Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν προβλεφθεί έσοδα από μία εισφορά πράσινου χαρακτήρα που θα χρηματοδοτήσει την αποζημίωση των καταστροφών και την θωράκιση της χώρας. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι εάν το πράσινο τέλος, εισφορά η φόρος, θα εισπραχθεί σε υποχρεωτική ή σε εθελοντική βάση.

Μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το υπουργείο Οικονομικών θα σχεδιάσει βάσει δύο σεναρίων.

  • Στο πρώτο σενάριο επιβάλλεται πράσινος φόρος στοχευμένα χωρίς να προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Θα έχει δηλαδή περιορισμένη αλλά ουσιαστική εισπρακτική εμβέλεια.
  • Το δεύτερο σενάριο δεν μιλάει τόσο για φόρο όσο για έναν «κουμπαρά» στον οποίο θα μαζευτούν οι «πράσινες εισφορές» σε εθελοντική βάση.

Από ποιους; Από τους έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις και όσους έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Τι μένει να φανεί; Το εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει μέχρι τότε να προεξοφλήσει την εθελοντική συμμετοχή όσων μπορούν να συνεισφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα το κομμάτι της κρατικής αρωγής που έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποζημιώσεις για τους αγρότες). Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό θα δοθούν από τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.