Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

«Κουμπαράς» 450 εκατ. ευρώ για νέες κοινωνικές παροxές – Tα επιδόματα ακρίβειας, θέρμανσης και o μειωμένος ΦΠΑ

Απόθεμα για νέες κοινωνικές παροχές σε ευπαθείς ομάδες δημιουργεί το υψηλότερο σε σχέση με τον στόχο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2023.
Οι νέες κοινωνικές παροχές θα είναι οι επιταγές ακρίβειας, το επίδομα θέρμανσης, οι επιδοτήσεις λογαριασμών για το ρεύμα και η νέα παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τουρισμό, εστίαση και μεταφορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου τουλάχιστον 450.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα περισσέψουν στα κρατικά ταμεία λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους, με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 να εκτινάσσεται στο 1,3%-1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Με βάση τη σημερινή εικόνα, η καλύτερη επίδοση στο πλεόνασμα συγκριτικά με τον στόχο οφείλεται στα αυξημένα υπερέσοδα από την ακρίβεια, που λειτουργεί ως επιταχυντής των εισπράξεων για τα ταμεία, με την κούρσα να οδηγεί ο ΦΠΑ, σύμφωνα με την «Απογευματινή».

Ο Ιούνιος έκλεισε με υπερ-εισπράξεις 2,1 δισ. ευρώ για τα Ταμεία, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουν στο Γενικό Λογιστήριο είναι ότι θα υπάρξει νέα υπέρβαση τον Ιούλιο που είναι ένας μήνας-γολγοθάς για τα νοικοκυριά, λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, οπότε και εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν περισσότερα από 6,3 δισ. ευρώ. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών ο πήχυς για τις εισπράξεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχει τοποθετηθεί στα 32,36 δισ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν πολύ πιο πάνω.

Οι παρεμβάσεις

Οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο ανοίγουν τον δρόμο στην κυβέρνηση για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων, αλλά το εύρος και η έκταση αναμένεται να κλειδώσουν αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο, αναφέρει η «Απογευματινή». 

Το «πακέτο» με τα μέτρα θα ξεδιπλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και σε κάθε περίπτωση αυτά θα είναι στοχευμένα και με μικρό κόστος για τα Ταμεία από τη στιγμή που το βάρος την επόμενη χρονιά πέφτει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται:

Μία νέα αύξηση στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης που την περυσινή σεζόν ανήλθε στα 300.000.000 ευρώ, προκειμένου να βγει ο βαρύς χειμώνας για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο, ενώ για τους νέους δικαιούχους αφήνεται ανοικτό να δοθεί διπλό επίδομα 1.600 ευρώ και φέτος. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.
Νέο σχήμα επιδοτήσεων που θα ξεφουσκώνει τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα δώσει ανάσες στις ευάλωτες ομάδες.

Νέα επιταγή ακρίβειας 200-250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικους, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Επέκταση του «Market pass» έως το τέλος του χρόνου, καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας αλλά θα περάσουν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο. Οι νέες παρεμβάσεις αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024.

Νέα παράταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό. Ειδικά για τον τουρισμό η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο σε αυτές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα...

Φόρτωση άρθρων...