Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί μεγάλης επιβράδυνσης της ανάπτυξης ή ακόμη και ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία από το τέλος του 2022 και ολόκληρο το 2023, ήταν αρκετές για να βυθίσουν στο «κόκκινο» στα χρηματιστήρια και να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τους δείκτες, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην Ευρώπη.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Το Ταμείο προχώρησε στην τρίτη επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων και αυτό δεν πέρασε... απαρατήρητο στις αγορές. Στην ανάλυση του, επισημαίνει η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την "τέλεια καταιγίδα", αφού συνυπάρχουν πόλεμος, ενεργειακή κρίση, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, φόβος για νέα lockdown λόγω κορωνοϊού, υψηλός πληθωρισμός και διαρκώς αυξανόμενα επιτόκια.
Το ΔΝΤ τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης φέτος στο 3,2%, ενώ πέρυσι ήταν στο 6,1%, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη του 2021, μετά την "κοιλιά" του 2020, λόγω κορωνοϊού, ήταν πρόσκαιρη. Για τις ΗΠΑ εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,3% και θα υποχωρήσει στο 1% το 2023, ενώ για την Κίνα τοποθετεί τον πήχη φέτος στο 3,3%, αλλά στο 4,6% την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι σημείο αναφοράς για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί ένας ρυθμός ανάπτυξης τουλάχιστον 7% για την Κίνα, οπότε, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι το "ψαλίδισμα" που γίνεται από το ΔΝΤ.
Όσο για την Ευρωζώνη, οι προβλέψεις του ΔΝΤ κατεβάζουν την ανάπτυξη φέτος στο 2,6% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,8% τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το 2023 θα σημειωθεί περαιτέρω επιβράδυνση, καθώς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 1,2%. Όσο για τον πληθωρισμό, εκεί είναι που τα μαντάτα είναι πολύ άσχημα, καθώς εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 8,3% και του χρόνου στο 5,7%.
Η έκθεση του Ταμείου προειδοποιεί πως το οικονομικό περιβάλλον διεθνώς έχει επιδεινωθεί σημαντικά και συνάμα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι προκλήσεις για τα επίπεδα ανάπτυξης αυξάνονται. Μάλιστα, επισημαίνει πως το ρίσκο μιας ύφεσης είναι εξαιρετικά πιθανό μέσα στο 2023.
Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη του πολέμου ή καλύτερα της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει κυρίως την Ευρώπη. Στο χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, συνάμα με την περαιτέρω μείωση των ρωσικών πετρελαϊκών εξαγωγών κατά 30%, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, καθώς σε μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, η ανάπτυξη θα καθηλωθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Συμφωνία για μείωση κατανάλωσης αερίου
Στον απόηχο των προειδοποιήσεων του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε εσπευσμένα τη συμφωνία για την πανευρωπαϊκή μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, αν και το πολύτιμο καύσιμο κινήθηκε χθες στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 78 ευρώ πριν από ένα μήνα!
Στο κείμενο υιοθετείται και η ελληνική πρόταση για παρέκκλιση από τον κανόνα, σε περίπτωση που έχουν υπερβεί τους στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες ή εάν η κατανάλωση αερίου τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το περασμένο έτος σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, «σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα». Ο κανονισμός του Συμβουλίου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης «πανευρωπαϊκής προειδοποίησης» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική. Σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να προετοιμαστούμε για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που χρησιμοποιεί συνεχώς τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο.
Η απόφαση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι τα κράτη-μέλη θα ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο. Η εξοικονόμηση αερίου θα βελτιώσει την ετοιμότητα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαβεβαιώνει ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ φθηνότερος και ευκολότερος για τους πολίτες και τη βιομηχανία της Ένωσης. Στον αντίποδα, ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs βλέπει νέα άνοδο της τιμής του αερίου και δεν βλέπει να ξεμπερδεύουμε με τον εφιάλτη της ρωσικής εξάρτησης, πριν το 2025! Να δούμε ποιοι θα πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους...
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας δίνει η Moody’s Analytics, βλέποντας φέτος την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 5,7%
Όπως επισημαίνει, θα είναι η τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, καθώς η χώρα μας θα ωφεληθεί σημαντικότατα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις, ενώ το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον έλεγχο των spreads στα επιτόκια των κρατικών τίτλων, βάζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση των ωφελούμενων, καθορίζοντας αποφασιστικά το μέλλον της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Μιχάλη Γραμματικόπουλο, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του οίκου αλλά και της αγοράς, και κινείται πλέον 3% πάνω από το προ-πανδημίας επίπεδα, τη στιγμή που το ΑΕΠ της ευρωζώνης βρίσκεται μόλις 0,8% πάνω. Μέχρι το τέλος του 2022, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι υψηλότερο κατά 5% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ στην Ευρωζώνη, θα είναι μόλις 1,1%.
Το βασικό σενάριο του οίκου, δεν προβλέπει πρόωρες εκλογές φέτος, αλλά ούτε και μετάδοση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας σε γειτονικές χώρες, ενώ η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας, δεν αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω. Μάλιστα, προβλέπει ότι φέτος οι πάγιες επενδύσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 9,6%, βάζοντας μεγάλη "πλάτη" στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορεία της χώρας.
Οι Σαουδάραβες ψάχνουν στην Ελλάδα...
Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας ψάχνουν οι Σαουδάραβες, κάτι που μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Ο πρίγκιπας αναφέρθηκε στο σχέδιο για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα, αποκάλυψε ότι θα καταστήσει την Ελλάδα σε κόμβο για τη μεταφορά υδρογόνου στην Ευρώπη, ενώ θα υπάρξει και σύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Η επίσκεψη του Σαουδάραβα μεγιστάνα στην Ελλάδα θεωρείται ως κίνηση εξαιρετικά υψηλού συμβολισμού και ουσίας, καθώς η χώρα του θέτει την Ελλάδα σε περίοπτη θέση, για επενδύσεις. Αντιστοίχως, η Ελλάδα θεωρεί τη Σαουδική Αραβία ως κρίσιμο επενδυτικό εταίρο διάφορους τομείς, ενώ τα κεφάλαια που ακούγονται ότι θα επενδυθούν στη χώρα μας, είναι βγαλμένα μέσα από... παραμύθι.
"Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι βρίσκομαι στην Αθήνα και σας ευχαριστώ πραγματικά για τη θερμή υποδοχή, η οποία σημαίνει πολλά για εμένα και για τη Σαουδική Αραβία", ανέφερε ο υψηλός προσκεκλημένος στη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι "η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μια ιστορική σχέση και πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα.
Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα. Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών".
Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, η συζήτηση των δύο ανδρών είχε πλούσια ατζέντα για τις επενδύσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια, αλλά και τα γεωπολιτικά. "Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια", τόνισε με νόημα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, αφήνοντας υποσχέσεις για μεγάλα πράγματα!
"Ηλεκτροκίνητη" συνεργασία ΕΛΠΕ-Συγγελίδη
Στρατηγική συμφωνία για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης συνήψαν ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων με τον όμιλο εισαγωγής και διανομής αυτοκινήτων, Συγγελίδη. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί μέσω των θυγατρικών εταιρειών ElpeFuture και Aiglon και στο αρχικό στάδιο αφορά στους στους αγοραστές αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων (BEV) της DS Automobiles, της premium μάρκας του ομίλου Stellantis.
Οι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν, χωρίς επιβάρυνση, την εταιρική κάρτα της ElpeFuture. Με τον τρόπο αυτό, θα έχουν δωρεάν παροχή 300 kWh ταχείας φόρτισης του αυτοκινήτου τους, ενώ και μετά την κατανάλωση της συγκεκριμένης προσφοράς θα μπορούν να έχουν αυτόματη πρόσβαση στο πανελλαδικό δίκτυο φόρτισης, συνεχίζοντας να απολαμβάνουν τις προνομιακές τιμές των εγγεγραμμένων χρηστών της ElpeFuture.
Η ElpeFuture έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά της ηλεκτροκίνησης, έχοντας ήδη υλοποιήσει το πιο εκτεταμένο δίκτυο σταθμών ταχείας φόρτισης στην Ελλάδα, καλύπτοντας γεωγραφικά το σύνολο, σχεδόν, της χώρας.
Σε επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων της ΕΚΟ και της BP εγκαθίστανται φορτιστές ταχείας φόρτισης (DC), ενώ σημαντικός αριθμός φορτιστών AC δημιουργείται σε εμπορικά κέντρα, supermarkets, εταιρικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης. Η πρόσβαση στο δίκτυο της ElpeFuture θα γίνεται μέσω της εφαρμογής κινητού «ElpeFuture ChargenGo».
ΠΗΓΗ: moneypress.gr