Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα - Οι επτά προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα

Οικονομία

Η ελληνική οικονομία «αν και δεν έχει ξεπεράσει όλα της τα προβλήματα, έχει αλλάξει σελίδα και πως η πραγματικότητα διαψεύδει την Αντιπολίτευση», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024, συμπληρώνοντας πως η «Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «Η Ελλάδα ανέβηκε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια πολύ ψηλότερα! Ψηλότερα από ό,τι θα περίμεναν και αρκετοί, θετικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση, παρατηρητές. Αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς! Τα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα λέει ο ΟΟΣΑ. Τα λένε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Τα λένε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα λένε επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα λένε οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup και στο ECOFIN. Το είπαν, κυρίως, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους για ακόμη μία φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία!», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, ο ίδιο τόνισε ότι «δίνουμε μόνο όσα αντέχουμε» και έκανε λόγο για «σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με πολιτική σταθερότητα. Δεν υπάρχουν σύννεφα στον πολιτικό ορίζοντα».

Επενδύσεις

Υπεραμύνθηκε των ξένων επενδύσεων στη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: Pfizer, Google, Amazon. Δεν σας λένε τίποτα αυτά; Τόσοι εργαζόμενοι ξεκινούν να δουλεύουν εκεί. Ξέρω ότι σας βολεύει να μην τις αναφέρετε».

«Διερωτώμαι γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τη σημαντική άνοδο στις επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια! Με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2023 η Ελλάδα σημειώνει την 3η υψηλότερη αύξηση στις επενδύσεις στην Ευρωζώνη. Ενώ το 2024 προβλέπεται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση! Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 37,4 δις ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις στην πατρίδα μας θα έχουν αυξηθεί κατά 90% σε σχέση με το 2019! Ενώ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σε καθαρούς όρους, έφτασαν σε ρεκόρ εικοσαετίας το 2022, αγγίζοντας τα 8 δισ. ευρώ. Ενώ η καλύτερη επίδοση προ του 2010 ήταν μόλις 4,3 δις. ευρώ!», σημείωσε ο υπουργός.

«Ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλων και ΜμΕ, αυξήθηκε από το 2019 έως το 2022 κατά 44,5% μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες για την οικονομία», υπογράμμισε.

Δημόσιο Χρέος

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «προφανώς και έχουμε υψηλό δημόσιο χρέος. Μεσολάβησε μια 10ετής οικονομική κρίση. Δεν είπε κανείς το αντίθετο. Όλες οι χώρες επιβαρύνθηκαν με δαπάνες λόγω της κρίσης του κορωνοϊό. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα από 180 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χρέος το 2019, με βάση την Κομισιόν, μείωσε το χρέος της στις 172,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2022».

Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον ΟΔΔΗΧ για την «υποδειγματική δουλειά» που κάνουν όσον αφορά στον «εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το πράγματι υψηλό, αλλά συνεχώς μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, ελληνικό δημόσιο χρέος» , για την οποία άλλωστε πρόσφατα βραβεύτηκε από το Risk.net, και λόγω της οποίας «εξοικονομούνται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους».

Οι 7 προκλήσεις

Το 2024 η Ελληνική Οικονομία θα κληθεί να απαντήσει σε εφτά επιμέρους σημαντικές προκλήσεις, που συνιστούν ταυτόχρονα και τις εφτά κυριότερες προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτη Πρόκληση, η διατήρηση της ανθεκτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Για αυτό, βασικές επιδιώξεις μας είναι: Η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας.

Και βέβαια, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Δεν μας αρκεί ότι αλλάξαμε κατηγορία παίρνοντας την επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Έχουμε τόσο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής όσο και τους ανθρώπους που χρειάζονται για να τα καταφέρουμε!

Δεύτερη Πρόκληση, η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό κενό, που πρέπει να καλυφθεί. Για αυτό επιδιώκουμε:

Πρώτον, τη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025. Και άρση άλλων εμποδίων για την υγιή επιχειρηματικότητα.

Δεύτερον, ένα ακόμη πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού – για αυτό δώσαμε τη δυνατότητα παροχής δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα – με τελικό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Τρίτον, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων.

Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ήταν μία επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαστε αποφασισμένοι να την αξιοποιήσουμε!

Τρίτη Πρόκληση, η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, και στο 70% έως το 2030. Ώστε το εμπορικό ισοζύγιο να βελτιωθεί ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, με ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας.

Πώς θα το πετύχουμε;

Πρώτον, με έμφαση σε τομείς στους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί: Αγροδιατροφικός τομέας, Φαρμακοβιομηχανία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δεύτερον, με κίνητρα για μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεωνκαι στήριξη των δράσεων καινοτομίας.

Τρίτον, με στήριξη των επιχειρήσεων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στους τομείς αυτούς.

Τέταρτη Πρόκληση, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Ήδη υιοθετήθηκαν από τη Βουλή 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του παραβατικού φαινομένου.

Όπως ξεκαθαρίσαμε, και αυτό γίνεται σαφές ήδη σε αυτό τον προϋπολογισμό, οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – και αυτό φαίνεται στην πρωτοβουλία για τους ελεύθερους επαγγελματίες - κατευθύνονται πρωτίστως στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, και ιδιαίτερα στις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Θέλω να σταθώ εδώ σε δυο επιμέρους στοιχεία.

  • Το πρώτο: Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Θα γίνει όπως είπαμε στους πρώτους μήνες του χρόνου. Δεν το συζητάμε. Δεν το πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις. Ας λάβουν όλοι το μήνυμα. Η κυβέρνηση δεν βάζει νερό στο κρασί της στο συγκεκριμένο θέμα!
  • Το δεύτερο σημείο: Το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Υπάρχουν πράγματι διαχρονικές καθυστερήσεις. Τώρα ψηφίστηκε η αυστηρότερη νομοθεσία που υπήρξε ποτέ. Θα την εφαρμόσουμε! Με ό,τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών. Και ακόμη περισσότερο βεβαίως για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας. Καμία υποχώρηση!  Κανένας συμβιβασμός! 

Πέμπτη Πρόκληση, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Το 2024 θα προχωρήσουν μια σειρά από συμβάσεις παραχώρησης, μεταξύ των οποίων για περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια.

Βασική παρέμβαση θα είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο. Με κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του. Κανόνες επιβράβευσης για τους εργαζομένους τους. Κανόνες για μεγαλύτερες ταχύτητες. Και για προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά, παράλληλα, και η δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για στήριξη επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Το Υπερταμείο αλλάζει και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας!

Έκτη Πρόκληση, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση λόγω πληθωρισμού. Αυξάνουμε τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Δίνουμε νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφέρουμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα. Αυξάνουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο ΕισόδημαΑυξάνουμε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. Ενώ δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση!

Έβδομη πρόκληση: Δεν θέλω, όμως, να λησμονεί κανένας ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι και ένας προϋπολογισμός κοινωνικής συνοχής!

Έχουμε αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 481 εκατομμύρια ευρώ, και αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας κατά 255 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ, από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες:

  • για την Παιδεία κατά 15,7%,
  • για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 16,4%,
  • για τη ΔΥΠΑ κατά 40%,
  • για την υγεία κατά 46,5%,
  • για τα νοσοκομεία 97,9%.

Και έτσι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε!

Κυρίες και Κύριοι,

Σε μια πρωτοφανή περίοδο, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις δυναμικής, ανθεκτικής και δίκαιης ανάπτυξης.

Δουλεύοντας συστηματικά και επίμονα. Κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού, του οικονομικού ανορθολογισμού, της οπισθοδρόμησης.

Οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές. Τόσο αυτές, όσο και η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε την πρόοδο των τελευταίων ετών να χαθεί.

Δεν θα χαλαρώσουμε ούτε στιγμή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για μια πιο δυναμική, εξωστρεφή και βιώσιμη οικονομία, σε μία Ελλάδα που προχωράει μπροστά.

Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον, η ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας. Και είμαστε εδώ, όλοι μας, σύσσωμη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να κάνουμε την υποχρέωση και την υπόσχεσή πράξη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τελεσίγραφο Τραμπ: Δασμοί «μέχρι τέλους» στην ΕΕ, αν δεν αγοράσετε αμερικανικό πετρέλαιο και αέριο

Με δασμούς απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εάν οι χώρες μέλη της δεν αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Είπα στην ...

Φόρτωση άρθρων...