Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Κομισιόν: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας

Οικονομία

Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά εργασίας, αλλά και σε θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και επαρκές το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες η Επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης, Μάριαν Tίσεν μιλώντας σήμερα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) για το «μέλλον της εργασίας στην ΕΕ».

«Αυτό που ζητάμε είναι μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να βελτιωθεί η κατάσταση», ανέφερε η Μ. Tίσεν, επισημαίνοντας ότι «σαφώς η παλαιά κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη… Δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς αρκετές εισφορές και να δίνεις σύνταξη μετά από 35 χρόνια εργασίας, όταν το προσδόκιμο ζωής έχει επιμηκυνθεί. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, και σε όλο τον κόσμο είναι γνωστό ότι μια τέτοια κατάσταση δεν είναι βιώσιμη» ανέφερε η βελγίδα Επίτροπος.

Συνεχίζοντας, η Μ. Τίσεν αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δεν είναι εύκολες, ούτε για τον ελληνικό λαό, ούτε για την κυβέρνηση. «Κατανοώ ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, σημαίνουν για κάποιους μείωση των επιδομάτων τους, κι αυτό φυσικά δυσαρεστεί τον κόσμο.

Όμως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη μεταβατική περίοδο, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη», ανέφερε η Επίτροπος Απασχόλησης. «Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά στηρίζουμε την Ελλάδα και βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο τόσο με τις ελληνικές αρχές, όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους στη χώρα», κατέληξε η Μ. Τίσεν​ και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι ένα βιώσιμο και επαρκές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου για το μέλλον της εργασίας στην ΕΕ, που παραχώρησαν από κοινού η Μ. Τίσεν, ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Γιώργος Ντάσης και ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Γκι Ράιντερ, επισημάνθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γκι Ράιντερ, οι προκλήσεις αυτές προκαλούνται από την αύξηση της παγκοσμιοποίησης, τις μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης και τις σαρωτικές τεχνολογικές αλλαγές που επηρεάζουν την ίδια τη φύση της εργασίας. Σύμφωνα με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του 2016, η ασφάλεια της απασχόλησης είναι μια σημαντική ανησυχία για τους Ευρωπαίους πολίτες, με το 47% των Ευρωπαίων να θεωρεί ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα» όσον αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Γιώργος Ντάσης, σημείωσε πως «οι δίδυμες δυνάμεις της τεχνολογικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης αναμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία. Τα αποτελέσματά τους δεν είναι πουθενά αλλού πιο έντονα, από ό,τι στις αγορές εργασίας στις οποίες δημιουργούνται ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον εργασίας για όλους, είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία των πολιτών συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από αυτές τις βαθιές μεταμορφώσεις».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος

Από την πολιτική κατάσταση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντ...

ΔΥΠΑ: Επίδομα 830 ευρώ για 7 μήνες - Οι δικαιούχοι

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης παρέχει πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 νέους δικαιούχους, με επίδομα 830 ευρώ. Το επίδομα των 830 ευρώ παρέχεται από την ...

Φόρτωση άρθρων...