Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές - Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας

Οικονομία

Σε «συναγερμό» βρίσκεται η κυβέρνηση και σε ηλεκτροσόκ τα νοικοκυριά. Το ανεξέλεγκτο ράλι ανατιμήσεων των τιμών χονδρικής του ρεύματος απειλεί να ανεβάσει κατακόρυφα τα ήδη αυξημένα από τον Ιούλιο, τιμολόγια του Αυγούστου.

Και το Μαξίμου ψάχνει εναγωνίως λύσεις για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που θα διαλύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στις 11 το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα από τα υπερκέρδη θα καλύψουν τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές των πράσινων και πιθανώς και των κίτρινων τιμολογίων μέχρι ενός ορίου π.χ για τιμή άνω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι αυτή την τιμή και εφόσον το κόστος ανέβει πάνω από το συγκεκριμένο όριο, θα επιδοτηθούν από την πολιτεία μέσα από τον κουμπαρά των υπερκερδών. Οι επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Συνεχίζονται παράλληλα, οι έλεγχοι της Ρυθμιστικής Αρχής για τυχόν περιστατικά αισχροκέρδειας στην χρονική αγορά.

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι βλέπουμε έξαρση τιμών στη χονδρική τιμή και χωρίς αυτή την παρέμβαση αυτή η έξαρση θα «χτυπούσε» τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ανέφερε ότι το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο.

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επίσης δεν έχει σημαντικές διακυμάνσεις. Παρατηρείται όμως σημαντική άνοδος στο χρηματιστήριο ενέργειας που καθορίζεται και η χονδρική τιμή του ρεύματος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα για τον Ιούλιο, η μέση τιμή είναι πάνω από τα 131 ευρώ η μεγαβατώρα όταν το Μάιο και τον Ιούνιο ήταν πολύ χαμηλότερες οι τιμές.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα από τη μεριά της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής για να δουν κατά πόσο υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας όχι σε επίπεδο μόνο χονδρικής τιμής, κυρίως σε επίπεδο ενδοσυνεδριακής διακύμανσης της τιμής του ρεύματος κυρίως μετά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πότε θα ξεκινήσει υποχρεωτικά σε τουρισμό και εστίαση - Τα πρόστιμα

Σε ισχύ βρίσκεται η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απα...

Φόρτωση άρθρων...