Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Η ρεαλιστική λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση

Οικονομία

Η δυστοκία της κυβέρνησης να βρει την κατάλληλη νομική φόρμουλα, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, έχει "παγώσει" επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων βρίσκονται στην αβεβαιότητα και θεωρούν ότι η περιουσία τους απαξιώνεται.

Η εκτός σχεδίου δόμηση στα 4 ή 8, 16 ή 20 στρέμματα αποτελεί σοβαρό ζήτημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά δυστυχώς, κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν έχει βγει... λευκός καπνός.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Επί μήνες, αναζητείται φόρμουλα σχετικά με τους "αναγνωρισμένους" δρόμους, όπου μπορεί κάποιος να οικοδομήσει και ορθώς η κυβέρνηση έφερε ως σημείο αναφοράς για τους δρόμους το 1977, που αποτελεί ένα... λογικό χρονικό σημείο αναφοράς. Αποτελεί πραγματική... φρίκη να συζητάμε για δόμηση σε περιοχές που έχουν μόνο αναγνωρισμένους δρόμους προ του 1923! Τότε, που υπήρχαν μόνο άλογα, γαϊδούρα, μουλάρια και γελάδια, τα οποία βάδιζαν σε μονοπάτια. Αν είναι δυνατόν...

Το Κτηματολόγιο αποτελεί πλέον το πιο χρήσιμο εργαλείο για τη χάραξη των νέων δρόμων και η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να το λύσει, αφήνοντας ικανοποιημένους τόσο τους ιδιοκτήτες, όσο και τους... οικολόγους. Στον κτηματολογικό χάρτη της χώρας, φαίνονται πλέον οι δρόμοι, οι οποίοι έχουν προκύψει από παραχωρήσεις ιδιωτών που διαθέτουν όμορα γεωτεμάχια. Το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν χρειάζεται να τρέχουμε σε αεροφωτογραφίες του 1945 ή, πολύ χειρότερα, στο 1923! Να σου λένε οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, ότι αναγνωρίζεται ως δρόμος, το... μονοπάτι που υπήρχε το 1923 ή η δημοσιά του 1945, όπου δεν κυκλοφορούσαν ούτε τρακτέρ, ούτε φορτηγά, ούτε τίποτα! Γελάει ο κόσμος...

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να σταματήσει αυτή η "καραμέλα" από "ευαίσθητους" οικολόγους, περί καταστροφής του περιβάλλοντος. Είναι ένα σχέδιο συνεκτικό, που ισορροπεί μεταξύ της ανάγκης για περαιτέρω ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας με προστασία του περιβάλλοντος.

Τα περίεργα... οικολογικά, όπως εκφράζονται σήμερα από διάφορους "φορείς" που αντιτίθενται στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών για τσάμπα καθαρό ρεύμα, μας βάζουν σε πολλές σκέψεις, σε σχέση με τα κίνητρα και αυτούς που κρύβονται από πίσω. Γιατί αν είναι να το ρίξουμε στην... οικολογία, τότε πρέπει να γκρεμιστεί η μισή Ελλάδα και να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν από... 100 χρόνια! Οπότε, αν πάμε στο 1924, θα πρέπει και οι οικολόγοι να αποδεχθούν ότι εκεί που κατοικούν, κάποτε ήταν χωράφι και δεν έπρεπε να χτιστεί τίποτα...

Λοιπόν, πρέπει να μπουν στην άκρη οι δήθεν οικολογικές "ευαισθησίες" από διάφορους προβλέψιμους και κομματικά τοποθετημένους τύπους. Υπάρχει η λύση που θα ικανοποιήσει τόσο τους ίδιους όσο και τους στόχους για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Βέβαια, δεν την... ανακαλύψαμε εμείς, αλλά την έχει ενσωματώσει η κοινή λογική. Ελπίζουμε ότι σε αυτήν τη λογική θα προσαρμοστούν και οι αντίστοιχες νομικές διατυπώσεις, τις οποίες δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν είμαστε νομικοί.

Υπάρχουν αυτοί που ξέρουν και πρέπει να αποφασίσουν. Γιατί προέχει πάνω απ΄ όλα η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας και κυρίως η προοπτική να δούμε τα επόμενα χρόνια να έρχονται ξένοι για σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση, οι οποίοι θα θέλουν να έχουν την... άπλα τους, σε ένα μεγάλο οικόπεδο με κατοικία, κήπο και καλλιέργειες, απολαμβάνοντας μια άλλη ποιότητα ζωής.

Ο μοναδικός καμβάς στον οποίο πρέπει να βαδίσει η Πολιτεία πρέπει να έχει ως άξονα την εκτός σχεδίου δόμηση άνω των 4 στρεμμάτων στους δρόμους που φαίνονται ήδη στον δορυφορικό χάρτη του Κτηματολογίου. Για τα επιπλέον θέματα με τα "τυφλά" οικόπεδα που κάποτε έχτιζαν με τη χρήση δουλείας και τώρα είναι περίπου στον... αέρα, αυτό είναι επίσης ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να τύχει της ανάλογης πολιτικής διευθέτησης. Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα το ζήτημα της συνταγματικής τάξης, το οποίο ωστόσο, πολλοί επικαλούνται a la carte. Δηλαδή όπως τους συμφέρει...

Η λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση είναι οι "πράσινες" κατασκευές, οι οποίες, θα έχουν μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Δηλαδή, σύγχρονες κατοικίες ή επιχειρηματικές μονάδες με θερμοπροσόψεις, αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκό και μίνι αιολικό σύστημα, ώστε το κτίριο να μην εκπέμπει ρύπους και μάλιστα, να διοχετεύει και την παραγόμενη "καθαρή" ενέργεια στο εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Όποιος θέλει να χτίσει εκτός σχεδίου σε εκτάσεις άνω των 4 στρεμμάτων, πρέπει να ξέρει ότι θα πληρώσει κάτι παραπάνω, καθώς θα βρίσκεται εκτός του οργανωμένου οικιστικού ιστού, αλλά η δική του ανταπόδοση στην κοινωνία και στο περιβάλλον, θα είναι η ανέγερση μιας 100% "πράσινης" και φιλικής προς το περιβάλλον κατασκευής. Επιπλέον, η δόμηση πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη λειτουργία συστημάτων πυρόσβεσης, ειδικά πρωτόκολλα φύτευσης, αντιπλημμυρικής θωράκισης κλπ. Γιατί, δυστυχώς, υπάρχει και το μείζον ζήτημα των πυρκαγιών και των πλημμυρών και πρέπει να λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Μιλάμε για επενδύσεις και τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετιών.

Με βάση το παραπάνω θα δούμε να δημιουργούνται υπερ-σύγχρονες κατασκευές-οικοδομές, τραβώντας την "ατμομηχανή" της ανάπτυξης παραπέρα, οι επενδυτές θα γνωρίζουνε μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας τι είναι αυτό που μπορούν να χτίσουν και πώς θα το χτίσουν, οι τράπεζες θα δώσουν περισσότερα δάνεια και το περιβάλλον θα ωφεληθεί γιατί δεν θα... καίει το τσιμέντο, αλλά το σπίτι θα είναι πηγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του νοικοκυριού, αλλά και επικουρικά στο εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων δεν γίνεται να αργήσει πέραν του 2026, γιατί θα χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης δεν μπορεί να υπάρξει για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς. Ωστόσο, πρέπει να μπουν κανόνες, με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, έτσι όπως αυτή έχει συμβάλλει στην ένταση των καιρικών φαινομένων και την πρόκληση φυσικών καταστροφών.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα για να πάει σε ένα πλήρως ξεκάθαρο, διαφανές και οργανωμένο μοντέλο δόμησης και οργάνωσης της χωροταξίας εκτός σχεδίου, μέσα από το οποίο θα υπάρχουν μόνο ωφελημένοι. Και ωφελημένοι θα είναι οι άνθρωποι που θα δουλέψουν, οι επιχειρήσεις που θα παράγουν οικοδομικά και άλλα υλικά, οι επενδυτές που διαθέσουν κεφάλαια σε καθεστώς προστασίας και απόλυτης βεβαιότητας, το περιβάλλον που δεν θα επιβαρυνθεί, η εθνική οικονομία που θα εισπράξει πρόσθετα έσοδα, το ασφαλιστικό σύστημα που θα έχει περισσότερους πόρους για τις μελλοντικές συντάξεις αλλά και τις παροχές προς τους πολίτες.

Αφήνουμε για το τέλος τους... οικολόγους αυτού του τόπου. Κανείς δεν θέλει ένα επιβαρυμένο περιβάλλον. Αλλά ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να δεχθούμε την άποψη όλων αυτών των κουλτουριάρηδων περί "τσιμεντοποίησης". Σήμερα έχουν αλλάξει τα πάντα στη δόμηση, καθώς όλα τα υλικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Το μοντέλο που περιγράφηκε παραπάνω ωφελεί τους πάντες. Αν και μετά από αυτό το "πράσινο" μοντέλο δόμησης εκτός σχεδίου δεν είναι ευχαριστημένοι, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε σε άλλους λόγους τις υπερβολικές... ευαισθησίες τους! Γιατί πολύ απλά, όλοι θέλουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον που δεν θα επιβαρύνεται, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελεί πηγή οικονομικού και κοινωνικού οφέλους, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και ανθρώπινης ευημερίας.

Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τις οικολογικές... ευαισθησίες, γιατί τις έχουμε όλοι. Απλά, είναι πολύ... ενοχλητικές αυτές οι "αριστερές ευαισθησίες", γιατί έχουμε καταλάβει σε τι αποσκοπούν. Γιατί είναι άλλο πράγμα να διαμορφώνεις ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη και ευημερία και εντελώς διαφορετικό πράγμα, να θέλεις την ισότητα στην... εξαθλίωση!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...