Η χθεσινή μέρα μπορεί να οδήγησε σε πτώση των μετοχών στα χρηματιστήρια, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί... καλή, λαμβάνοντας υπόψιν τι συνέβη προχθές με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών κάνουν ασκήσεις επί... excel με διάφορα σενάρια, τα οποία περιλαμβάνουν τις συνέπειες από τα απανωτά χτυπήματα των Ισραηλινών στο Ιράν που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη μεταφορά πετρελαίου έως και κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, λόγω Ουκρανίας. Η απάντηση του Νετανιάχου στο μεγαλύτερο χτύπημα του Ιράν τα τελευταία 40 χρόνια στο έδαφος του Ισραήλ αποτελεί πλέον case study.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το Ισραήλ φαίνεται ότι θα τιμωρήσει όσους... πανηγύριζαν για τα χτυπήματα του Ιράν, περνώντας στο επόμενο στάδιο, το οποίο προβλέπει την πλήρη "οικοπεδοποίηση" της Λωρίδας της Γάζας και του Νοτίου Λιβάνου για να μην υπάρχουν Χαμάς και Χεσμπολάχ.

Οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από τον Νετανιάχου να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά θα βοηθήσουν τους Ισραηλινούς για να... περιποιηθούν στοχευμένα το καθεστώς της Τεχεράνης. Με αόρατα πολεμικά αεροσκάφη, οι Ισραηλινοί μπορούν να κάνουν ένα ξαφνικό νυχτερινό "ντου" σε επιλεγμένες περιοχές του Ιράν, σκορπώντας τον όλεθρο. Οι Ιρανοί μετά την απογοήτευση έως και κατακραυγή του μουσουλμανικού κόσμου για την αδράνεια στην αντιμετώπιση του Ισραήλ, θέλησαν να αποδείξουν ότι έχουν τα... κότσια να αναμετρηθούν με τον Νετανιάχου.

Οι επιθέσεις μπορεί να προκάλεσαν ενθουσιασμό στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, ωστόσο, η Τεχεράνη μάλλον φαίνεται ότι διέπραξε μεγάλο λάθος. Για να ισχυροποιηθεί το καθεστώς του μουλάδων ελήφθη η απόφαση για μαζικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, αλλά τώρα πρέπει να περιμένουν την απάντηση του Ισραήλ. Και όσο ο Νετανιάχου καθυστερεί να κάνει αυτό το "ντου", τόσο η Δύση και οι αγορές ανησυχούν ότι αυτό θα είναι εντυπωσιακό, συντριπτικό και σοκαριστικό.

Το Ισραήλ θέλει να εκκαθαρίσει το Νότιο Λίβανο από τις θέσεις της Χεσμπολάχ για να αφοσιωθεί στη συνέχεια στο μεγάλο του στόχο, δηλαδή το Ιράν. Αυτό που έχει κάνει το Ιράν είναι "βούτυρο στο ψωμί" για τον Νετανιάχου. Είναι αυτό που ήθελε και που το ίδιο προκάλεσε σκόπιμα. Το Ιράν έκανε το μοιραίο λάθος και τώρα οι Ισραηλινοί είναι υποχρεωμένοι για πολλούς λόγους να προχωρήσουν σε αυτό που περίμεναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια: να προκαλέσουν όχι μόνο καίρια πλήγματα στο Ιράν, αλλά και εσωτερική πολιτική και κοινωνική αναταραχή για να υπάρξει ανατροπή του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης. Αν επιτύχει τους στόχους του, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια εκκαθάριση στη Μέση Ανατολή, η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα αφετηρία τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο.

Την ίδια στιγμή, πίσω από τις κλειστές πόρτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις καλούνται να διαμορφώσουν νέα σενάρια με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται. Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ενισχύθηκε (αναμενόμενο ήταν) λόγω της ιρανικής επίθεσης, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το ερώτημα που βασανίζει όμως τους πάντες είναι πόσο θα τραβήξει το σκοινί ο Νετανιάχου για να τιμωρήσει τους Ιρανούς και ποια θα είναι η δική τους απάντηση, εάν τα πλήγματα είναι καίρια και καθοριστικά.

Από αύριο βράδυ που θα κλείσει και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έως και την Κυριακή το μεσημέρι, μπορεί να έχουμε σοβαρές εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, όπου ούτως ή άλλως οι Ισραηλινοί δεν γίνεται να μην απαντήσουν με πολλά, πολλαπλά και εντυπωσιακά χτυπήματα. Ίσως, αυτό να συμβεί όμως και νωρίτερα...

Αυτό που φοβίζει τους δυτικούς αλλά και όσους σχεδιάζουν την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας είναι η επόμενη μέρα με βάση το σενάριο ότι ο Νετανιάχου μετά από 75 χρόνια διαμάχης του Ισραήλ με τους γείτονες του, έχει λάβει τη μεγάλη απόφαση να ισοπεδώσει ό,τι... εξέχει της επιφάνειας του εδάφους σε ολόκληρες γεωγραφικές ζώνες. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από νέους οικονομικούς σχεδιασμούς, ειδικά στην Ευρώπη, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα πιο προωθημένο πλαίσιο στήριξης της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα να γίνει και επεξεργασία έκτακτων σχεδίων για την αντιμετώπιση μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, η οποία θα χτυπήσει την... πόρτα μας.

Οι ασκήσεις με βάση τα νέα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα και με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, έχουν πολλούς αγνώστους. Οι ισορροπίες τρόμου μεταξύ Δύσης και μουσουλμανικού κόσμου θα είναι ολοένα και πιο εμφανείς, προκαλώντας νευρικότητα στις αγορές και στους οικονομικούς σχεδιασμούς. Και μόνο το γεγονός ότι δεν πετάνε αεροπλάνο πάνω από το εναέριο χώρο της μισής Μέσης Ανατολής λέει πολλά.

Ακόμη πιο πολλά λέει και η προειδοποίηση του διεθνούς φορέα αεροπορικών πτήσεων για να αποφεύγουν τα αεροπλάνα τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράν έως τις 31 Οκτωβρίου! Και βλέπουμε. Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες που απαιτούν έκτακτες αποφάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά πιθανό να ληφθούν μετά από γεγονότα που θα μας σοκάρουν...

Οι φόβοι για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Επί δεκαετίες τώρα και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα αποτελούσε μια χώρα, η οποία πάντοτε επεδίωκε να έχει μια παραγωγική συμβολή στην επίλυση των ζητημάτων.

Οι Άραβες ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν... προσφέρεται ως πεδίο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους Ισραηλινούς, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη αλλαγή των ισορροπιών. Όμως τώρα, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Με τόσους μουσουλμάνους στη χώρα μας, ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε μπορεί να γίνει κάποιο "ατύχημα" που θα χαλούσε την ησυχία μας. Κατ΄ αρχάς η κυβέρνηση έχει το νου της σε σχέση με την προστασία κτιρίων και εγκαταστάσεων διαφόρων οργανισμών, θεσμών και επιχειρήσεων που θεωρούνται στόχοι, είτε από ξένους είτε από δικά μας "φρούτα" για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Από την άλλη πλευρά, αρχίζουν και παρατηρούνται σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών προς την Τουρκία, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ενδεχόμενη μια νέα μεταναστευτική κρίση, η οποία θα αναγκάσει την Ευρώπη να λάβει δραστικά μέτρα, βλέποντας μάλιστα και την άνοδο της ακροδεξιάς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία και πάει λέγοντας. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται και η αγωνία της κυβέρνησης, καθώς το τελευταίο πράγμα που θέλει να συμβεί είναι η ενίσχυση των άκρων προς τα δεξιά, με αφορμή νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών, μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και απογοήτευσης της κοινής γνώμης. Το "κλειδί" είναι η Τουρκία και κυρίως η Ευρώπη, η οποία μπορεί να βοηθήσει τη γειτονική χώρα, ώστε η αναζωπύρωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού να μη χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας και κατ΄ επέκτασιν τη δική της.

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση πρέπει να επεξεργαστεί και έκτακτα σενάρια για πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία, λόγω μια διεθνούς αναταραχής στην πετρελαϊκή αγορά, αλλά και στις αγορές φυσικού αερίου, ρεύματος, εμπορευμάτων, ομολόγων και μετοχών. Μοναδική ελπίδα για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή είναι να γίνει ό,τι είναι να γίνει πολύ γρήγορα, να διαρκέσει πολύ λίγο και ο χρόνος επιστροφής σε μια σχετική κανονικότητα να είναι σύντομος. Όμως, όλα αυτά είναι απλές... ευχές, τις οποίες πολύ σύντομα μπορούν να προσγειώσουν οι... πύραυλοι και οι βόμβες!

Και φυσικά, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας και των "ραντάρ" μας, το ανοικτό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου, υπό το βάρος των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, δεν αποκλείεται να έχουμε πιο μεγάλες περιπέτειες, λόγω του εγκληματία και καιροσκόπου Πούτιν. Αν ο Μητσοτάκης δεν κάθεται σε... αναμμένα κάρβουνα, τότε μάλλον θα έχει κάποιες αϋπνίες τα βράδια! Όμως, πάντα σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι ενισχύεται αυτός που κυβερνά και ιδίως όταν παραμένει ως μοναδικός κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού...