Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο.
«Οι πρωτοβουλίες αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών με έντονο το χρώμα της κοινωνικής δικαιοσύνης», ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Χατζηδάκης. «Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης να κάνουν το ίδιο», συμπλήρωσε και στη συνέχεια προχώρησε στην εξειδίκευση των οικονομικών πρωτοβουλιών που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης οι πρωτοβουλίες κινούνται σε 4 άξονες. Συγκεκριμένα:
- 1ος άξονας: Τραπεζικό Σύστημα -Θα παρέχει ρευστότητα
- 2ος άξονας: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με περιορισμό των μετρητών
- 3ος άξονας: Στήριξη εισοδήματος των πολιτών
- 4ος άξονας: Κλιματική Αλλαγή-Πολιτικές για την Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
1ος άξονας: Τραπεζικό σύστημα
Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η προσπάθειά θα κινηθεί σε 5 άξονες.
1. Επέκταση των δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Οι δυνατότητες θα καλύψουν κι άλλες κατηγορίες δανείων όπως τα στεγαστικά. Αυτό θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
2. Η χρήση προγράμματος «Ηρακλής» για εκκρεμότητες που είναι στο τραπέζι.
3. Σε νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα, θα θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Παράλληλα, θα θεσπιστούν και κυρώσεις.
4. Λειτουργία της υπηρεσία IRIS. Προτεραιότητα για συναλλαγές με ελευθέρους επαγγελματίες
5. Απομείωση συμμετοχής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και γενικότερα τις προοπτικές της οικονομίας.
2ος άξονας: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με περιορισμό των μετρητών
Για την κυβέρνηση η πάταξη της φοροδιαφυγής «είναι ένας μαραθώνιος για εμάς, η μάχη θα είναι συνεχής» είπε ο κ. Χάρης Θεοχάρης. «Στόχος μας δεν είναι τα έσοδα, είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε.
Όπως είπε οι πρωτοβουλίες είναι σε 3 άξονες. Έχουν σχέση με το φορολογικό σύστημα, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που δημιουργούν δεδομένα για την ΑΑΔΕ και την ενίσχυση ελέγχων και διασταυρώσεων των δεδομένων.
Αναλυτικά τα 10 μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
1 Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS. Αφορά 450.000 επιχειρήσεις, όσες δηλαδή έχουν υποχρέωση να έχουν ταμειακή μηχανή
2. Ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία σταδιακά θα καταστούν υποχρεωτικά
3 Ολοκλήρωση της διαδικασίας του MyData, η εφαρμογή του οποίου θα ολοκληρωθεί με γρήγορους ρυθμούς.
4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών
5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά.
6 Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής
7 Αύξηση προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής που δεν επιτρέπεται.
8. Θεσμοθέτηση πληρωμής προνομιακών δικαιωμάτων μέσω χρεωστικών καρτών ώστε αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται από συναλλαγές που καταγράφονται
9. Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
10. Παρεμβάσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
3ος άξονας: Στήριξη εισοδήματος πολιτών
Ο Θάνος Πετραλιάς ανακοίνωσε 13 νέα μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος
1. Αυξάνονται εκ νέου από 1/1 οι συντάξεις. Αυτή τη στιγή υπολογίζονται λίγο πάνω από 3% με κόστος 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
2. Για 750.000 συνταξιούχους με σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου από 100 έως 200 ευρώ. Κόστος 107 εκατ. ευρώ. Αυτό καλύπτει 750.000 από τους 850.000
3. Αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισοδήματος
4. Προχωράει η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
5. Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 χορηγείται επίδομα θέρμανσης, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Το εισοδηματικό όριο παραμένει για τον άγαμο στα 16.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 23.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Δεν ισχύει η διπλή επιδότηση για όσους καταναλώσουν πρώτη φορά πετρέλαιο, υγραέριο, έναντι φυσικού αερίου. Ενώ στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, πέραν του εισοδήματος τίθεται και όριο τζίρου ως 80.000 ευρώ ετησίως.
6. Θεσμοθετείται πρόγραμμα εναέρια διάσωσης με έξη βάσης ελικοπτέρων.
7. Αυξάνονται τα έξοδα διανυκτέρευσης και των ένστολων.
8. Καταργείται η μείωση συντάξεων 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται και αντικαθίσταται με εισφορά του 10% επί τον πρόσθετων αμοιβών από την εργασία
9. Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας από 1/1/24 στους ελευθέρους επαγγελματίες και στους αγρότες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
10. Ξεπαγώνουν οι τριετίες από 1/1/24
11. Από 1/1/24 μειώνεται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% στο 0,2% και μειώνεται κατά 50% ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών.
12. Για περίπου 300 πιλότους και πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών αυξάνεται το πτητικό επίδομα κατά 2.000 ευρώ ετησίως.
13. Το market pass επεκτείνεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας, Έβρου, Βοιωτίας και Φθιώτιδα για περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές και διπλασιάζεται. Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Επωφελούμενα είναι 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη.
Το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων ανέρχονται σε 411 εκατ το 2023 και 623 εκατ. ευρώ για το 2024 και είναι πέραν των φυσικών καταστροφών.
4ος άξονας: Κλιματική Αλλαγή-Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Σύμφωνα με τον κ. Πετραλιά:
1. Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αποζημιώσεων, 450 ευρώ για το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 150 εκατ. ευρώ για τον τακτικό προϋπολογισμό.
2. Ένταξη έργων υποδομών έως 2,2 δισ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-202, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης
3. Επιβάλλεται τέλος περιβαλλοντικής προστασίας συμπληρωματικού του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα αλλά και στη βραχυχρόνια μίσθωση. 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια και φτάνει έως τα 6 ευρώ για τα πεντάστερα
4. Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση για πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά από 1/1/2024 σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ για κτήρια μηχανήματα, εξοπλισμό και αποθέματα. Τίθενται εκτός κρατικής αρωγής.
Δείτε την εξειδίκευση των μέτρων: