Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

«Mπλόκο» δανειστών: Θα λειτουργεί και προληπτικά ο κόφτης με νέα ΜΕΤΡΑ για τον Σεπτέμβριο

Οικονομία

Με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ για ψήφιση στην Βουλή (σε άσχετο νομοσχέδιο όπου μόνον ο τίτλος του αποτελείται από μία πρόταση 228 λέξεων) η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επιτύχει την εξαίρεση από το «πάγωμα» των μισθών.

Επιπλέον, με άλλες τροπολογίες αλλάζουν οι διατάξεις για τον «κόφτη» και πολλά άλλα προαπαιτούμενα που είχαν ψηφιστεί πριν 10-20 μέρες, με δύο νομοσχέδια 10.000 σελίδων συνολικά.

Με τις νέες διατάξεις ξεκαθαρίζεται ότι αν αποτύχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», δεν θα λαμβάνονται απλώς περικοπές ίσες με την υστέρηση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (πχ 0,7% του ΑΕΠ αν η απόκλιση είναι ανάλογη) αλλά θα προστίθεται και η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που λαμβάνονται. Αν δηλαδή από την λήψη τους προβλέπονται πχ και απώλειες εσόδων, τότε θα αυξάνονται αντίστοιχα και οι περικοπές.

Στις τροπολογίες δεν περιελήφθησαν αλλαγές για την πώληση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου σε funds που παραμένει σε εκκρεμότητα –ενδεχομένως σήμερα το πρωί να πραγματοποιηθεί ξανά νέα τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό με τους θεσμούς.

Ακόμα και αν μετατεθεί για Σεπτέμβριο η εκκρεμότητα αυτή, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η αποδέσμευση της υποδόσης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αφού προηγουμένως το EuroWorking Group πιστοποιήσει ότι υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα ώστε και τα πέντε ξένα κοινοβούλια κρατών-μελών της ευρωζώνης να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, ή και νωρίτερα.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για ακίνητα, εισοδήματα και παροχές

Ετοιμάζεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα νομοθετηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και εξειδικεύθηκαν από το οικονομικό επιτελείο ...

Φόρτωση άρθρων...