Με την καρδιά της οικονομίας και της εγχώριας παραγωγής του πρωτογενούς τομέα να χτυπά στον κάμπο, οι οικονομικές επιπτώσεις τον χειμώνα που έρχεται θα είναι ραγδαίες μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή λόγω των πλημμυρών από την κακοκαιρία «Daniel».
Παραγωγοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση, φοβούνται ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 3,4 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών.
H κατάσταση είναι κρίσιμη και ο δημοσιονομικός Γολγοθάς μεγάλος. Πέρα από το πόσο κοστίζει στον κάθε πληγέντα να ξαναρχίσει τη ζωή του και πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι το κόστος και στην οικονομία.
Ελλείψεις σε προϊόντα κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας που εδράζεται στα Τρίκαλα, τυροκομική εταιρεία στη Μαγνησία καθώς και μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει από τις καταστροφές και εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού που εδρεύει στην Καρδίτσα.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα, εκτιμά το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που θα έχει αντίκρισμα στο τραπέζι του καταναλωτή, παραθέτοντας στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τη σημασία της παραγωγής στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, για όλη την επικράτεια.
Τι δίνει ο θεσσαλικός κάμπος
Από τον θεσσαλικό κάμπο προέρχονται:
- 7,1% χοιρινό κρέας,
- 52,8% βιομηχανικής ντομάτας,
- 54,7% αχλάδια,
- 51,7% αμύγδαλα,
- 47,5% κάστανα,
- 43,5% μήλα,
- 40% των μαλακών τυριών.
Οι ζημιές από την κακοκαιρία Daniel θα φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος.
Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό, γεγονός προκαλεί ανησυχία σε καταναλωτές και παραγωγούς.
Παρά τα μέτρα του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, για επέκταση του πλαφόν στο όριο κέρδους σε είδη όπως τα τρόφιμα, οι αυξήσεις στις τιμές ενδεχομένως να μην εμποδιστούν, λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες.