Σε μία νέα εποχή θέτει η Κυβέρνηση μια από τις εμβληματικότερες εταιρίες της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για την ουσιαστική συμβολή ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανάπτυξη της ΔΕΗ, μια επιχείρηση που τις περασμένες δεκαετίες τράβηξε τα πάνδεινα από την κακοδιαχείριση, τον άκρατο συνδικαλιστικό ακτιβισμό και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του χθες. 

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Πρωθυπουργός περιέγραψε με σαφήνεια τις προθέσεις του για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ενίσχυση των εταιρειών που αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. 

Αν και οι σχετικές κινήσεις στη ΔΕΗ έγιναν ομολογουμένως πολύ γρήγορα, εντούτοις τα αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες υπήρξαν εντυπωσιακά με το δρόμο για την επόμενη μέρα να είναι ορθάνοιχτος. 

Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν και -όχι άδικα- για ένα success story που αναδεικνύει το γεγονός ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν όταν υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα. 

Η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια ευρώ και τη διάθεση του 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, το πέρασμα στη μετά λιγνίτη εποχή, αλλά και η διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας από την πλευρά του Κράτους αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ασφαλή και εξωστρεφή μελλοντική πορεία της επιχείρησης με τη συνδρομή κορυφαίων επενδυτών. 

Αν και η Αντιπολίτευση έσπευσε άμεσα να μιλήσει για «ξεπούλημα», χρησιμοποιώντας και άλλες γνωστές ανούσιες ιδεοληπτικές πομφόλυγες, εντούτοις αξίζει να σταθεί κανείς στην ουσία του θέματος, δηλαδή στο ότι η ΔΕΗ αφήνει πλέον ένα ισχυρό αποτύπωμα στον ενεργειακό χάρτη, αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της και με το γενναίο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026 αναμένεται να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στο να περιοριστεί δραστικά και η εξάρτηση από εισαγόμενες ανατιμήσεις που πλήττουν τα νοικοκυριά. 

Το κεφάλαιο "πράσινη ανάπτυξη" συνιστά εξάλλου κορωνίδα της κυβερνητικής πολιτικής και ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η συνέπεια λόγων και έργων του Πρωθυπουργού. Το είπε και το έκανε γρήγορα.