Σαββάτο
21 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεκινά η μάχη για την προώθηση της οικονομικής παιδείας για να μην μας πιάνουν... κορόιδα οι λαϊκιστές

Οικονομία

Για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας βρέθηκε μια κυβέρνηση για να θέσει σε πρώτο πλάνο την οικονομική εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να προστατεύονται από τους λαϊκιστές τους, τους τυχοδιώκτες και απατεώνες πολιτικούς.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην Τελετή Βράβευσης της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που διεξήχθη στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία από το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), σε συνεργασία με το ΚΕΦΙΜ – Μάρκος Δραγούμης, ανέφερε ότι όταν οι πολίτες έχουν βασικές γνώσεις σε θέματα οικονομίας, τότε αυτό οδηγεί σε μια καλύτερα πληροφορημένη και πιο ενεργή κοινωνία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας αφενός για την ποιότητα της δημοκρατίας και αφετέρου για τη σταθερότητα της οικονομίας. Σημειώνεται ότι στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα συμμετείχαν 97.000 μαθητές από 20 και πλέον χώρες.

Η Ελλάδα έχει βιώσει στο πετσί της τον λαϊκισμό και την προηγούμενη δεκαετία αντιμετώπισε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, πέφτοντας θύμα λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων και επιλογών. Όπως υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, η προώθηση της οικονομικής εκπαίδευσης δεν είναι ένα ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει αποκλειστικά η Ελλάδα, και γι’ αυτό "24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 80 χώρες παγκοσμίως έχουν υιοθετήσει στρατηγικές για την οικονομική εκπαίδευση". Σημειώνεται ότι από το σχολικό έτος 2025-2026, το Υπουργείο Παιδείας θα προσθέσει ένα νέο μάθημα στο Λύκειο σχετικά με τις βασικές οικονομικές έννοιες.

Το θετικό είναι ότι έγινε μια καλή αρχή για την προώθηση της οικονομικής παιδείας. Το αρνητικό είναι ότι αργήσαμε χαρακτηριστικά και θα απαιτηθούν δεκαετίες για να αποκτήσουν οι επόμενες γενιές τις στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να μην πέφτουν θύματα απατεώνων. Δυστυχώς, πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι μέχρι να ωριμάσουμε και να σκεφτόμαστε με όρους οικονομικής θεωρίας και πράξης, όλο και κάποιοι απατεώνες πολιτικοί θα... ξεφυτρώνουν!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Ραβασάκια» της ΑΑΔΕ σε 155.000 επιχειρήσεις που οφείλουν να στέλνουν τα δεδομένα τους στο myDATA

Στην αποστολή 155.415 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε εξατομικευμένες επιχειρήσεις, που θα υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παρασ...

Φόρτωση άρθρων...