Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Κατέρρευσαν οι τράπεζες το Χρηματιστήριο – Πτώση μεγαλύτερη του 12%

Οικονομία

Ισχυρό sell-off στα όρια του κραχ σημειώθηκε στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, με την πτώση να ξεπερνά το 12% και να παρασύρει ολόκληρο το ταμπλό στο κόκκινο μετά την τραπεζική κρίση που χτυπά σήμερα και χθες ολόκληρη την Ευρώπη και στέλνει σε ελεύθερη πτώση όλες τις συστημικά σημαντικές τράπεζες από Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία.

Ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας όλες τις άμυνές του, έκλεισε με απώλειες 3,15% στις 551,64 μονάδες, ενώ ο δείκτης των τραπεζών βυθίστηκε 8,84% και τα περισσότερα blue chips σημείωσαν πτώση άνω του 2% με 3%.

Ο απόλυτος "αρνητικός" πρωταγωνιστής, οι ελληνικές τράπεζες, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη, με την μετοχή της Πειραιώς να κλείνει στα 1,280 ευρώ με πτώση 12,33%, την Eurobank στο -11,16% και στα 0,4300 ευρώ, την Εθνική στο -10,05% και τα 0,1700 ευρώ ενώ με απώλειες της τάξης του 6,29% έκλεισε η Alpha Bank στα 0,16400 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον συνολικό τζίρο του Χ.Α, που έφτασε σήμερα τα 44 6 εκατ. ευρώ, τα 27 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες, από τα οποία τα μισά σχεδόν στην Alpha Bank.

Mε μοναδική εξαιρέσεις την Jumbo (+0,65%), ο FTSE 25 έκλεισε στο βαθύ κόκκινο και το -3,77%, ενώ ισχυρότατες πιέσεις σημειώθηκαν σε Folli Follie ( -6,10%), ΔΕΗ ( -4,,6%), ΟΛΠ ( -3,90%), Μυτιληναίος (-4,07%), Aegean (-3,55%), Ελλάκτωρ (-3,70%), ΕΛΠΕ (-3,16%) και ΕΥΔΑΠ (-2,79%),

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το χαμηλό της 18ης Ιουλίου στις 549 μονάδες αποτελεί σημαντικό σημείο στήριξης και ενδεχόμενο σπάσιμό του με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει το δρόμο για τις 520 μονάδες.

Το Χ.Α κινείται στη δίνη του πανευρωπαϊκού τραπεζικού κραχ, το οποίο ξεκίνησε μόλις οι αγορές "διάβασαν" τα αποτελέσματα των stress tests. Οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Monte dei Paschi η οποία οδηγήθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης μετά την βουτιά που ξεπέρασε το 12%, ενώ σημαντικό χτύπημα δέχονται όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες του δείκτη STOXX 600, με την Banco Popolare, την Commerzbank ( η οποία αγγίζει ιστορικά χαμηλά επίπεδα ) και την την Unicredit να υποχωρούν 7% με 9%.

Στο κόκκινο και οι γαλλικές τράπεζες με την BNP Paribas να υποχωρεί 5%, ενώ και ο άλλος γερμανικός γίγαντας, η Deutsche Bank η οποία μόλις σήμερα έμαθε για την αποβολή της από τον δείκτη Stoxx 50 μετά από 18 χρόνια, σημειώνει απώλειες 5%. Η μετοχή της Credit Suisse, η οποία επίσης υποβλήθηκε από τον δείκτη, σημειώνει πτώση άνω του 5%.

Με τις μετοχές όλων των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης να βρίσκονται σήμερα στο βαθύ κόκκινο, είναι ξεκάθαρο ότι τα συμπεράσματα που έχουν βγάλει οι επενδυτές από τα πανευρωπαϊκά stress tests είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικά.

Μπορεί οι αρχές να επιχείρησαν να καθησυχάσουν τα πράγματα, δηλώνοντας μετά τα αποτελέσματα, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές σε μία νέα κρίση, ωστόσο οι αγορές δεν πείστηκαν. Αντίθετα τα stress tests έβγαλαν στο φως τις μεγάλες αδυναμίες και τα μεγάλα προβλήματα των συστημικά σημαντικότερων ευρωπαϊκών τραπεζών, που δεν είναι άλλα από το βουνό των NPLs, τα κεφαλαιακά κενά και η πτώση της κερδοφορίας.

Ο μεγαλύτερος φόβος της ΕΚΤ αλλά και των ηγετών και αξιωματούχων της Ε.Ε έχει αρχίσει και αποκρυσταλλώνεται καθώς η τραπεζική κρίση της Ιταλίας σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται ότι περιορίστηκε, αλλά αντίθετα, έχει εξαπλωθεί και έχει εισχωρήσει και στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, δημιουργώντας σημαντικό – ακόμα και παγκόσμιο –κίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα ενέχει υψηλότερο βαθμό μετάδοσης της ενδεχόμενης κρίσης του προς τα έξω, από τους κινδύνους που εγκυμονεί εσωτερικά, ενώ έχει χαρακτηρίσει την Deutsche Bank ως την "πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο".

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κεντρικοί τραπεζίτες στους FT: Η οικονομία της Ε.Ε. κινδυνεύει από την πολιτική παράλυση

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν οι τρεις κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τραπεζίτες εφιστούν την προσοχή για την οικονομική ύφεση, προειδοποιώντας ότι ...

ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας

Το «πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ξεκίνησε τον Ιούνιο και αποτελεί την πρώτη δράση της ΔΥΠΑ ...

Φόρτωση άρθρων...