Δευτέρα
01 Ιουλίου 2024

Η προστασία του περιβάλλοντος, στρατηγικός στόχος για την ΕΥΔΑΠ

Οικονομία
Tags: ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ελλάδα, τροφοδοτώντας την Αττική με αρίστης ποιότητας πόσιμο νερό, εξυπηρετώντας στον τομέα της ύδρευσης περίπου 4,4 εκατ. καταναλωτές, και στον τομέα της αποχέτευσης περίπου 3,7 εκατ. χρήστες.

Για την υδροδότηση της περιοχής του Λεκανοπεδίου η ΕΥΔΑΠ προμηθεύεται ακατέργαστο νερό από τους Ταμιευτήρες, κυρίως, του Μόρνου και του Εύηνου. Παρά τη μεγάλη απόσταση αυτών των κύριων υδροδοτών από την Αττική, η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού μεταφέρεται μέσω των υδραγωγείων με φυσικό τρόπο, με τη δύναμη της βαρύτητας, χωρίς την οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση ενεργοβόρων αντλήσεων, που μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ενεργοποιούνται, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να λειτουργεί με περιβαλλοντική υπευθυνότητα και να διαμορφώνει τη στρατηγική της με στόχο έναν κύκλο νερού μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (zero carbon water), ώστε να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου χωρίς εκπομπές αερίων άνθρακα.

Εναρμονιζόμενη με τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) και έχοντας θέσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, η ΕΥΔΑΠ δεσμεύεται για μια πολιτική βασισμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, πετυχαίνοντας βελτιωμένες αξιολογήσεις σε όλους τους οίκους αξιολόγησης, με τη βαθμολογία της εταιρείας S&P να είναι υψηλότερη από το 68% μεταξύ των 92 εταιρειών του κλάδου που αξιολογήθηκαν παγκοσμίως. Και αυτό, γιατί η ΕΥΔΑΠ είναι μια Εταιρεία με σεβασμό στο περιβάλλον, που ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, λειτουργώντας χωρίς σπατάλη ενέργειας. Στόχος της είναι να συνεχίσει την εναρμόνιση με τα κριτήρια ESG και να δημιουργήσει αξία, διαμορφώνοντας αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

ΑΡΧΕΙΟ ΕΥΔΑΠ - ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ
ΑΡΧΕΙΟ ΕΥΔΑΠ - ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ

 

Ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα με τον κύριο όγκο του προγράμματος να αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών).

Ο σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ για τα σημαντικά έργα στην Ανατολική Αττική στοχεύει τόσο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της περιοχής όσο και την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών για τη διασφάλιση του μέγιστου περιβαλλοντικού οφέλους, και με στόχο τη σημαντική επίδραση στην εξυγίανση και τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και την εξοικονόμηση του πολύτιμου πόρου του νερού. Συγκεκριμένα, με τη λειτουργία των έργων θα επιτευχθεί δραστική μείωση της χρήσης βόθρων, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι απορροφητικοί, και μέχρι σήμερα η λειτουργία τους επιβαρύνει με σημαντικό ρυπαντικό τα υπόγεια ύδατα. Η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων εκροών για άρδευση θα μειώσει τις αντλήσεις από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, γεγονός που θα περιορίσει τον κίνδυνο υφαλμύρωσης του υπόγειου υδατικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ έχει αναπτύξει πρόγραμμα επενδύσεων που καλύπτει όλο το φάσμα του ενεργειακού της μετασχηματισμού έχοντας δημιουργήσει μια δέσμη δράσεων που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής της αποδοτικότητας και την επίτευξη του zero carbon water έως το 2030. Ακολουθώντας τον «οδικό χάρτη για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος», η Εταιρεία έχει ξεκινήσει και έχει ήδη προγραμματίσει, την υλοποίηση δράσεων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με έργα όπως η βελτίωση της απόδοσης των Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, η πιλοτική εφαρμογή θερμοφωτοβολταϊκών πάνελ στις εγκαταστάσεις της στο ΚΕΡΕΦΥΤ, η ολοκλήρωση ενεργειακής αναβάθμισης των αντλιοστασίων και εγκαταστάσεων, η αναβάθμιση στόλου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε χώρους που διαχειρίζεται η ίδια.

Δέσμευση λοιπόν για την Εταιρεία η αποτελεί η προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, μέσω της αδιαμφισβήτητης υψηλής τεχνογνωσίας της και της χρήσης σύγχρονων μεθόδων κυκλικής οικονομίας, με σκοπό τη σταθερή μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, για ένα καλύτερο αύριο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρεμιέρα για την εξαήμερη εργασία – Πού μπορεί να εφαρμοστεί και υπό ποιες προϋποθέσεις

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η δυνατότητα για 6ήμερη εργασία, σε συγκεκριμένους όμως κλάδους της οικονομίας στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν γραμμή παραγωγής σε συνεχή λειτουργία. Ένας...

Οριστικοποιούνται οι «αυτόματες» φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Βεβαιώσεις αποδοχών, οικογενειακή κατάσταση, τεκμήρια, αποδείξεις, φιλοξενία και ΙΒΑΝ, είναι τα έξι κρίσιμα στοιχεία της προσυμπληρωμένης φορολογικής δήλωσης που θα πρέπει να ελέγξ...

Φόρτωση άρθρων...