Οι πολίτες διαπιστώνουν με τρόμο στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο και έλεγχο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, ο μέσος Έλληνας λαμβάνει μισθούς Βαλκανίων και τιμές... Ελβετίας!

Η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη, λόγω και άλλων ενδογενών και εξωγενών παραγόντων, ενώ παρά τη μεγάλη πτώση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας, εντούτοις, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει συνεχώς. Το παράδοξο είναι ότι οι τιμές της ενέργειας κινούνται με αρνητικό ποσοστό και καταγράφουν πτώση πάνω από 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, και θα περίμενε κάποιος ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους θα είχε θετική επίδραση στις τιμές.

Ακόμη και οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες είναι σχετικά υψηλές, δεν δικαιολογούν τις τιμές που βλέπουν οι πολίτες, όταν μπαίνουν στο σούπερ μάρκετ ή πάνε στην ταβέρνα.

Από τη στιγμή που οι προμηθευτές προειδοποιούν τους πελάτες τους ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται (και δεν γίνονται) για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοσκοπίας.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στους παραγωγούς, οι οποίοι πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά ο καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν σε διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή στο ράφι!

Η κατάσταση θυμίζει ένα βαρέλι δίχως... πάτο και είναι θέμα... τιμής για τους παραγωγούς να οργανωθούν ώστε να διαθέσουν σε υψηλότερες τιμές τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες, ώστε να ωφεληθεί και ο τελικός καταναλωτής, καθώς οι τιμές θα είναι ούτως ή άλλως χαμηλότερες.

Δεν γίνεται ο πληθωρισμός να πέφτει στο 1,8% τον Ιούνιο και οι τιμές των τροφίμων να παρουσιάζουν αύξηση κατά 12,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Το γεγονός ότι υπάρχουν χαώδεις διαφορές στις τιμές μεταξύ παραγωγού και μεσάζοντα, πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κυβέρνηση, έτσι ώστε να προχωρήσει σε ελέγχους στην αγορά, καθώς το πράγμα φαίνεται ότι... βρωμάει!

Κοροϊδία

Η παροχή του Market Pass προς 2.800.000 νοικοκυριά δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο προκειμένου να αντιμετωπίσει τη... λαίλαπα της ακρίβειας, η οποία φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια μέσα στους προσεχείς μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι (πού γνωστή φίρμα) έχει φτάσει στα 9,98 ευρώ το λίτρο!!! Πρόκειται για τι τιμή, η οποία δεν αφορά κανονική αγορά, αλλά... μαύρη αγορά! Είναι ενδεικτικό ότι οι παραγωγοί πουλάνε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο στα 85 με 90 ευρώ το δοχείο των 17 λίτρων, γεγονός που μεταφράζεται σε τιμή 5,00-5,29 ευρώ ανά λίτρο, συμπεριλαμβανομένης της τιμής αγοράς του δοχείου. Επί της ουσίας, οι περισσότεροι παραγωγοί πουλάνε στα 4,60-4,80 ευρώ το λίτρο και στο ράφι φτάνει σε υπερδιπλάσια τιμή! Το ίδιο συμβαίνει επίσης και με τη φέτα, η οποία έχει εκτοξευτεί στα 14 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια στιγμή ο κτηνοτρόφος πουλάει το γάλα στα 0,90 ευρώ ανά λίτρο!

Επιπλέον, το "Καλάθι του Νοικοκυριού", μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα, τα οποία σε ποσοστό 95% διατηρούν σταθερή την τιμή, ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι το μέτρο είναι μια... κοροϊδία! Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, ενώ τώρα που πέρασαν οι εκλογές, οι καταναλωτές φοβούνται ότι θα αφεθούν στη μοίρα τους...

Ο... κακός μας ο καιρός

Τεράστιο πρόβλημα για τη διαμόρφωση των τελικών τιμών των προϊόντων αποτελεί η κακοκαιρία και γενικά η κλιματική αλλαγή, η οποία είναι εμφανής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Για παράδειγμα, η περυσινή ξηρασία στην Ισπανία είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του λαδιού, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες παγκοσμίως, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών των φρούτων κατά 28% τον Ιούνιο. Διάφορα ευπαθή προϊόντα καταστράφηκαν και οι αγρότες δεν έχουν... μαντίλι να κλάψουν! Οι περιορισμένες ποσότητες έχουν ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές.

Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή και η συνεχής μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αποτελεί μια "βόμβα" στα θεμέλια ολόκληρου του πλανήτη. Τα μεροκάματα στις αγροτικές δουλειές έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ενώ το κόστος παραγωγής έχει επιβαρυνθεί από τις υψηλές τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες και το γεγονός ότι τα εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα θα συνεχίσουν να μειώνονται, προοιωνίζουν πολύ άσχημες καταστάσεις στο μέλλον. Άλλωστε, όλοι συμφωνούν ότι οι τιμές των τροφίμων δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνεπώς, οι πολίτες πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν μια λαίλαπα, που έχει ξεκινήσει και δεν σταματάει με τίποτα...