Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Η κυβέρνηση εκλιπαρεί για (μερική) απομείωση του χρέους και τα "δίνει όλα"!

Οικονομία

Κλείσιμο της αξιολόγησης με κατάθεση 12 νομοσχεδίων και με ταυτόχρονη συμφωνία ενός γενναιόδωρου πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων για χρέος έως και 65 δισεκατομμυρίων συζητούν κυβέρνηση και δανειστές, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος».

Οι διαπραγματεύσεις είναι στην κρισιμότερη φάση, καθώς στόχος είναι να υπάρχει ένα πρώτο κείμενο (staff level agreement) μέχρι το EuroWorking Group στις 28 του μήνα και η συμφωνία να επικυρωθεί στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Όπως τονίζει στο «Έθνος» κυβερνητικός αξιωματούχος, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ψηφιστούν μέσα στη χρονιά τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα. Υπολογίζεται πως πρόκειται για 12 νομοσχέδια, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων εργασιακά, αδήλωτα εισοδήματα, πλαστικό χρήμα, εξωδικαστικό συμβιβασμό, κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ανακοινώσει το σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το οποίο -όπως επισημαίνει η ίδια πηγή- θα αφορά μεγαλύτερο τμήμα του χρέους από αυτό που αρχικά αναμενόταν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι παρεμβάσεις σε αυτό το στάδιο μπορεί να αφορούν ακόμα και 65 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικού χρέους (μέσα στα οποία είναι και σχεδόν 25 δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν σε ομόλογα του EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες). Να σημειωθεί πως το αρχικό σενάριο προέβλεπε πως σε αυτήν τη φάση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα επικεντρώνονταν σε 40 από τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους.

Το «πακέτο» των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αφορά τα επιτόκια και τη διάρκεια αποπληρωμής τμήματος των δανείων. Θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στις αρχές του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2018 με τη λήξη του προγράμματος (ώστε να ξεκινήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα).

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, που είναι τώρα 28 έτη, θα μπορούσε να αυξηθεί στα 32,5 έτη. Στα... επιπλέον έτη μπορούν να μεταφερθούν ποσά της εξυπηρέτησης των δανείων, που θα υπερβαίνουν κάποιο πλαφόν στη διάρκεια αποπληρωμής προκειμένου να μένει χαμηλά σε σχέση με το ΑΕΠ το ύψος των ετήσιων πληρωμών.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ακόμα τη μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο που θα κυμαίνεται στο 1 - 1,5%. Στόχος είναι να μην υπάρξει κίνδυνος μεσοπρόθεσμα, καθώς τα ομόλογα αυτά έχουν επιτοκιακή βάση το Euribor, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η λύση θα μπορούσε να προκύψει μέσω της έκδοσης ομολόγου πολυετούς διάρκειας έως και 30 έτη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει η ανταλλαγή των παλιών με νέα ομόλογα και να διασφαλιστούν όλες οι πλευρές.

Βασικό θέμα στη δεύτερη αξιολόγηση είναι τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση καλείται να αποκρούσει τις σκληρές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επί τάπητος έχουν μπει και άλλα «καυτά» θέματα, από τα προνοιακά επιδόματα και τα ειδικά μισθολόγια μέχρι τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τα κομμάτια στο «παζλ» των διαπραγματεύσεων έχουν αρχίσει να συμπληρώνονται και η κατάσταση -σύμφωνα με πληροφορίες- διαμορφώνεται ως εξής:

Ομαδικές απολύσεις: Λύση μπορεί να βρεθεί με τη «μεταφορά» της έγκρισης από τον υπουργό σε κάποιον Οργανισμό (όπως ο ΟΜΕΔ). Εκεί θα εξετάζεται το σχετικό αίτημα, ενώ στόχος είναι να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας (όπως για παράδειγμα επιδότηση εισφορών για όσους είναι κοντά στη σύνταξη). Οι δανειστές ζητούν η ρύθμιση να περιληφθεί στην τελική συμφωνία, καθώς εκτιμούν πως η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (όπου έχει γίνει προσφυγή) θα καθυστερήσει. Η ελληνική πλευρά δεν συζητά αύξηση του ποσοστού από 5% σε 10%.

Τρόπος προκήρυξης απεργιών: Το «μοντέλο» της ΟΛΜΕ μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη συμφωνία. Το διοικητικό συμβούλιο κάνει πρόταση και πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από το 50% των ΕΛΜΕ (δηλαδή των πρωτοβάθμιων οργανώσεων). Μια ανάλογη φόρμουλα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς κλάδους, όπως για παράδειγμα στις τράπεζες. Να σημειωθεί πως οι δανειστές έχουν ζητήσει οι αποφάσεις για απεργίες να λαμβάνονται από το 50% συν ένα των εργαζομένων. Ωστόσο η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως αυτό είναι ανεφάρμοστο.

Συλλογικές συμβάσεις: Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο η υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων, ωστόσο αυτό συναντά ενστάσεις από τους δανειστές. Επίσης το κουαρτέτο φαίνεται πως παραπέμπει στο μέλλον το θέμα του υποκατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Κοντά σε συμφωνία είναι κυβέρνηση και δανειστές για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, Εφορίες, Ταμεία και προμηθευτές. Η τελική ρύθμιση θα προβλέπει «κούρεμα» έως 50% αλλά και ρυθμίσεις σε πολύμηνες δόσεις.

Κοινωνικό εισόδημα και προνοιακά επιδόματα: Οσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα, θα καταργηθούν όσα επικαλύπτονται. Για το κοινωνικό εισόδημα κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως υπάρχει προσέγγιση για τον τρόπο χρηματοδότησης το 2017 (θα αξιοποιηθούν κονδύλια από το πλεόνασμα), ωστόσο το κουαρτέτο ζητά περισσότερα στοιχεία για το 2018. Το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει πρόταση με βάση την οποία το 2018 θα αξιοποιηθούν χρήματα που θα προκύψουν από τον έλεγχο των δαπανών στα υπουργεία (spending review).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φοροδιαφυγή: MyDATA και νέα ψηφιακά εργαλεία

Γκάζι πατούν στην ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να φέρουν σημαντικό αποτέλεσμα στη «μάχη» καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ώστε να καταστεί εφικτό με αυτόν τον τρόπο...

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 13,5 δισ. έναντι στόχου για 12,9 δισ. στο 10μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 13,528 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσίασε η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2024, έναντι στόχου για πρωτογενές αποτέ...

Φόρτωση άρθρων...