Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε απόφαση για τη χορήγηση κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών για τον μήνα Αύγουστο 2024, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Οι δικαιούχοι περιλαμβάνουν οικιακούς καταναλωτές, καθώς και καταναλωτές των ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ). Η επιδότηση αφορά συμβεβλημένους καταναλωτές σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα, όπως ορίζεται στην ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107/21.11.2023.

Για τα κίτρινα τιμολόγια με μεικτά χαρακτηριστικά (σταθερή και κυμαινόμενη τιμή), η επιδότηση ισχύει μόνο εάν η τελική τιμή, μετά από εκπτώσεις, υπερβαίνει τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση για τα πράσινα τιμολόγια ανέρχεται σε 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ για τα κυμαινόμενα τιμολόγια με τιμή κάτω των 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα δεν παρέχεται επιδότηση.

Ειδικά για τους δικαιούχους του ΚΟΤ και του ΤΥΑ, η επιδότηση αυξάνεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανεξαρτήτως του ορίου κατανάλωσης. Η αρχική απόφαση προβλέπει επιδοτήσεις για κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών τιμολογίων.

Αυτή η απόφαση στοχεύει στην ελάφρυνση των καταναλωτών από τις αυξημένες τιμές ενέργειας, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες.

Ποιοι θα λάβουν έξτρα κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Έξτρα κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα πάρουν ορισμένοι καταναλωτές, όπως αναφέρεται στην  Κοινή Υπουργική Απόφαση  με αριθμό (ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/87930/1505/09-08-2024) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  Αυτό αφορά μεταξύ άλλων στους Οργανισμούς  Εγγείων Βελτιώσεων αλλά θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Α) Έχουν παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης.

Β) Από τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του έτους 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Δεκέμβριο του 2023 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Γ) Έχουν γνωστοποιήσει τόσο στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους.».

Επίσης με την ΚΥΑ  (με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/87930/1505/09-08-2024) τροποποιείται  η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12477/435/09-02-2022 Κοινή απόφαση των υπουργείων  Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των μη οικιακών καταναλωτών» .