Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Μηδενικές οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας από τη Ρωσία τον Ιανουάριο

Οικονομία

Η προμήθεια φυσικού αερίου της Ελλάδας από τη Ρωσία ήταν τον Ιανουάριο μηδενική. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90, οπότε και η Ελλάδα ξεκίνησε να παίρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία για την κάλυψη εγχώριας κατανάλωσης.

Αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του Green Tank για τις τάσεις στην εισαγωγή και κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τον πρώτο μήνα του έτους. Εκεί φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έκανε εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία τον Ιανουάριο, κάτι που είχε να συμβεί από τα 90’s.

Τα στοιχεία δείχνουν εξάλλου, ότι η Ελλάδα υπερκαλύπτει τον στόχο εξοικονόμησης που έχει θέσει η ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Green Tank:

  • Τον Ιανουάριο του 2023, οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία που καλύπτουν εγχώρια κατανάλωση ήταν μηδενικές, για πρώτη φορά από την έναρξη των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω της πύλης Σιδηροκάστρο (το σύνολο των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Σιδηροκάστρου, εξήχθη στη Βουλγαρία). Στον αντίποδα, συνεχίστηκε η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG) μέσω της πύλης της Αγίας Τριάδας. Οι ποσότητες LNG που εισήγαγε η χώρα τον Ιανουάριο του 2023 ήταν 3,9% μεγαλύτερες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022. Το LNG αποτέλεσε με διαφορά την κύρια πηγή αερίου για τη χώρα τον ίδιο μήνα με 3,9 TWh, ποσότητα πρακτικά ίση με τη συνολική εγχώρια κατανάλωση, και μερίδιο 77,2% των συνολικών φυσικών ροών αερίου που εισήγαγε η Ελλάδα. Μείωση σημείωσαν οι εισαγωγές από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω Νέας Μεσημβρίας συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022 (-18,4%) συνεισφέροντας 1.09 ΤWh και καταλαμβάνοντας μερίδιο 21,5%, ενώ πολύ χαμηλή ήταν η ποσότητα που εισήχθη από την Τουρκία μέσω Κήπων (0,07 ΤWh και μερίδιο 1,3%).
  • Στους έξι πρώτους μήνες (Αύγουστος-Ιανουάριος) της οκτάμηνης περιόδου μείωσης της κατανάλωσης ορυκτού αερίου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα βρίσκεται στο -22,6% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας, υπερβαίνοντας έτσι τον ευρωπαϊκό στόχο του -15%.
  • Συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του 2022, τον Ιανουάριο του 2023, η κατανάλωση ορυκτού αερίου ήταν μειωμένη κατά 37,8% σε σχέση με αυτήν του Ιανουαρίου 2022. Ο Ιανουάριος του 2023 ήταν ο δέκατος συνεχόμενος μήνας όπου παρατηρήθηκε μείωση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (Απρίλιος 2022-Ιανουάριος 2023).
  • Τον Ιανουάριο η συνολική εγχώρια κατανάλωση ήταν 3,93 TWh, η χαμηλότερη για τον μήνα Ιανουάριο για τα τελευταία 6 χρόνια τουλάχιστον. Η συνολική μείωση κατά 2,39 TWh τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 προήλθε πρωτίστως από την ηλεκτροπαραγωγή (-1,56 TWh), δευτερευόντως από τα δίκτυα διανομής (-0.79 TWh), και πολύ λιγότερο από τη βιομηχανία (-0,04 TWh) που είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τη χρήση αερίου από το 2021.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φοροελαφρύνσεις «φέρνουν» τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή - «Μαξιλάρι» 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Παρακαταθήκη για νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις, με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα, αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός, με το «μαξιλάρι» του 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργεί η αντιμετώπιση ...

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα...

Φόρτωση άρθρων...