Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Deutsche Bank, τα καλά …μαντάτα από το Νταβός και τα επιχειρηματικά success stories

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, εν μέσω αναστάτωσης και εκρηκτικού κλίματος, λόγω της συνεχιζόμενης Ρωσικής Θηριωδίας στην Ουκρανία. Η Δύση κάνει τα κουμάντα της, έτσι ώστε να είναι καλύτερα οργανωμένη και πλασαρισμένη στο παίγνιο της απεξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Μιλάμε βεβαίως για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και μέσα σε αυτόν τον χρόνο, θα πρέπει να αρχίσουμε να οργανωνόμαστε για το ενδεχόμενο βαθιάς ύφεσης που τουλάχιστον δύο γενιές, δεν έχουν ζήσει. Και όταν δεν έχεις ζήσει κάτι έντονα αρνητικό, τότε δεν είσαι και προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις την... μπόρα.

Χθες, η Deutsche Bank δημοσιοποίησε μια άκρως ανησυχητική ανάλυση, η οποία δεν απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα. Προειδοποιεί ότι αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός, τότε πρέπει να ετοιμαστούμε για μια δεκαετία καταστροφής του πλούτου που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Καταστροφή πλούτου (αγαπητοί... σύντροφοι της Αριστεράς) σημαίνει βαθιά ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας και αδυναμία των κρατών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες επιδομάτων και κοινωνικών παροχών. Όταν δεν υπάρχει καπιταλισμός, δεν υπάρχει... σοσιαλιστική πολιτική. Όταν δεν θα μπορείς να δανειστείς και όταν θα χτυπιέται ο πλούτος, κανένας δεν είναι κορόιδο να επενδύσει και να πληρώνει υπέρμετρους φόρους για να διοχετεύονται σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και παροχές. Γι αυτό ας κάνουμε όλοι το σταυρό μας, να μην έρθουμε αντιμέτωποι με μια τέτοια λαίλαπα, γιατί τότε ακόμη και αυτοί οι καιροσκόποι και τυχοδιώκτες που μπορεί να επωφεληθούν για να κερδίσουν την εξουσία, είναι μαθηματικώς βέβαια, ότι θα το μετανιώσουν πικρά. Της Κυριακής χαρά, είναι της Δευτέρας λύπη...

Είμαστε στην αρχή μια περιόδου στασιμοπληθωρισμού, η οποία δεν ξέρουμε πότε θα κλείσει και πώς θα κλείσει. Και όταν υπάρχει αβεβαιότητα, οι επενδυτές θα παραιτούνται από το ρίσκο και θα αναρωτιούνται πώς πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα τέτοιο εχθρικό περιβάλλον. Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που θυμίζει έντονα τη δεκαετία του ΄70. Και μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός στη Δύση, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Η δεκαετία του ΄70 ήταν μια φρικτή δεκαετία για μετοχές και ομόλογα σε πολλές χώρες, αλλά το πιο ανησυχητικό από αυτά που σημειώνει στην ανάλυση της η Deutsche Bank, είναι το γεγονός ότι σήμερα πολλοί παράγοντες καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού σε σχέση με 50 χρόνια πριν. Μάλιστα, η μείωση του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία θα αρχίσει σταδιακά να δημιουργεί μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλές χώρες, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο και για τα ασφαλιστικά τους συστήματα.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι έχουμε βγει μετά βεβαιότητος από την περίοδο του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού της περιόδου 2014-2020. Ειρήσθω εν παρόδω, για την Ελλάδα χάθηκε μια εξαιρετικά σημαντική πενταετία (2015-2019), λόγω της παρουσίας των ανεύθυνων και καταστροφικών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τότε, οι άλλοι έκαναν... πάρτι και εμείς μπαίναμε πιο βαθιά στα μνημόνια, χωρίς λόγο, κάτι που θα κοστίσει στη χώρα μας, πολλά επιπλέον χρόνια προσαρμογής στο άμεσο και απώτερο μέλλον και μάλιστα μέσα σε εχθρικές συνθήκες. Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα, αλλά τώρα είναι αργά. Θα πληρώσουμε και αυτό το κόστος των... μαθητευόμενων "μάγων" που μας κυβέρνησαν...

Νέες αφετηρίες για την Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Νταβός

Η επίπτωση της χαμένης πενταετίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την πίεση στη δημιουργία πλούτου, λόγω στασιμοπληθωρισμού, αποτελούν το contrarian story που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική κυβέρνηση.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα και οι επαφές του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, χθες και προχθές, μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Όσο βαθιά και να είναι η πίεση ή η κρίση, η Ελλάδα... ξαναπαρουσιάζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Διεκδικεί ρόλο ισχυρού ενεργειακού κόμβου, θέλει να εδραιώσει τη θέση-κλειδί στο γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου, επιδιώκει νέες συμμαχίες, ισχυροποιεί τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που προέρχονται από τις χώρες αυτές.

Όπως μαθαίνουμε, οι επαφές Μητσοτάκη στο Νταβός δεν πήγαν απλά καλά. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία της Ελληνικής αποστολής, αν και όλοι ήταν... ψυλλιασμένοι, λόγω... κεκτημένης ταχύτητας από τις ΗΠΑ. Οι συναντήσεις Μητσοτάκη και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με στελέχη της Microsoft, της Google και της Meta (συν εκπροσώπους άλλων 100 εταιρειών), θα οδηγήσουν σε νέα μεγάλα deals. Και επειδή σιγά σιγά μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, το timing αυτών των deals θα είναι συγκεκριμένο...

Προς το παρόν, ας... αρκεστούμε στο ότι η Microsoft πραγματοποίησε εκδηλώσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Αθήνα, όπου ενημέρωσε περισσότερους από 1.000 συνεργάτες της και φορείς της αγοράς για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, ας λάβουμε υπόψιν μας, ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαχειρίζονται καθημερινά σε μηνιαία βάση, μέσω του Κροατικού Hub, το 70% του ευρωπαϊκού όγκου της ΑΜΑΖΟΝ στην Ελλάδα. Προσθέτουμε... ολίγη από Pfizer, Cisco, JP Morgan και έχει ο... Θεός! Σε 6-8 μήνες, τα ξαναλέμε, κάνοντας τότε, το νέο... ταμείο. Εκτός και αν γίνει πυρηνικός πόλεμος, οπότε αυτά που περιμένουμε, λογικά δεν θα συμβούν ποτέ...

Σταϊκούρας-Σκυλακάκης... ζωγραφίζουν

Χθες, βγήκαν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του α΄ τετράμηνου, ο οποίος, αν μη τι άλλο, ενσωματώνει το δύσκολο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, όπου άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες σοβαρές συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην Ελληνική οικονομία.

Σίγουρα, τους επόμενους μήνες, λόγω του πληθωρισμού και της πίεσης στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αναμένονται δυσκολίες. Ωστόσο, ο Τουρισμός, φαίνεται ότι θα τις περιορίσει σε σημαντικό βαθμό και θα τις συγκρατήσει σε αξιοσημείωτο βαθμό από το φθινόπωρο και το χειμώνα, όπου τα πράγματα, θα είναι πιο δύσκολα. Μιλάμε πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα. Εξηγούμεθα για να μην παρεξηγούμεθα...

Αναρωτιούνται πολλοί, για την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά το α΄ τετράμηνο. Να πέσουν τόσο... τραγικά έξω ο Σταϊκόυρας με τον Σκυλακάκη, αλλά για... καλό, έχει την εξήγηση του. Στην οικονομία υπάρχει το στήριγμα των καταθέσεων που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία και επιπλέον, η χρήση του πλαστικού χρήματος αποτελεί μια παγιωμένη συνήθεια για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Εκεί βρίσκεται και το μυστικό της διατήρησης του momentum στις εισπράξεις του Δημοσίου. Με επιπλέον 1,75 δισ. ευρώ έσοδα σε σχέση με τον στόχο και με έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που περίμεναν στην Πλατεία Συντάγματος και την Πανεπιστημίου, φαίνεται ότι υπάρχουν... πολεμοφόδια για να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αλλά, όπως... σφύριξε στη στήλη, παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, "δεν μπορούμε να προβούμε σε υπερβολές, παρά το γεγονός ότι η ρήτρα διαφυγής θα διατηρηθεί και το 2023". Τώρα είναι που πρέπει να είμαστε πιο συνετοί και υπεύθνοι. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, ακριβώς με το "όπλο" των καλύτερων πραγματοποιήσεων του προϋπολογισμού, έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, όχι για την έξοδο από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία (αυτό το... έργο έχει τελειώσει και αναμένεται η τυπική επικύρωση του έως το τέλος Αυγούστου), αλλά για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και ενόψει αυτής της προσδοκίας, παρατηρείται το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Γιατί στις αγορές, πρώτα αγοράζεις ομόλογα χωρών που εμπιστεύεσαι και μετά προχωράς σε πραγματικές επενδύσεις στους διάφορους κλάδους της οικονομίας και κυρίως σε αυτούς που έχουν ισχυρή δυναμική. Οι πληροφορίες μας λένε ότι και ο Μάιος και ο Ιούνιος (λόγω... κεκτημένης ταχύτητας) θα παρουσιάσουν ισχυρή δυναμική, σε σχέση με τα δημοσιονομικά. Αν δε, ο τουρισμός κινηθεί πολύ πάνω από τις προβλέψεις, τότε, ο προϋπολογισμός έως τον Οκτώβριο θα πηγαίνει... τρένο! Αλλά, ο Σταϊκούρας και ο Σκυλακάκης, οφείλουν να είναι... τσιγκούνηδες, γιατί μέσα στον... πόλεμο, πρέπει να έχεις διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή τα... πυρομαχικά σου!

 "Ενέσεις" αισιοδοξίας από ΟΤΕ, Eurobank, Πειραιώς και Sunlight

Βρισκόμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου, τα οποία σαφώς και είναι θετικά, αλλά δεν έχουν ενσωματώσει ένα ουσιαστικό μέρος των πρώτων επιπτώσεων από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έκρηξη του πληθωρισμού.

Παρά ταύτα, οι "ενέσεις" αισιοδοξίας από τους επικεφαλής του ΟΤΕ και της Eurobank, αλλά και οι σπουδαίες ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς για τα δάνεια και τις επενδύσεις με κριτήρια βιωσιμότητας, φτιάχνουν ένα κλίμα. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου της Sunlight μέσω των τραπεζών Eurobank και Alpha Bank. Παρά τις γενικότερες δυσκολίες, η οικονομία και το επιχειρείν, επιδεικνύουν σημάδια αξιοσημείωτης ανθεκτικότητας και αυτό μας καθιστά πιο δυνατούς σε ενδεχόμενους κλυδωνισμούς που μπορεί να προκύψουν στο άμεσο μέλλον, λόγω της ενέργειας και των υψηλών τιμών των πρώτων υλών και των τροφίμων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, διαβεβαίωσε ότι εγκαίρως πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα θωράκισης των οικονομικών μεγεθών του Οργανισμού, έτσι ώστε οι συνέπειες από την κρίση, να είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες. Μάλιστα, ανακοίνωσε, ότι το επενδυτικό πρόγραμμα "τρέχει" με ταχύτατους ρυθμούς, ανακοινώνοντας ότι έως το τέλος του έτους, θα υπάρχει κάλυψη με το Δίκτυο 5G, στο 100% για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στο 80% για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τα μεγέθη του Οργανισμού, επιτρέπουν την προώθηση προγραμμάτων για να μιλάνε όλοι με όλους και όσο θέλουν στο τηλέφωνο! Αναμφισβήτητα, πρόκειται για σπουδαία νέα.

Από την άλλη πλευρά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια, οι μέτοχοι της τράπεζας θα πάρουν του χρόνου μέρισμα για τη χρήση 2022! Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε υπερ-τετραπλασιασμό των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών α΄ τριμήνου, στα 305 εκατ. ευρώ, έναντι 72 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η τράπεζα αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη του ναυτιλιακού κλάδου, έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση μέσω δανείων στον τουριστικό κλάδο και όπως δεσμεύτηκε ο κ. Καραβίας "θα χρηματοδοτήσουμε κάθε βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο". Σημειώνεται ότι οι εκταμιεύσεις νέων δανείων κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνει το δυναμικό ξεκίνημα της οικονομίας, το οποίο ελπίζουμε να έχει την ανάλογη συνέχεια, τηρουμένων των αναλογιών και των νέων δεδομένων, που έχουν δημιουργήσει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η έκρηξη του πληθωρισμού.

Παράλληλα, ακούσαμε χθες από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, μεγαλεπήβολα σχέδια για την τετραετία 2022-2025. Η Πειραιώς, θα προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων και επενδύσεις τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και με έμφαση στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια (με έμφαση στις ΑΠΕ), η μεταποίηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η υπεύθυνη και συμβολαιακή γεωργία. Πολύ καλά τα νέα και από αυτό το μέτωπο.

Και κλείνουμε με τη νέα κίνηση-έκπληξη της Sunlight, που αποτελεί έναν από τους ηγέτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας και της παραγωγής μπαταριών. Με... κλειστά μάτια, οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank, θα υποστηρίξουν με 62,5 εκατ. ευρώ εκάστη, το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου Sunlight, μέσω της έκδοσης του κοινοπρακτικού δανείου, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας

Το «πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ξεκίνησε τον Ιούνιο και αποτελεί την πρώτη δράση της ΔΥΠΑ ...

Φόρτωση άρθρων...