Σχεδόν το μισό ποσοστό από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα προέρχεται από την τιμή του ελαιόλαδου, η οποία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τον τιμάριθμο των τροφίμων του Μαρτίου (5,3%), το 2,5% αφορά αποκλειστικά το λάδι.

Τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει την κατανάλωση, ενώ τις τελευταίες ημέρες, η διεθνής τιμή στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων έχει υποχωρήσει στα 7,50 ευρώ το λίτρο, από 9,00 ευρώ πριν από ένα μήνα.

Ωστόσο, στην Ισπανία υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας, στην Ιταλία ένας μύκητας έχει τινάξει τη μισή ανθοφορία και ο καιρός στις μεσογειακές χώρες δεν είναι σύμμαχος.

Να σημειωθεί ότι το 2021 ένα δοχείο 17 λίτρων πωλούνταν στην τιμή των 50 ευρώ, ενώ τώρα, κινείται από 140 έως και 180 ευρώ! Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει μεγάλη παραγωγή φέτος και να πέσει σημαντικά η τιμή, καθώς τότε θα είναι ευχαριστημένοι και οι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Αλλά πού τέτοια τύχη…