Ο Μητσοτάκης παίζει χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό τερέν, τα δημοσιονομικά βελτιώνονται και η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχουν... κρυμμένα προβλήματα, τα οποία μπορεί να "φουντώσουν" και να προκαλέσουν τριγμούς.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο των "Παραπολιτικών" ανέφερε ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, η Ελλάδα θα βρεθεί στη χειρότερη θέση από πλευράς δημογραφικού, σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι πριν το 2026 δεν αναμένονται αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά από το 2027, δεν θα γλιτώσουμε τις αλλαγές. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα παρθούν οδυνηρές αποφάσεις για το ασφαλιστικό μέλλον όλων μας και κυρίως των νεότερων γενιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος αναμένεται να κατατεθούν 220.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση, ενώ ο αριθμός των γεννήσεων θα υποχωρήσει κάτω από τις 80.000, με τους θανάτους να ξεπερνούν για... πλάκα τις 100.000.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς να έχει αυτή τη στιγμή πολιτικό αντίπαλο, αλλά με εμφανή την αποδυνάμωση της, θα κληθεί να προχωρήσει σε νέες επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Τα ελλείμματα του συστήματος αποτελούν τον τροφοδότη του δημοσίου χρέους και παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλιστεί κάποιοι στοιχειώδεις όροι βιωσιμότητας για πολλά χρόνια, εντούτοις είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να αποφύγουμε το "χειρουργείο".

Από την άλλη πλευρά, ταυτόχρονα με την επιδείνωση των δημογραφικών όρων και της εικόνας του ασφαλιστικού συστήματος, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με απώλεια πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση του ειδικού προγράμματος που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των συνεπειών της πανδημίας, όλες οι χώρες έχουν απορροφήσει κάτι παραπάνω από το 30% των πόρων. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πολλές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με απώλειες πόρων, λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία έχει λάβει αναλογικά το μεγαλύτερο ποσό σε επιχορηγήσεις και δάνεια, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Άρα, αποτελεί μείζον στοίχημα για την κυβέρνηση η πλήρης απορρόφηση των πόρων και η ολοκλήρωση όλων των έργων και προγραμμάτων που έχει καταθέσει στην Κομισιόν.

Συμπερασματικά, η οικονομία πάει καλά, όμως υπάρχουν προβλήματα που θα διογκωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, αν εκδηλωθεί κάποια νέα διεθνής κρίση, τότε τα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο και θα τραυματίσουν περαιτέρω το προφίλ της κυβέρνησης. Ακόμη και αν ο Μητσοτάκης παραμείνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, το 2027, τα πολιτικά δεδομένα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά, ακόμη και αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία.

Θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμη και αν η κυβέρνηση προωθήσει νέο εκλογικό νόμο με μεγαλύτερα μπόνους και αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%...