Για τα αναδρομικά που θα λάβουν συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, αλλά και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μίλησε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Σύμφωνα με την υπουργό, μέχρι το τέλος Μαρτίου οι εν λόγω συνταξιούχοι θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους στους λογαριασμούς τους, ενώ επανέλαβε πως ο κατώτατος μισθός «θα έχει σίγουρα το 8 μπροστά».
Η Δόμνα Μιχαηλίδου σε δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά fm» τόνισε, «μέχρι τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά».
«Αυτό γιατί συνταξιούχοι όπως συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, συνταξιούχοι της Ολυμπιακής, συνταξιούχοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
«Δεδομένου του ότι ο νέος διοικητής, ο κος Βαρδέρης έχει κάνει μεγάλο αγώνα όχι μόνο στο κομμάτι της γρήγορης απονομής των συντάξεων αλλά και στο να επανυπολογίσει σωστά τις συντάξεις των ανθρώπων στις παραπάνω κατηγορίες έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα και τέλος Μάρτη θα μπορέσουν να δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους προς τα πάνω στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Αυτό βέβαια αναδρομικά σε σχέση με τους μήνες που τους οφείλονται».
«Προχωράμε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού»
Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε πως «τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, 20% έχει αυξηθεί από το 2019 ο κατώτατος μισθός προς στιγμήν και αναμένουμε περαιτέρω αύξησή του. Σίγουρα θα έχει το 8 μπροστά».
Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα στη λογική όχι επί το έργον, επί της ρητορικής. Είναι μια ρητορική την οποία δεν εφάρμοσε στην πράξη και τώρα έρχεται να πει γιατί 1.000 και όχι 2.000 δεν νομίζω ότι κερδίζει την εμπιστοσύνη του λαού όταν πληθωρίζει έτσι τα επιδιωκόμενα».
Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει αλλαγή στο ασφαλιστικό σε σχέση με αυτούς που έχουν 40 χρόνια εργασίας αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη, είπε πως «δεν είμαι σε θέση να σας πω κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο για το ασφαλιστικό μας σύστημα, κατά πόσο θα βοηθήσει την αγορά εργασίας.
Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια βιωσιμότητα γιατί αυτή τη στιγμή λόγω του σοβαρού του δημογραφικού μας προβλήματος αυτοί που μπαίνουν στην αγορά εργασίας είναι πολύ λιγότεροι και στηρίζουν αυτούς που βγαίνουν από την αγορά εργασίας οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι».
Σχετικά με τις τριετίες, η Δόμνα Μιχαηλίδου σχολίασε ότι, από 1 Ιανουαρίου 2024, «ξεπάγωσαν» στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν σε αναστολή από το 2012. Όπως είπε, η απόφαση για την επαναφορά των τριετιών είναι πάρα πολύ σημαντική για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, ώστε να ξέρουν οι μισθωτοί ότι τελείωσε η δύσκολη περίοδος λιτότητας και μνημονίων.
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αύξηση είναι υποχρεωτική. «Για να το διασφαλίσουμε αυτό, από τη μια πλευρά, έχουμε τους εντατικούς ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και, από την άλλη, το Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", μέσω του οποίου ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να ενημερώνεται πώς εφαρμόζεται το μέτρο αυτό», συμπλήρωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.