Στο επίκεντρο των συζητήσεων των κομμάτων ενόψει των Εθνικών Εκλογών της 25ης Ιουνίου βρίσκονται η φορολογία και η πορεία της οικονομίας.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ελληνική οικονομία και την πορεία που θα χαράξει μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αλλά και για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικά τα προγράμματα των κομμάτων.
Για το κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν ή όχι τα προγράμματα της οικονομικής πολιτικής των κομμάτων μίλησε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας.
«Όλα γίνονται και όλα μπορούν να γίνουν, τι θέμα είναι ποιά κατεύθυνση θέλουμε να πάρουμε. Βλέπουμε μία κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών που έχουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Αυτό έχει φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα· έχει φέρει αύξηση εσοδών για το κράτος, έχει φέρει επενδύσεις, έχει δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους επενδυτές να έρθουν. Όταν είσαι πίσω σε κάποια πράγματα στη χώρα, που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία, την ταχύτητα αδειοδότησης, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης», είπε Κωνσταντίνος Κόλλιας.
«Πρέπει μεν να κάνεις κινήσεις να τα διορθώσεις αυτά, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γίνεις ελκυστικός έτσι ώστε, τουλάχιστον οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην φεύγουν προς τις γειτονικές χώρες και όχι να αλλάζεις κατεύθυνση ενώ έχεις αυτά τα αποτελέσματα και να ξανασυζητάμε τώρα για αύξηση φορολογικών συντελεστών που δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί. Κανονικά θα έπρεπε να συζητάμε για συνέχιση αυτής της κατεύθυνσης και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να μειώσουμε την φοροδιαφυγή, να μπορέσουμε να μειώσουμε το τεράστιο κενό του ΦΠΑ που υπάρχει στη χώρα μας και είναι τουλάχιστον 3 δις ευρώ. Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να συζητάμε και όχι για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών», συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Για την συζήτηση περί φορολογίας και μερισμάτων στην Ευρώπη και την διαχείριση της κατάστασης τοποθετήθηκε ο Ορέστης Ομράν.
«Ανάλογα με τη χώρα, ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων διαφέρει. Καταρχάς υπάρχουν δύο κατηγορίες φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η επιχείρηση ως νομική οντότητα στα κέρδη της με ένα ποσοστό 22% – ήταν 28% και το έχουμε μειώσει -, εκεί περίπου κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο πολύ με κάποιους να είναι πιο ελκυστικούς κάτω από το 20% δηλαδή, και ο φόρος των μερισμάτων που πηγαίνει στο επίπεδο του μετόχου. Εξαρτάται από το εάν διασφαλίζουμε δημοσιονομικά έξοδα. Είμαι υπέρ της διάτρησης αν όχι μείωσης των φορολογικών συντελεστών έτσι ώστε να γίνουμε και πιο ελκυστική ως χώρα», τόνισε.
Ποια θα είναι τα «ισοδύναμα» μέτρα;
Σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν, «Αρχικά, υπάρχει ένα θέμα κοστολόγησης των προγραμμάτων το οποίο συζητιέται πολιτικά. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κοστίσει πραγματικά ένα πρόγραμμα και τι είναι εφαρμόσιμο, γιατί μιλάμε για προεκλογικές εξαγγελίες. Η όλη συζήτηση για τα ισοδύναμα μέτρα πρέπει να συγκεκριμενοποιείται. Η φορολόγηση του αλκοόλ θα ήταν ένα ισοδύναμο ισοστάθμισης ή μείωσης φορολογικών συντελεστών σε άλλα επίπεδα».
«Η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο είναι ένα φαινόμενο που είδαμε τον τελευταίο καιρό. Είδαμε αυτή την περίοδο μείωση αρκετών φορολογικών συντελεστών και είδαμε αύξηση των εσόδων. Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, φύγαμε από την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή δώσαμε χώρο και χρόνο σε κάποιον να αρχίσει να δηλώνει περισσότερα και να μην φοβάται γι’ αυτό», επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Εξοικονομώ 2023: Στήνονται η ψηφιακή πλατφόρμα και το helpdesk
Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση σήμερα
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις