Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

HSBC: Διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ελλάδας στο 1,5% το 2024 - Τι εκτιμά για τον πληθωρισμό

Οικονομία

Η εκτίμηση της βρετανικής τράπεζας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα παραμένει σε 1,5% φέτος και 1,7% το 2025, με τη χώρα μας να ξεπερνά τις περισσότερες χώρες αλλά και το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι εκτιμήσεις της HSBC, ωστόσο, είναι χαμηλότερα από το consensus. O πληθωρισμός αναμένεται να αποδειχθεί πιο επίμονος, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ελλάδα και αναμένεται να είναι στο 2% φέτος (από 1,8% που προέβλεπε πριν) και θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 1,8% το 2025.

Η HSBC επισημαίνει ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι από τις πιο «ενάρετες» χώρες όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα, με πολλές χώρες να εξακολουθούν να έχουν ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η Ισπανία πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μεταξύ των Big 4 της Ευρωζώνης φέτος, με τη Γερμανία να είναι έτοιμη για αρνητική ανάπτυξη, ενώ η τράπεζα αναμένει ότι οι χώρες της περιφέρειας θα υπεραποδώσουν σε σχέση με τις οικονομίες του πυρήνα της Ευρωζώνης χάρη και στον τουρισμό.

Οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να είναι σχετικά σταθεροί για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά θα συνεχίσουν να μειώνονται αρκετά απότομα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Μπορεί όμως να είναι όλο και πιο δύσκολο να συρρικνωθεί το χρέος τώρα που ο θετικός αντίκτυπος του πληθωρισμού στα δημόσια οικονομικά έχει τελειώσει, εξηγεί ο οίκος. Η Ελλάδα θα εμφανίσει δείκτες χρέους προς ΑΕΠ της τάξεως του 151,9% φέτος από 160,7% πέρυσι και 143,8% το 2025 από 207% το 2020.

«Έχοντας φτάσει σε διψήφια νούμερα σε πολλές οικονομίες πριν από περίπου 18 μήνες, ο γενικός πληθωρισμός τώρα πλησιάζει τον στόχο. Οι μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής φαίνεται ότι επίκεινται στη δυτική Ευρώπη και έχουν ήδη έχουν ήδη αρχίσει στην Ελβετία και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αν υποθέσουμε ότι θα γίνουν περικοπές, το μέγεθος και ο ρυθμός θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία. Και με τις ανθεκτικές αγορές εργασίας, τη βελτίωση των πρόδρομων δεικτών και την εμπειρία της δεκαετίας του 1970 (όταν ο πληθωρισμός μειώθηκε αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε και πάλι), θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να περιμένουν», εξηγεί η τράπεζα.

«Από την άλλη, τα στοιχεία των ερευνών απομακρύνουν τους φόβους για ύφεση. Η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το 2023, αλλά οι πρόδρομοι δείκτες έχουν βελτιωθεί μέχρι το 2024, μέχρι στιγμής. Ο σύνθετος δείκτης PMI ανέκαμψε μέσα στο α’ τρίμηνο, με τον τομέα των υπηρεσιών να επεκτείνεται για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο. Έτσι, όπως αναμέναμε στην αρχή του έτους, η Ευρώπη φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα χειρότερα και φαίνεται να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο απότομης σύσφιξης χωρίς ουσιαστική ύφεση.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...