Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Η ακρίβεια πνίγει και τα… μπάνια του λαού

Όνειρο απατηλό οι διακοπές. Απλησίαστες τιμές για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

Μέσα στα σπίτια τους θα κάνουν φέτος... διακοπές αρκετοί Έλληνες, καθώς η ανεξέλεγκτη ακρίβεια δεν επιτρέπει να... ξεμυτίσουν ή έστω και να επισκεφθούν το χωριό τους, πολύ περισσότερο δε, κάποιον τουριστικό προορισμό. 

Το «τσουνάμι» χτυπάει αλύπητα τη μέση ελληνική οικογένεια, ενώ σε λίγο οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα μπορούν να πιούν ούτε έναν καφέ, καθώς η τιμή του σημειώνει διαρκή άνοδο. Όσοι καταφέρουν να πάνε διακοπές, θα ξοδέψουν φέτος πολύ περισσότερα χρήματα για λιγότερες μέρες, κάνοντας μάλιστα οικονομία και βγάζοντας ακόμη και από τη... μύγα ξύγκι! 

Ο... εφιάλτης με τις τιμές των τροφίμων αλλά και των υπολοίπων ανελαστικών εξόδων της οικογένειας απειλεί ακόμη περισσότερο τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. 

Ακόμη και τη χωριάτικη-για την οποία κοροϊδεύαμε τους ξένους τουρίστες που την έβγαζαν μόνο μ’ αυτή- «χλωμή την κόβω» για τα τραπέζια των διακοπών. Η καφετερία και η ταβέρνα θα αποτελούν πολυτέλεια για τη συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών, οι οποίες ψάχνουν να βρουν ακόμη και... ξεχασμένα κέρματα των λίγων λεπτών του ευρώ, προκειμένου να συμπληρώσουν και να αγοράσουν μια φρατζόλα ψωμί ή ένα κουλουράκι ή λίγο γάλα και γιαούρτι. Τα νοικοκυριά μετράνε ευρώ- ευρώ τα διαθέσιμα τους, προκειμένου να προγραμματίσουν τις αγορές στο σούπερ μάρκετ, όπου η χρήση λίστας είναι πλέον καθημερινή πρακτική. Έτσι, υπάρχουν αυτοί που δεν θα το κουνήσουν... ρούπι από το σπίτι τους, καθώς οι διακοπές είναι είδος πολυτελείας, ενώ αυτοί που θα μετακινηθούν πρέπει να έχουν τα μάτια τους... δεκατέσσερα για να μην τους ξεφύγει ο προϋπολογισμός, ούτε κατά ένα... ευρώ! 

Κοινωνικός Τουρισμός: Τα προτερήματα και οι… παγίδες 

Διέξοδο για χιλιάδες οικογένειες αποτελούν τα εισιτήρια του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025, ώστε να απολαύσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης, ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να τους στοιχίσει ο... κούκος αηδόνι! 

Με τον κοινωνικό τουρισμό δίνεται η δυνατότητα σε πολύ κόσμο να μην πληρώσει σχεδόν τίποτα για τη διαμονή σε καταλύματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι... παραθεριστές δεν πρέπει να παρασυρθούν από το δήθεν μικρό κόστος διαμονής, αλλά να είναι διαβασμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τις παγίδες που εγκυμονεί αυτό το... δώρο! 

Αν δεν υπάρξει σωστή εκτίμηση των πραγμάτων, τότε ελοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς... μία στην τσέπη! Μια τετραμελής οικογένεια ακόμη και αν κάνει μία εβδομάδα διακοπές μέσω κοινωνικού τουρισμού με μηδενικά έξοδα διαμονής, είναι σίγουρο ότι για μετακινήσεις και ημερήσιες ανάγκες δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με λιγότερα από 70 ευρώ.

Οι διακοπές μέσω κοινωνικού τουρισμού είναι μια προσιτή επιλογή για όσους έχουν κάνει το... κουμάντο τους, ωστόσο, ο... τσάμπα τουρισμός, μπορεί να στοιχίσει στο τέλος, ακόμη και δύο μηνιάτικα! 

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο. 

Επίσης, δεν θεωρούνται δικαιούχοι του προγράμματος όσοι έλαβαν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος 2023-2024 ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της επιταγής ή όχι. Το σύνολο των επιταγών που θα δοθούν ανέρχονται σε 300.000. 

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. 
Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησης τους με τον πάροχο, καταβάλλοντας μια ιδιωτική συμμετοχή. 

Σήμερα για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή και στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις. 

Ανάλογα είναι τα κίνητρα και για το νομό Θεσσαλίας, που εντάσσεται στη λίστα των περιοχών ειδικών παροχών. 

Οι τιμές επιδότησης φέτος είναι αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2024 έως 14/01/2025) και του Πάσχα 2025. 

Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου. Σημειώνεται ότι εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20% ανά άτομο. 

Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν. Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και μονογονεϊκές οικογένειες.    

Οι οικογένειες που θα επιλέξουν τη διαμονή για 10 ή 12 μέρες στις παραπάνω περιοχές, πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές στον προγραμματισμό των εξόδων τους, γιατί κινδυνεύουν να πληρώσουν... χρυσάφι τις τσάμπα διακοπές! 

Με πρωϊνό στο ξενοδοχείο, ημερήσιες αγορές 30-50 ευρώ από το σούπερ μάρκετ και 5 εξόδους για φαγητό και διασκέδαση με δαπάνη 40 ευρώ η κάθε μία, τότε το κόστος των διακοπών μπορεί να κινηθεί μεταξύ 500-700 ευρώ (για τις 10 ημέρες) ή στα 600-800 ευρώ για τις 12 μέρες στη Βόρεια Εύβοια. 

Μάλιστα, αν υπάρχει και αυτοκίνητο και χρειάζονται μετακινήσεις ή προκύψουν και διάφορα άλλα έξοδα, τότε το κόστος των διακοπών, θα περάσει για... πλάκα τα 1.000 ευρώ! 

Έτσι, οι πολυήμερες διακοπές στους ειδικούς προορισμούς του προγράμματος, μπορεί να έχει ελάχιστο κόστος διαμονής ή μετακίνησης, ωστόσο, η οικογένεια μπορεί να... ξεφύγει από τον προϋπολογισμό της, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τον τελικό λογαριασμό.  

Αναζήτηση προσφορών από τους πιο... τολμηρούς!

Όσοι δεν θα κάνουν διακοπές σε... κάμπινγκ ή δεν έχουν χωριό ή δεν είναι δικαιούχοι των εισιτηρίων του Κοινωνικού Τουρισμού, φαίνεται ότι προτιμούν τις προσφορές ή ελπίζουν στις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι κάνουν διακοπές έως και τις 20 Αυγούστου, θα τα πληρώσουν όλα πανάκριβα, καθώς και το κόστος διαμονής θα βρίσκεται στο... limit up και όλοι οι επαγγελματίες στις τουριστικές περιοχές θα κοιτάξουν να κάνουν το τελευταίο... γιουρούσι και τις «αρπαχτές» για να βγάλουν και αυτοί τον επόμενο χειμώνα! 

Ωστόσο, ακόμη και στη φουλ σεζόν του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν ικανοποιητικές τιμές, ανάλογα με το πόσα διαθέτει η τσέπη του καθενός. 

Η αναζήτηση φθηνών καταλυμάτων σε μια περιοχή, πρέπει να συνοδεύεται και από έρευνα αγοράς, καθώς οι επισκέπτες πρέπει να πάνε... διαβασμένοι για να μην την πατήσουν! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξέρουν εκ των προτέρων πώς θα κινηθούν σε επίπεδο αγορών βασικών αγαθών από σούπερ μάρκετ ή ποια μαγαζιά εστίασης και ψυχαγωγίας προσφέρουν... προσιτές τιμές. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθάει το... κινητό τηλέφωνο, ενώ εξυπακούεται ότι όσοι είναι πιο... απαιτητικοί και θέλουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, θα πρέπει να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές! 

Είναι δε σίγουρο ότι η συντριπτική πλειονότητα πέρα από την αξιοποίηση των ευκαιριών σε ξενοδοχεία και καταλύματα, θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να... μετρήσουν τα γεύματα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα έξοδα μετακίνησης, αλλά και τα τυχόν... απρόοπτα έξοδα, ιδίως αν έχουν παιδιά. 

Τσουρουφλίζουν τα καύσιμα και ζαλίζουν τα εισιτήρια

Οι τιμές των καυσίμων εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων είναι… εξωγήινες και καλό είναι αυτό να το λάβουν υπόψη όσοι διανύσουν πολλά χιλιόμετρα. Οι τιμές της

βενζίνης κινούνται πάνω από τα 2,00 ευρώ, ενώ πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος μετάβασης ιδίως όταν δεν μπορούν να αποφύγουν τα διόδια. Σε κάθε περίπτωση, τα πανάκριβα καύσιμα αποτελούν αντικίνητρο για μεγάλες αποστάσεις και... κίνητρο για να προτιμηθούν πιο κοντινοί προορισμοί. Όσο για τις μακρινές αποστάσεις, το κόστος μπορεί να φτάσει και το μισό μηνιάτικο! 

Η μετάβαση σε περιοχές που απέχουν από την Αθήνα πάνω από 400 χιλιόμετρα, θα κοστίσει πανάκριβα, μόνο και μόνο λόγω των καυσίμων και των διοδίων. Αν κάποιος διαθέτει ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών και θέλει π.χ. να μεταβεί στην Πιερία, τότε θα διανύσει τουλάχιστον 900 χιλιόμετρα στο πήγαινε-έλα. Με δεδομένο ότι το κόστος κατανάλωσης για ένα τέτοιο αυτοκίνητο με κίνηση στο... ρελαντί, ανέρχεται σε 0,13-0,15 ευρώ το χιλιόμετρο, τότε το συνολικό κόστος φτάνει έως και τα 140 ευρώ. 

Στο παραπάνω κόστος πρέπει να προστεθούν και τα διόδια (περίπου 60 ευρώ), οπότε το... κοντέρ ανεβαίνει στα 200 ευρώ. Το ίδιο αυτοκίνητο για να μετακινηθεί προς τα Ιωάννινα μέσω Ρίου-Αντιρρίου θα διανύσει μετ΄ επιστροφής 800 χιλιόμετρα με συνολικό κόστος κατανάλωσης 130-140 ευρώ, ενώ τα διόδια ανέρχονται σε 80 ευρώ. 

Δηλαδή, η συνολική επιβάρυνση για μετάβαση και επιστροφή θα φτάσει και πάλι τα 200 ευρώ, ενώ ανάλογα αν υπάρξουν και επιπλέον μετακινήσεις, τότε μπορεί να φτάσει στα 250 ή και 300 ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι οι τιμές των καυσίμων στην επαρχία είναι στα ουράνια! 

Αν μάλιστα, ένας οικογενειάρχης μετακινηθεί με πλοίο για κάποιο νησί των Κυκλάδων ή της Δωδεκανήσου, τότε μπορεί να χάσει ακόμη ένα μηνιάτικο, καθώς τα εισιτήρια καίνε και τσουρουφλίζουν!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιδότηση για αντλία θερμότητας: Από 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, με καταληκτική ημερομηνία εξαργύρωσης του voucher τις 23 Σεπτεμβρίου 2025, ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση νοικοκυριών για την εγκατ...

Φόρτωση άρθρων...