Μέτρα ανάσα για τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, αποτελούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη μείωση των υπέρογκων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Ειδικότερα:
1. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας αναφέρει ότι "η τετραπλή κυβερνητική παρέμβαση έρχεται να απορροφήσει μεγάλο μέρος των κραδασμών που προκάλεσαν στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Το γεγονός ότι από τον Ιούλιο και για ένα χρόνο καθιερώνεται «έμμεσο πλαφόν» στη τιμή του ρεύματος αναστέλλοντας στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής αποτελεί καταφατική και ουσιαστική απάντηση στο επίμονο αίτημα του εμπορικού κόσμου και της ΕΣΕΕ.
"Δεν ξεχνάμε πως εκτός από το ενεργειακό κόστος, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν συνολικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών και θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές ευάλωτων νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, πέρα από κάθε αμφιβολία, το συνολικό πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός - με την αναδρομική επιστροφή στους καταναλωτές μεγαλύτερου μέρους των πρόσθετων επιβαρύνσεων, την κάλυψη του 50% της επιβάρυνσης τον Μάιο και τον Ιούνιο για καταναλώσεις ακόμη και πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και την φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας – μπορεί να επαναφέρει την ηρεμία που έχει ανάγκη η αγορά.
"Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν συνδέουν την εφαρμογή των παρεμβάσεων με τις όποιες αποφάσεις της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενταθεί η πίεση από όλα τα κράτη - μέλη προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία συνολική, «γενναία» και μακροπρόθεσμη λύση στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων της γηραιάς ηπείρου".
2. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης αναφέρει ότι "οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού με τις 4 νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των λογαριασμών ρεύματος θα επιφέρουν την αναγκαία διόρθωση στο κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
"Το δραστικό πακέτο μέτρων δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς αφορά σε όλους, τους οικιακούς καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και όχι μόνο την κύρια κατοικία. Το ενεργειακό κόστος ταλανίζει την οικονομία της ΕΕ απειλώντας να απορροφήσει την τελευταία δυνατότητα των επιχειρήσεων, αλλά και να “εξαερώσει” την αγοραστική ικανότητα των νοικοκυριών. Η παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση έχει τα αντανακλαστικά να αξιοποιεί στοχευμένα την κατάλληλη στιγμή τα περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου.
"Ωστόσο η απεξάρτηση από ενεργειακές πηγές που διαμορφώνουν το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στα ύψη θα ήταν λιγότερο “επώδυνη” αν είχαν παρθεί εγκαίρως κοινές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό κεντρικό επίπεδο. Ευκαιρίας δοθείσης το ΕΒΕΠ επισημαίνει πως οφείλουμε να αλλάξουμε πολιτική απέναντι στις ΑΠΕ, εάν θέλουμε η μεταποίηση όλων των βαθμίδων, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μην βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αποπληρωμή του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ανατροφοδοτεί τις ανατιμήσεις στην αγορά.
"Στη χώρα μας με ηλιοφάνεια, με νησιωτικά συγκροτήματα, οι άνεμοι και οι κυματισμοί μπορούν να αξιοποιηθούν στη παραγωγή ρεύματος Πρωτίστως όμως πρέπει να αλλάξει η “κουλτούρα” απέναντι στις ΑΠΕ, καθώς, αφού στην Ελλάδα μόνο το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2021 παρήχθη από ΑΠΕ και δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό. Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να θεσπιστούν κίνητρα και να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ με όχημα το “Net-metering” ή την “Αυτοπαραγωγή και Αυτοκατανάλωση”, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν, καθιστώντας την απόσβεση της επένδυσης διπλά επωφελή, καθώς η φθηνή ενέργεια θα επιδρούσε στο τελικό κόστος παραγωγής, άρα και πώλησης προϊόντων, ενώ επίσης θα δημιουργούσε μία νέα επιχειρηματική δυναμική στον τομέα ανοίγοντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
"To νέο εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου συνεχίζοντας τις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών. Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε παροχής πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο με όριο τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh.
"Με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των εταιρειών ενέργειας θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%. Η ελληνική κυβέρνηση ανεξάρτητα με τις αποφάσεις της ΕΕ δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος με ορίζοντα έως και ένα χρόνο. Η διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτει ένα έμμεσο πλαφόν χωρίς να δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού και ουσιαστικά καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το κόστος των 4 παρεμβάσεων εκτιμάται περίπου στα 5 δις ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών".
3. Με αφορμή τις ανακοινώσεις και την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, κινούνται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποτελούν ανάσα για όλους, εστιάζοντας κυρίως στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε μια περίοδο σημαντικής μεταβλητότητας, όπου η καθημερινότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο για τα νοικοκυριά - που καλούνται να διαχειριστούν και τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα -, όσο και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή και με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.
"Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα περίοδος απαιτεί διαρκή εγρήγορση, μηδενικά περιθώρια εφησυχασμού και συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων, όπως διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη η στροφή της χώρας μας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, και η ενίσχυση της ενεργειακής της αυτονομίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να δοθεί άμεσα και μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα. Μέχρι τότε, καλείται να δείχνει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και προσαρμογή στις δύσκολες και πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, ώστε να μειώνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βάρος από τις πλάτες νοικοκυριών και επιχειρήσεων".
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις