Πέμπτη
17 Οκτωβρίου 2024

Ο χρυσός «υπόσχεται» νέα μεγάλα ρεκόρ το 2025

Οικονομία
Tags: χρυσός

Προβλέψεις για νέες... υπερ-πτήσεις του χρυσού εξέφρασαν ειδικοί της αγοράς που συγκεντρώθηκαν σε συνέδριο που έγινε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ενδελεχούς έρευνας για το πολύτιμο μέταλλο.

Το συμπέρασμα από ανθρακωρύχους, διυλιστές και traders είναι ότι θα δούμε το "κίτρινο" μέταλλο σε νέα ιστορικά υψηλά εντός του 2025 και πιο συγκεκριμένα 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πήχυ στα 2.917,40 δολάρια ανά ουγγιά και τιμή πώλησης της χρυσής λίρας από τους ιδιώτες προς τις τράπεζες θα φτάσει στα 610 ευρώ έναντι 558 ευρώ σήμερα!

Η τιμή δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα... καφεμαντείας, αλλά βασίζεται στον μέσο όρο προβλέψεων που έδωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου. Όλοι συμφώνησαν ότι είναι ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, καθώς σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η άνοδος του χρυσού σχετίζεται με την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων, την ανασφάλεια που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, την επιλογή του ως "ασφαλούς καταφυγίου", αλλά και τις μαζικές αγορές από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η τελευταία ισχυρή ανοδική κίνηση δεν οφείλεται μόνο στην ανασφάλεια που προκαλεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ξεκάθαρη στροφή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου. Το... βιβλίο της οικονομικής θεωρίας λέει ότι ο χρυσός δεν είναι χρήμα για να δίνει τόκους, αλλά φέρνει υψηλότερες αποδόσεις σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκινάει στις 15 Μαρτίου και τελειώνει 15 Ιουλίου

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Μεταξύ άλλων, τόνισε...

Επιταγή ακρίβειας: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι που θα λάβουν το βοήθημα πριν από τα Χριστούγεννα

Μεταξύ 17-20 Δεκεμβρίου (λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα) θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας σε 1.900.000 ευάλωτους καταναλωτές. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα προέλθει από ...

Φόρτωση άρθρων...