Την Παρασκευή ο Κωστής Χατζηδάκης, θα κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο για την αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία ο ίδιος θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, ενώ μετά τις αποφάσεις η αύξηση θα δοθεί από την 1η Απριλίου.
«Περιμένω την Τρίτη να μου έρθουν οι τελικές προτάσεις. Αυτά θα τα λάβω υπόψη και θα κάνω μια εισήγηση την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων με τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος έκανε λόγο για μια «δίκαιη απόφαση που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση».
«Αυτό είναι δεδομένο για λόγους κοινωνικούς αλλά και για λόγους πρακτικούς, γιατί δε θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά. Η νέα αύξηση θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι στα 3,5 χρόνια της ΝΔ, οι εργαζόμενοι είτε με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είτε με μειώσεις στις εισφορές, θα έχουν μία αύξηση στο εισόδημά τους. Μέχρι τώρα οι αυξήσεις υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό».
Σταϊκούρας: Γενναία και ρεαλιστική αύξηση
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είχε κάνει λόγο για «γενναία και ρεαλιστική αύξηση». «Είμαι θεσμικός συνομιλητής σας. Εισηγείται ο υπουργός Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι είναι εφικτό να αυξηθεί γενναία αλλά και ρεαλιστικά ο κατώτατος μισθός» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Όταν ρωτήθηκε για το τι ο ίδιος θεωρεί ρεαλιστικό, απάντησε: «Θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση σε πολύ λίγες ημέρες».
Τα σενάρια για την αύξηση
Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το πρώτο θέλει τον κατώτατο μισθό να παίρνει αύξηση της τάξης του 8% - 9% ώστε να ανέλθει στα 770 - 780 ευρώ.
Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα ενδεχόμενο που θα τον φέρει στα 800 ευρώ.
Η πρόταση της ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ με επίσημη πρόταση, την οποία το Ινστιτούτο Εργασίας απέστειλε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένο ζητώντας αύξηση του βασικού μισθού, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, με άμεση δε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.
Επίσης, πρότεινε την αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους) και άμεση επαναφορά των τριετιών.
Προτάσεις υπόλοιπων φορέων
Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, που μεταφράζεται σε αύξηση έως 780 ευρώ.
ΚΕΠΕ: Αύξηση στα 760 με 780 ευρώ. Το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο, επομένως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η πρότασή του. Μάλιστα ο φορέας σημειώνει ότι οι αμοιβές άνω των 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, άρα σημειώνεται απώλεια στο συνολικό εισόδημα.
ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση 8-10%, που σημαίνει 770 έως 784 ευρώ.
ΕΣΕΕ: Αύξηση 7% - 763 ευρώ.
ΣΕΤΕ: Αύξηση στα 753 ευρώ
ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ δέχονται αύξηση στον κατώτατο μισθό, παράλληλα όμως ζητούν μείωση του μη ασφαλιστικού κόστους και της φορολογίας, ενώ προτείνουν να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
Το ΚΕΠΕ, όπως προαναφέρθηκε θα συγκεντρώσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και θα καταθέσει την τελική εισήγηση στον υπουργό Εργασίας.