Χθες δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πορεία απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία είναι θετική για την Ελλάδα, αλλά και... απαιτητική για τη συνέχεια.

Η Κομισιόν μας λέει ότι τα πάμε καλά, αλλά πρέπει να... τρέξουμε περισσότερο για να υλοποιήσουμε τα ορόσημα και να απορροφήσουμε τους πόρους του προγράμματος στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου "Ελλάδα 2.0". Το πρόγραμμα βρίσκεται στη μέση και σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση, καθώς ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Μέχρι σήμερα έχουμε εισπράξει 17,3 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και δάνεια, ενώ μας... περιμένουν άλλα 18,7 δισ. ευρώ για τους προσεχείς 27 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα θα αισθανόμαστε ότι έχουμε πιάσει το... Τζόκερ που μοιράζει μηνιαία ποσά στους παίκτες που έχουν κερδίσει! Συνεπώς, η κυβέρνηση πρέπει να προωθεί προγράμματα που αντιστοιχούν σε μηνιαίους πόρους ύψους 693 εκατ. ευρώ. Πρέπει να τρέξουμε σε μαραθώνιο  πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του Γιουσέιν Μπολτ στο σπριντ των 100 μέτρων!

Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει 294 ορόσημο και στόχους έως το τέλος του 2026, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είμαστε η πρώτη χώρα που αναλογικά με το ΑΕΠ λαμβάνουμε τα υψηλότερα ποσά από δάνεια και επιχορηγήσεις. Σημειώνεται ότι με βάση το αρχικό σχέδιο, οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα είχαν οριστεί στα 31,7 δισ. ευρώ, αλλά με την αναθεώρηση πετύχαμε να πάμε στα 36 δισ. ευρώ. Από αυτά μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί κάτι λιγότερα από τα μισά. Από τα 17,2 δισ. ευρώ που έχουμε απορροφήσει μέχρι στιγμής, τα 7,6 δισ. αποτελούν επιχορηγήσεις και τα 9,6 δισ. ευρώ δάνεια. Σημειώνεται ότι το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει και κεφάλαια από το πρόγραμμα REPowerEU, το οποίο αφορά τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα (κυρίως από το φυσικό αέριο) και τη μετάβαση στην "καθαρή" ενέργεια.

Στην κυβέρνηση πρέπει να στρωθούν για τα καλά στη δουλειά, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Σύμφωνα με το πλαίσιο αναφοράς του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ό,τι δεν γίνεται όπως πρέπει να γίνει, δεν μπορεί να απορροφήσει πόρους, οπότε, τα λεφτά πάνε αλλού. Η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα κινήσει γη και ουρανό ώστε στις εκλογές του 2027 να παρουσιάσει ως μεγάλη εθνική επιτυχία την πλήρη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε δεν έχει και άλλη επιλογή, ενώ πρέπει οι πολίτες να εμπεδώσουν την άποψη ότι τα λεφτά έπιασαν τόπο. Έχουμε τη μισή "προίκα"... αφάγωτη και αυτό από μόνο του αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Το στοίχημα εκτός από οικονομικό είναι και πολιτικό...