοντας και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024 την σταθερή πορεία βελτίωσης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Υπογραμμίζει, δε, ότι κλειδί παραμένουν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα με έμφαση σε εξαγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η ελληνική οικονομία το 2024 κατέγραψε υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας συνολικά για το έτος αυξήθηκε κατά 2,3%, ενώ παρουσίασε αύξηση 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε αυτή την σημαντικά θετική επίδοση του ΑΕΠ συνετέλεσαν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (3,6% συνολικά, 5,9% για υπηρεσίες και 1,6% για αγαθά) και η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 9,0%.
Η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης καταγράφοντας 0,8% ετησίως για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ενώ για το 2024 συνολικά εξακολουθεί να παρουσιάζει ανθεκτικότητα με τον ρυθμό αύξησης να καταγράφεται στο 2,1%. Αρνητική ήταν η συμβολή της δημόσιας κατανάλωσης (-3,4%) και των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (αύξηση 2,4% συνολικά).
Ο οίκος Moody’s, ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ είχε προηγηθεί η αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους Scope και DBRS.
Οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης για το σύνολο της εθνικής οικονομίας. Οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα με έμφαση σε εξαγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας σε συνδυασμό με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας αποτελούν τον μοχλό για την βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο παρουσιάζει επιδείνωση για το 2024, και την ταχύτερη σύγκλιση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr
Φορολογικά έσοδα: 506 εκατ. ευρώ υπέρβαση το πρώτο δίμηνο - Η έκθεση της ΑΑΔΕ για το 2024
Ποιες είναι οι top κινήσεις που κάνουν πιο δυνατό το ελληνικό success story και γιατί το Χρηματιστήριο είναι στα... κέφια του
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις