Γίνεται ο κακός χαμός για τον χειμώνα που έρχεται με αφορμή την πρόβα τζενεράλε του Πούτιν, ο οποίος έδωσε εντολή δεκαήμερης διακοπής λειτουργίας του Nord Stream 1 για... συντήρηση. Αργότερα θα σκαρφιστεί κάτι άλλο και πιθανόν για λόγους... ασφαλείας, να μας πουν ότι... κλώτσησαν οι βίδες σε αγωγό, οπότε πρέπει να κλείσει η στρόφιγγα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η ουσία είναι ότι οι Βορειοευρωπαίοι έχουν αρχίσει και τρομοκρατούνται στο ενδεχόμενο να περάσουν τον προσεχή χειμώνα, χωρίς το πολύτιμο ρωσικό αέριο. Όπως έστρωσαν θα... κοιμηθούν, αλλά τον λογαριασμό θα τον πληρώσουμε όλοι. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατάφερε τον Ιούνιο να περιορίσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στο 4%, όταν πριν την εισβολή στην Ουκρανία, το ποσοστό ήταν στο 40%!!! Μιλάμε για... αποπουτινοποίηση ως προς το αέριο και το σημαντικότερο είναι ότι από τις εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζεται η εγχώρια βιομηχανία.
Εν ολίγοις, δεν εξαρτώμεθα στον βαθμό που όλοι γνωρίζαμε από τα... κυβικά του Πούτιν, καθώς το υγροποιημένο αέριο στη Ρεβυθούσα και η ροή αζέρικου αερίου στην
Ελληνική επικράτεια, αλλάζουν εντυπωσιακά την προέλευση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
Φαίνεται ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν καλύτερα για τη χώρα μας, ενώ η γενικότερη ατμόσφαιρα, λόγω τουρισμού αλλά και επιχειρηματικών εξελίξεων, εκπέμπει ισχυρά μηνύματα αισιοδοξίας, τηρουμένων των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψιν το πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το πετρέλαιο Brent υποχώρησε και πάλι προς την περιοχή των 104 δολαρίων το βαρέλι, υπό τον φόβο νέας καραντίνας σε πόλεις της Κίνας, λόγω κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ξεχάστηκαν δηλαδή οι φόβοι περί ύφεσης και ξαναπιάσαμε το... βιολί του κορωνοΙού. Βέβαια, είναι ευπρόσδεκτη κάθε πτώση της τιμής του "μαύρου χρυσού", που μας έχει κάνει... μαύρη τη ζωή. Μέσα στην εξίσωση όμως, πρέπει να βάλουμε και την κολοσσιαίας σημασίας εξέλιξη με τη διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου στο 1 προς 1. Πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά πιο ακριβές οι εισαγωγές της. Άρα... ισοπαλία!
"Σουμάροντας" όλα τα παραπάνω και σε συνάρτηση με πολλές άλλες μεγάλες και μικρές ειδήσεις και εξελίξεις, τα χρηματιστήρια έκλεισαν στο "κόκκινο", ρίχνοντας το βάρος στη διακοπή της ροής αερίου προς την Ευρώπη, λόγω... συντήρησης! Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στο καναβάτσο, χάνοντας τις 800 μονάδες. Να δούμε σήμερα, τι θα δούμε...
Στας διαταγάς...
Χθες, είχαμε και τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.
Η απόφαση του συμβουλίου, λόγω των πιέσεων των Βορειοευραπαίων είναι η κατάρτιση προϋπολογισμών χωρίς οριζόντια μέτρα. Μέτρα μόνο για ευάλωτους και αυτά με φειδώ, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε χώρας.
Μάλλον, στην Ευρώπη δεν έχουν αντιληφθεί ότι πλην των πολύ πλουσίων, όλοι οι υπόλοιποι εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων πλέον. Πέρα από τα θεωρητικά και τις... διαταγές που δίνονται από τα συμβούλια, η ίδια η πραγματικότητα είναι αυτή που διαμορφώνει τις συνθήκες και επιβάλλει τη λήψη μέτρων, πέρα από τα... καλούπια που θέτουν οι συνεδριάσεις τέτοιων συμβουλίων.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει σε εξέλιξη ένα σκληρό "μπρα ντε φερ" για τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης των ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κάποιοι ψέλλισαν κάτι περί μνημονίων, εννοώντας ότι η στήριξη στα ομόλογα μιας χώρας θα είναι συνάρτηση του βαθμού αξιοπιστίας της δημοσιονομικής της πολιτικής.
Θέλει να προλάβει τα χειρότερα η ΕΚΤ, φοβούμενη μην ξεφύγουν τα πράγματα και όλοι δίνουν τα πάντα σε όλους.
Η Citigroup μας τρομάζει...
Μέχρι και την ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης με τη χρήση δελτίου για την παροχή αερίου, προβλέπει για την Ευρώπη, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος της Citigroup.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυση, χωρίς μείωση της κατανάλωσης, μπορεί να μην υπάρχει αρκετό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών τον χειμώνα. Παράλληλα, το τέλος των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα οδηγήσει τη ζώνη του ευρώ από τη στασιμότητα σε ήπια ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί περαιτέρω και η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να σκαρφαλώσει έως και τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα!
Η Citigroup τονίζει ότι στις 22 Ιουλίου ή λίγο αργότερα, θα είναι σαφές εάν η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου θα επιστρέψει και σε ποιο βαθμό.
Εάν δεν επιστρέψει, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας, και πιθανώς αρκετές άλλες στην κεντρική Ευρώπη, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για προστατευμένους πελάτες, όπως τα νοικοκυριά για τον χειμώνα.
Αυτό, όπως επισημάνει η Citi, θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα σε δελτίο ενέργειας για τον βιομηχανικό τομέα, ιδίως για τις ενεργοβόρες εταιρείες χημικών και μετάλλων.
Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας και τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης, λόγω και των υψηλότερων τιμών. Γενικώς, μ΄ ένα τέτοιο σενάριο, την... κάτσαμε τη βάρκα!
«Πόλεμος» προσφορών στις τηλεπικοινωνίες
Η περίοδος των εκπτώσεων προσφέρεται για έναν "πόλεμο" προσφορών, ο οποίος είναι προς όφελος του ανταγωνισμού και του καταναλωτή.
Οι προσφορές με εκπτώσεις έως 60% από τη WIND, βρήκαν γρήγορα... απάντηση από την COSMOTE, η οποία ανακοίνωσε ότι από το δίκτυο των καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, θα διαθέτει προϊόντα τεχνολογίας με εκπτώσεις έως και 80%.
Προφανώς, θα γίνει... παρέλαση έως τις 31 Αυγούστου. Οι τιμές θα... καταρρεύσουν, οι καταναλωτές περίμεναν αυτήν την περίοδο για να πάρουν... εκδίκηση, ενώ οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θέλουν να τονώσουν τη ρευστότητα τους, να ξεστοκάρουν ενόψει κάθε ενδεχομένου (κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει...), ενώ θα προωθήσουν μέσα από τις προσφορές αυτές και τα προϊόντα-"φιλέτα", όπως είναι η συνδρομητική τηλεόραση. Είναι ένας... ειρηνικός "πόλεμος", ο οποίος ωστόσο, υποκρύπτει και την αγωνία των διοικήσεων των εταιρειών τηλεφωνίας για την αύξηση των μεριδίων στην αγορά.
Μεγάλος... μάγκας ο ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ έκανε την κίνηση της ημέρας χθες, καθώς ανακοίνωσε ότι μοιράζει στους μετόχους, ούτε λίγο ούτε πολύ, 317,6 εκατ. ευρώ! Το ποσό αυτό είναι επιπλέον αυτού που έχει μοιραστεί ως μέρισμα και προμέρισμα για τα κέρδη της περυσινής χρήσης. Έτσι, θα δοθούν 0,90 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή ο
ΟΠΑΠ θα δικαιολογήσει τον τίτλο του "άρχοντα των μερισματικών αποδόσεων", καθώς η τιμή αυτή αντιστοιχεί στο 6,5% της τρέχουσας στο ταμπλό.
Η εταιρεία διαθέτει ισχυρότατη κεφαλαιακή βάση και... ξεχειλισμένο ταμείο, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα για να μοιραστεί πολύ χρήμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη διανομή του ποσού των 317,6 εκατ. ευρώ θα μειωθεί αντιστοίχως η καθαρή θέση της εταιρείας, ενώ θα βελτιωθεί ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ο οποίος αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης της μετοχής από τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι όσοι θα κατέχουν μετοχές του ΟΠΑΠ στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης 28 Ιουλίου, ενώ η αποκοπή των 0,90 ευρώ θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου και η καταβολή των σχετικών ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 4 Αυγούστου.
Η Sunlight επελαύνει
Μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις ο Όμιλος Sunlight του Παναγιώτη Γερμανού, καθώς ενισχύει συνεχώς το επενδυτικό του πρόγραμμα και προχωρά ακάθεκτος σε νέες εξαγορές.
Χθες, ανακοινώθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της A. Müller GmbH, που διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στο χονδρεμπόριο μπαταριών, συστημάτων τροφοδοσίας, τεχνολογιών φόρτισης και αξεσουάρ.
Η μητρική εταιρεία δραστηριοποιείται σε πέντε σημεία στη Γερμανία, ενώ λειτουργεί επίσης γραφεία πωλήσεων και διανομής στην Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο, απασχολώντας συνολικά περισσότερους από 130 εργαζόμενους.
Η A. Müller παρέχει επίσης υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης μπαταριών από εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και αποκομιδής μπαταριών με τρόπο επαγγελματικό και φιλικό στο περιβάλλον. Η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου από τον Όμιλο Sunlight σχετίζεται με το γεγονός ότι η A. Müller GmbH είναι η μοναδική εταιρεία εμπορίας μπαταριών στη Γερμανία που έχει πιστοποιηθεί για την αποκομιδή μπαταριών μολύβδου-οξέος και νικελίου-καδμίου.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group Λάμπρος Μπίσαλας "σε συνέχεια της παρουσίας στις ΗΠΑ και την Ιταλία με εγκαταστάσεις παραγωγής και πωλήσεων, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επισημοποιούμε τη φυσική μας παρουσία στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες, όπου η αγορά μπαταριών –και ειδικά μπαταριών λιθίου– γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη".
ΠΗΓΗ: moneypress.gr
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις