Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Μπαράζ κατασχέσεων: 1.800 «ραβασάκια» καθημερινά

Οικονομία

Βροχή πέφτουν τα κατασχετήρια καλοκαιριάτικα για χιλιάδες φορολογούμενους καθώς τα δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν τα 215 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι καθημερινά αποστέλλονται 2.000 ραβασάκια από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (1.200 από την ΓΓΔΕ και 600 απο το ΚΕΦΑΟ), όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Συνολικά ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, άλλοι 300.000 συνωστίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία και σε περίπου 3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι φάκελοι δανείων που έχουν «κοκκινίσει» στις τράπεζες με τη μεγάλη πλειονότητα να αφορούν καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι ο ασφυκτικός συνδυασμός της ανάγκης εξυπηρέτησης δανείων, φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει την «έκρηξη» και των ρυθμισμένων οφειλών καθώς θα υπάρχει επικάλυψη των δόσεων με νέες υποχρεώσεις.

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει ότι ήδη δύο από τους τρεις που είχαν καταφύγει σε ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεθεί εκτός (περίπου 98.000 σε σύνολο 147.308 ρυθμίσεων), ενώ ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2016, ένας στους δύο οφειλέτες σε σύνολο 75.451 απεντάχθηκε.

Τον Ιούλιο, παράλληλα, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισ. ευρώ στις εφορίες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 90 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για τη ρύθμιση χρεών, ωστόσο όσο κυβέρνηση και πιστωτές δεν καταλήγουν σε ένα σχέδιο κοινής αποδοχής για τη διαχείριση του ιδιωτικου χρέους η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι ασφυκτική για χιλιάδες πολίτες και το βάρος θα πέφτει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κεντρικοί τραπεζίτες στους FT: Η οικονομία της Ε.Ε. κινδυνεύει από την πολιτική παράλυση

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν οι τρεις κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τραπεζίτες εφιστούν την προσοχή για την οικονομική ύφεση, προειδοποιώντας ότι ...

Φόρτωση άρθρων...