Με σπασμένα τα «φρένα» πηγαίνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, που κατέγραψε ρεκόρ των τελευταίων 27 ετών, σκαρφαλώνοντας στο 10,2% τον Απρίλιο.
«Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμές της βενζίνης σε όλη τη χώρα λόγω της παράτασης του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, με την απλή αμόλυβδη να μένει κολλημένη πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ σε πολλά νησιά ξεπερνάει πωλείται σχεδόν 2,5 ευρώ το λίτρο.
Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει φθάσει τα 2 ευρώ και 17 λεπτά, το Diesel κίνησης το 1 ευρώ και 90 λεπτά, ενώ η μέση τιμή της εκατοστάρας βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και 40 λεπτά.
Αρνητική πρωτιά στη μέση τιμή της αμόλυβδης έχουν οι Κυκλάδες με 2.37 ευρώ το λίτρο, ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 2.309, η Ευρυτανία 2,267€/λίτρο, Λευκάδα και Σάμος 2.23 ευρώ το λίτρο.
Η μέγιστη τιμή όμως, όπως στην Ικαρία και την Κάλυμνο, φθάνει μέχρι και τα 2,5 ευρώ, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες.
Η πλειοψηφία των οδηγών γεμίζει το ρεζερβουάρ των οχημάτων από δέκα έως 20 ευρώ το πολύ, δηλαδή από 5 έως 10 λίτρα ίσα ίσα για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Το καλάθι αδειάζει
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών 8 στους 10 καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της ακρίβειας κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις, ενώ 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος αλλά και τις αγορές τροφίμων.
Μετά από 28 χρόνια, με διψήφια ποσοστά τρέχει ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 10,2% από το 8,9% τον Μάρτιο καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ από το 1995.
Το καλάθι αδειάζει και οι καταναλωτές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ελαιόλαδο, τα κρέατα, τα λαχανικά, γαλακτοκομικά αλλά και το ψωμί.
- Ελαιόλαδο, +22%
- Κρέατα, +14,1%
- Λαχανικά, 13,8%
- Γαλακτοκομικά, +11,7%
- Ψωμί, +10%
Με τη μέση τιμή του ψωμιού να ξεπερνά το ένα ευρώ, άλλοι φουρνίζουν στο σπίτι και άλλοι κόβουν την φρατζόλα στη μέση.
Εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στα μη βασικά αγαθά, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα και οικιακή είδη.
Συναγερμός για την ενέργεια και έκτακτα μέτρα στην Ε.Ε.
Η συνέχιση του πολέμου και η αγωνία για το ενεργειακό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν οδηγήσει τις Βρυξέλλες στην εξέταση ενός πανευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, καθώς από 15 έως και τις 20 Μαΐου θα έχουμε τις επόμενες πληρωμές για τα συμβόλαια με τη Gazprom για το φυσικό αέριο.
Την ίδια ώρα, ανοιχτή παραμένει η απειλή του Πούτιν για διακοπή του φυσικού αερίου στα κράτη που θα αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια.
Τα κράτη μέλη δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση από την Κομισιόν, αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής τους, ωστόσο έχει ξεκαθαριστεί πως οι πληρωμές θα γίνουν είτε σε δολάρια, είτε σε ευρώ. Ό,τι δηλαδή αναγράφεται στα υφιστάμενα συμβόλαια.
Στην περίπτωση που δεν βρεθεί μία μέση λύση, το «πρόβλημα» θα φανεί τον επερχόμενο χειμώνα, ιδίως στην κεντρική Ευρώπη.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι 27 εξετάζουν ένα έκτακτο σχέδιο προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταπεξέλθει σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλείσει την στρόφιγγα.
Σε αυτό, περιλαμβάνεται η τηλεργασία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, η μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά 10 χλμ./ώρα, η απαγόρευση χρήσης αυτοκινήτων τις Κυριακές στις πόλεις, η χρήση τρένου αντί αεροπλάνου.